banner564

Dar gelirli isyanda

Elektrik ve akaryakıta yapılan zammın ardından yaşadıkları ekonomik krizin daha derinleştiğini söyleyen vatandaşlar, hükümetin insafa gelmesini istedi

Dar gelirli isyanda
banner598

Melin DOBRAN

Kuzey Kıbrıs’ta son günlerde Elektrik ve akaryakıta yapılan zamlar, özellikle dar gelirli vatandaşların tepkisini çekti.
Gelirlerinin giderlerini karşılamadığını söyleyen vatandaşlar, elektrikten sonra benzine zam yapıldığını anımsatarak bu durumun bütçelerini epey zorlayacağını ifade etti. Asgari ücret alan aileler ise kazandığı para ile geçimini zor sağladığını dile getirerek, yaşam sürdürmenin günden güne güçleştiğini söyledi. 
Vatandaşlar, hem kışın hem de yazın klima çalıştırmak durumunda olduğunu ifade ederek, bunun kaçınılmaz olduğunu belirtti. Halk, maaşlarda ciddi bir artış olmadığı sürece, zamların altından kalkamayacağını söyledi. 
Ülkede ciddi şekilde ekonomik sıkıntı olduğunu söyleyen vatandaşlar, “Zaten faturalar ağır geliyor. Buna bir de zam eklenince maddi olarak ciddi sıkıntı yaşayacağız” dedi.

Vatandaş ne dedi..??

Melek Karacamert: Ülkemizde her şeye zam geliyor. Asgari ücretle zaten zor geçiniyoruz. Her şey pahalı. Elektriğe zam ve benzine zam yapılırken, halkın aldığı maaş göz önünde bulunduruluyor mu? Yazın da kışın da mutlaka klima veya soba çalıştırmak zorundayız. Ülkede yıllardan beridir bir ekonomik kriz var zaten. Aldığımız maaşa göre kıyaslayacak olursak, bu zamların olmaması lazım. İnsanlar bunun altından nasıl kalkacak?

Şadan Okyay: Keşke elektriğe zam olmasaydı diye düşünüyorum. Zaten normal şartlarda faturalar ağır geliyor. Biz elektrik fiyatlarının düşmesini beklerken zam yapıldı. Yaz kış klimayı açmak durumundayız. Her zaman kullanmak zorundayız. Klimayı kapatsak vantilatörü veya sobayı çalıştırmamız gerekecek. Bunlara mecburuz. Halk kazandığı para ile ev mi geçindirecek, çocuk mu okutacak yoksa fatura mı ödeyecek? Hükümetin zamları geri çekerek halka yardımcı olması gerekiyor.”

Ecmen Avcı: Gerek benzine gerek elektriğe yapılan zamlara alıştık. Maaşlar bazen sabit kalıyor, bazen 50 lira 100 lira gibi az bir artış alıyor ama bu yeterli değil. Yazın klima kışın soba çalıştırmak zorundayız. Çoluğumuz çocuğumuz var, onları da düşünmek zorundayız. Kazandığımız para ile hem ev geçindirmeye çalışıyoruz, hem çocuk okutmaya hem de faturalarla başa çıkmaya çalışıyoruz.

Sevin Özdener: Elektriğe, benzine şuna buna zam yapılırken, girdi ile çıktının ve halkın ne durumda olduğu göz önünde bulunduruluyor mu acaba? Mutfak, okul ve geçim masrafı hesaplanıyor mu? Bunları düşünmüşseler, zammı geri çekmeleri gerekiyor. Ben böyle hükümet görmedim. Hep zam hep zam. Gönül isterdi ki zam yapılırken maaşları da düşünselerdi.

İsmail Kamkam: Biz kasap olduğumuz için buzluklarımız gece gündüz açık. Elektriğe yapılan zam mutlaka herkesi olduğu gibi bizi de olumsuz yönde etkileyecek. Benzine, elektriğe zam gelse de biz bunu fiyatlara aktaramayız. Bu sıkıntılı bir durumdur. Keşke yapılmasaydı. Genel olarak kazançla harcanan birbirini karşılamıyor.

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2017, 08:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473