banner564

Darbe üstüne darbe

Elektriklerin 3 saat içinde 2 kez kesilmesi sonrasında hastanenin soğutma cihazları arızalandı, Kan Bankası da bundan nasibini aldı

Darbe üstüne darbe
banner598
Çiğdem AYDIN
Kuzey Kıbrıs’ın bitmeyen çilesi elektrik kesintilerinin devam etmesi nedeniyle, yüzde yüz kapasite ile hizmet veren KKTC’nin Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nin ‘Kan Bankası’ yok olma tehlikesiyle yüzleşti.
   Hastane Başhekimi Bülent Dizdarlı, 3 Temmuz günü ilk kesintinin saat 16.30’da yapıldığını ve Ayakta Tanı Binası VRT sisteminin tümüyle devre dışı kaldığını, kesintiye bağlı olarak Kan Bankası’nda arıza meydana geldiğini belirtti. Dizdarlı “Ülkenin bütün kan rezervi tehlike altına girmişti”dedi.
Diyalog’un dün kamuoyunun bilgisine getirdiği hastanedeki klimalarda yaşanan arızanın ardından elektriklerin de kesilmesi özellikle hastalara darbe üstüne darbe vurdu.
Tam kapasiteyle çalışan Lefkoşa Dr.Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde klimaların zamanında bakıma alınmaması ve eskilerin yenilenmemesi nedeniyle fenalık geçiren hasta ve hasta yakınları önceki gün Diyalog’a ulaşarak yaşadıkları işkenceyi anlatmış, yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını istemişti.
Şikayetler üzerine Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; Nisan ayında bakıma alınması gereken 500 civarında klima için ihale süresi ‘maliyeden kaynaklanan sebeplerle’ geciktirildi ve bakım işlemleri haziran ayında başladı. Bu durumda beraberinde mağduriyetleri getirdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana ise Diyalog’a yaptığı açıklamada, Yaz sıcaklarının yükselmesiyle hastanede klimalar hiç aralıksız çalışmaya başladı. Bunun yanında, klimalar çalışırken, temiz hava da girmesi amacıyla, pencereler açık tutuluyor. Bu kapsamda sürekli klima arızası sorunu ile karşı karşıya geliyoruz” demişti. Dana, hastanedeki sorunun giderilmesi için ellerindeki tüm imkanları seferber ettiklerini de eklemişti.
 
 
VRT sistemi devre dışı kaldı
Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Dizdarlı dün kişisel facebook hesabından yaptığı açıklamada ise yaşanan elektrik kesintisi dolayısıyla ortaya çıkan bir başka aksaklığa dikkat çekti. Hastane Başhekimi Bülent Dizdarlı, 3 Temmuz günü ilk kesintinin saat 16.30’da yapıldığını ve Ayakta Tanı Binası VRT sisteminin tümüyle devre dışı kaldığını, kesintiye bağlı olarak Kan Bankası’nda arıza meydana geldiğini belirtti. Dizdarlı “Ülkenin bütün kan rezervi tehlike altına girmişti” dedi.

Başhekimden özür ve teşekkür…
Başhekim Dizdarlı açıklamasında şunları aktardı, “3 Temmuz 2017 tarihinde saat 16:30’da, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bölgesinde, KIBTEK kaynaklı elektrik kesintisi meydana gelmiştir. Bu esnada, Ayaktan Tanı Binası VRV sistemi, jeneratör devreye girene kadar tümüyle devre dışı kaldı. Aynı esnada bu elektrik kesintisine bağlı olarak, Kan Bankasında da arıza meydana geldi. Ülkenin bütün kan rezervi tehlike altındaydı. Hastanede nöbetçi teknisyenimiz hayati öneme haiz bu rezervi koruma adına ; önce Kan Bankasına müdahale etti. Devreden çıkan jeneratörü devreye koydu. Yine aynı teknisyenimiz, 35 dakika sonra Göğüs Hastalıkları Servisinin VRV sistemlerini devreye aldı. Sistem çalıştırıldı. Ancak tam kapasite devreye girmesi yaklaşık 40 dakika – 1 saati buldu. Saat 17:40 gibi tüm VRV soğutma sistemleri tam kapasite ile devredeydi. Ne yazık ki ,Saat 20:00 gibi elektrikler gelince, bu sefer jeneratörün devreden çıkmasıyla VRV sistemi yeniden tümüyle devreden çıkıp, tekrar nöbetçi teknisyenimiz tarafından çalıştırılmış ve yaklaşık olarak saat 21:00’de tam kapasite ile çalışmaya başlamıştır. , Bu süre içerisinde bazı hastalarımız sıcak dolayısıyla şikayetçi olmuş, sosyal medya üzerinden sert eleştirilerde bulunmuşlardır. Kendilerine elimizde olmayan nedenlerle verdiğimiz sıkıntıdan dolayı özür dilerken, hastalarımızın mağduriyetini gidermek için nerdeyse hayatını riske ederek arızayı gideren o geceki teknik heyete de teşekkürü borç sayarız...” 

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2017, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474