banner564

Cumhuriyet Bayramı kutlanacak

KKTC’nin 32’nci kurulu yıldönümü dolayısıyla ülke genelinde tören ve etkinlikler düzenlenecek

Cumhuriyet  Bayramı  kutlanacak
banner598
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 32’nci kuruluş yıldönümü kutlamaları dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’ndan yaptığı konuşma ve 21 pare top atışıyla başladı.
Cumhuriyet Bayramı tören ve etkinlikleri çerçevesindeki ilk tören ise Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’nda saat 15.00’te düzenlendi.
Ardından Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın mezarında 15.30’daki tören gerçekleştirildi.
15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla bugün Başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde törenler düzenlenecek.
Lefkoşa’daki ilk tören Şehitler Anıtı önünde saat 08.00’da yapılacak. Atatürk Anıtı’ndaki tören ise saat 09.30’da başlayacak. Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki Resmi Geçit Töreni ise saat 10.00’da tören birliklerinin denetlemesiyle başlayacak. 
Etkinlikler çerçevesinde, Türk Yıldızları ve Solotürk de gösteri yapacak. 
Türk Yıldızları Akrotim ekibinden bir uçak ve Solotürk, yarın 11.10-11.50 saatleri arasında Lefkoşa Dr. Fazıl Küçük Bulvarı ve Gemikonağı-Lefke Cengiz Topel Anıtı, Türk Yıldızları Akrotim ekibinden yedi uçak ve Solotürk saat 15.15’den itibaren de Girne Atatürk Anıtı üzerinde gösteri uçuşu yapacak. 
Türk Deniz Kuvvetleri’nin TCG Gökova Fırkateyni ile TCG Burakreis Denizaltısı Girne Turizm Limanı’nda, TCG Atak Hücumbotu ise Gazimağusa Ticari Limanı’nda 10.00-12.00 ile 14.00-17.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açılacak.

Liderlere saygı duruşu
KKTC’nin 32’inci kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk tören, saat 15.00’te, Kıbrıs Türk Halkının Varoluş Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıttepe’deki anıt mezarında gerçekleşti.
Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı adına 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik Anamuhalefet DPUG Genel Başkanı Serdar Denktaş ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, diğer yetkililer ve kurum kuruluş temsilcileri katıldı.
KKTC’nin 32’nci kuruluş yıldönümü kapsamında ikinci tören Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın mezarında gerçekleştirildi.


Akıncı: Rum tarafı gerçeği artık kavramalı
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, KKTC’nin 32. kuruluş yıldönümü kutlamalarını başlatan konuşmasını Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’ndan yaptı. 
Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasında, KKTC’nin her açıdan güçlenmesi için uğraş vermenin, ayrılığı kökleştirmek anlamında değil, eşit ve güçlü bir birlikteliğe hazırlanmak demek olduğunu belirterek, “Çözüm sonrasında ortaklık edeceğimiz Kıbrıs Rum tarafının da bu yalın gerçeği artık kavraması ve Kuzeyde olan her iyi gelişmeyi olumsuz bakış açısıyla değerlendirmemesi gerekmektedir” dedi. 
Akıncı, 1968 yılından beridir devam eden müzakere sürecinde önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığı inancında olduğunu, neredeyse yarım yüzyıldır devam eden müzakerelerin sonuçsuz bir şekilde sonsuza kadar devam edemeyeceğini ifade etti. Her iki toplumun bulunacak olan çözümün asıl sahipleri olacağını belirten Akıncı, bu çözümün sürdürülebilirliliğinin en başta toplumların bunu ne kadar benimsedikleri ile yakından ilgili olacağını dile getirdi. Akıncı, ekibiyle birlikte, halk adına yürüttüğü müzakerelerde, sürecin ilk gününden beri en çok dikkat ettikleri hususun, bulunacak çözümün, halk tarafından gönül huzuru içinde onaylanabilecek bir çözüm olması olduğunu söyledi. 

Akıncı Fransız halkına destek belirtti
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Fransa'nın başkenti Paris'te dün gece peş peşe düzenlenen ve yüzden fazla kişinin ölümüne sebep olan silahlı ve bombalı saldırılarla ilgili olarak Fransız halkına destek belirtti ve Fransız halkının acılarını paylaştığını kaydetti.


Kutlamalara Tuğrul Türkeş de katılacak
Türkiye Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Naci Bostancı ve Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, KKTC’nin 32’nci kuruluş yıldönümü törenlerine katılmak üzere bugün KKTC’ye gelecekler.
Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre, bugün saat 08.30’da KKTC’ye gelecek olan Türkeş, Bostancı ve Kasırga saat 09.00’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tebrik kabulüne katılacaklar.
Konuklar saat 09.30’da Lefkoşa Atatürk Anıtı önündeki törene, saat 10.00’da ise Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki resmi geçit törenine katılacak.
Başbakan Ömer Kalyoncu’nun saat 13.00’te Dome Otel’de vereceği öğle yemeğine katılacak olan Başbakan Yardımcısı Türkeş, TBMM Başkan Vekili Bostancı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından saat 16.00’da kabul edilecekler. Türkeş, Bostancı ve Kasırga, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber tarafından saat 16.30’da, Başbakan Ömer Kalyoncu tarafından ise saat 17.10’da kabul edilecekler.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın saat 19.30’da vereceği resepsiyona da katılacak olan Başbakan Yardımcısı Türkeş, TBMM Başkan Vekili Bostancı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kasırga, saat 21.30’da özel uçakla KKTC’den ayrılacak. 


Siber: Cumhuriyet bayramını kutladı
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda halkın Cumhuriyet Bayramını kutladı.
Sibel Siber mesajında, çözüme ulaşılıncaya kadar Kıbrıslı Türk ve Rumlar arasında güven köprülerinin oluşmasının önemli olduğunu vurguladı.
Bunun için kurumlar arasındaki ilişkinin önemli olduğunu ifade eden Siber, “Kurumlarımızı yok sayarak ve kurumlar arası ilişkiden kaçınarak güven unsuru yaratılamaz. Bu anlayış hem iki toplum arasındaki güven köprülerinin oluşmasına engel olur, hem de çözüm çabalarını olumsuz etkiler. Özellikle kurumlarımızın ve halkımızın demokratik yolla seçilmiş temsilcilerinin uluslararası platformlarda sesini duyurmalarına engel olunmaması iki toplum arasındaki güven köprülerinin oluşması için önemlidir” dedi. 
“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 32. yılında geçmişten bugüne birçok alanda başarıya imza attığımızı gururla söyleyebiliriz” diyen Siber, Kıbrıs sorununun olumsuz etkisine rağmen; sivil toplum örgütleri, üniversiteleri, siyasi partileri ve özgür medyasıyla çağdaş, demokratik ve dinamik bir yapıda olduklarını belirtti.


Eroğlu: Hepimiz KKTC’ye sahip çıkalım 
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. kuruluş yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. 
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, “hepimize düşen görev; en büyük gücümüz, özgürlüğümüzün, egemenliğimizin, güvenliğimizin simgesi, somut hali Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmaktır” dedi. 
Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletini güçlendirdiği, devlet yönetimini daha iyi noktalara taşıdığı ve refah seviyesini yükselttiği oranda Kıbrıs’ta istediği sonuca ulaşma şansının artacağına işaret etti. 
Eroğlu, mesajında, Kıbrıs Türk halkının çok zor süreçlerden geçerek bugünlere geldiğini ifade ederek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kuruluşu; 1571’den itibaren üzerinde yaşadığı, yönettiği toprakları İngilizler tarafından bazı oyunlarla elinden alınan bir halkın kendi topraklarında yeniden egemen olduğunu dünyaya haykırışıdır” ifadelerini kullandı. 

Yayınlanan diğer mesajlar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, DPUG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Sosyal Demokrat Parti (SODEP) Genel Başkanı Tözün Tunalı, Atatürkçü Yaşam Derneği Başkanı Ahmet İşcan, Rauf R. Denktaş ve Düşüncelerini Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Latif Akça, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı Emekli Astsubaylar Derneği Başkanı Esen Ömürlü, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Karadeniz Kültür Derneği Başkanı Baki Aygün, Ulusal Halk Hareketi (UHH) Genel Koordinatörü Taner Etkin, Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle birer mesaj yayınlandı.

Siber resepsiyon verdi
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde resepsiyon verdi.
Golden Tulip Otel’deki resepsiyona Başbakan Ömer Kalyoncu, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsilen kutlamalara katılan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, TC Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, bazı bakanlar, bazı siyasi parti, kurum kuruluş dernek başkanları ve temsilcileri ile KKTC’nin 32. Kuruluş Yıldönümü kutlamaları kapsamında adaya gelen konuklar katıldı.

Güncelleme Tarihi: 15 Kasım 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473