banner564

‘Denge’ meselesi 

Diyalog’a konuşan Maliye Bakanı Denktaş, harçlara yüzde 30 oranında zammın kaçınılmaz olduğunu söyledi

‘Denge’ meselesi 
banner598

 Suna ERDEN

   Maliye Bakanı Serdar Denktaş, 1 0cak 2019 tarihinden itibaren Devlet harçlarına yüzde 28 ile 30 oranında bir artış getirilmesinin, hayat pahalılığıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Denktaş “Bütçeyi dengelemek kaçınılmazdı. Biz de onu yaptık” dedi.
   Devletin gelir ve giderlerinin bir önceki yıl toplamında gerçekleşen hayat pahalılığı oranına bağlı olarak şekillendiğini belirten Denktaş, “Hayat pahalılığı oranı bir sonraki yılın maaş, asgari ücret ve sosyal yardım ödenekleri ile diğer cari giderlerini etkilediği gibi Bütçenin gelir kalemlerini de etkilemektedir. Bu denge kurulmadığı takdirde ödemeler dengesi bozulur ve Devlet ödemekle mükellef olduğu harcamaları düzenli bir şekilde yapma görevini yerine getiremez” dedi. 
   Denktaş şöyle devam etti: 
“Her yılsonu olduğu gibi 2018 sonu itibari ile de hayat pahalılığına oranla harçlara zam yapılır. Bu zamlar bazen yıllık hayat pahalığı oranlarına göre değişir. 2018 yılında hayat pahalılığı oranı yüzde 32 olduğu için harçlara da yüzde 28 ile 30 oranında bir artış yapıldı. Devlet gelirlerini artırmak için bu zamları yapmak zorundadır. 
2018 yılında hayat pahalılığı yaşandı ancak bu sosyal yardımlara, maaşlara ve diğer ödemelere yansıtıldı. Eğer devlet bu zamları yapmazsa bu ödemeleri nasıl yapacak. Yapılan zamlarla bütçede denge sağlanır.”

Tatar’a mesaj gönderdi

   Denktaş, devletin zamlardan elde edeceği gelir oranının ise bütçede belirlendiğini ifade ederek, “Yapılan zamlar ile devletin ne kadar gelir elde edeceği bütçede düzenlenmiştir ancak şu anda rakam veremem” şeklinde konuştu.
   Maliye Bakanı Denktaş, zamlarla ilgili Ana muhalefetten gelecek eleştirileri çok merak ettiğini ifade ederek,  “Şimdi merak ediyorum eski Maliye Bakanı olan ve şimdi Ana muhalefet partisinin başında olan kişi, bu zamlar ile ilgili ne diyecek. O da biliyor ki bu zamlar kaçınılmazdır. Umarım eski söylemlerinden vaz geçer” dedi.
Bakan Denktaş, şu anda gündemlerinde başka zamlar olmadığını sözlerine ekledi. 

Nelere zam geldi?

Bakanlar Kurulu 1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere pul ve harçlar olarak bilinen devlete ödenen harçlara zam yaptı.
Karar resmi gazetede yayımlandı. 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olacak yeni miktarlarda yüzde 30’a varan artış öngörülüyor. Yurttaşlık, pasaport, evlilik ve doğumda ödenen; motorlu araçlar kayıt ve ruhsat harçları ile sürüş ehliyetleri, yabancıların çalışma izinlerinde ödenen harçlara zam yapıldı. Öğrenci ehliyeti çıkarmak isteyenler 2019 yılında 350 TL ödeyecek.
 Motorlu araç sürüş ehliyetleri için 2 yıllık 349,80 TL; üç yıllık 469,70 TL; beş yıllık 719.50 TL; on yıllık bin 194 TL oldu. 
Süreli çalışma izinleri de 6 aylık 253 TL; 6 ayı geçen ancak 12 ayı geçmeyenler için 548 TL; 12 ayı geçen ancak 24 ayı geçmeyenler için bin 97 TL ödenecek. İş yapma izinlerinde ise bin 168 TL; öğrenci çalışma izinlerinde ise ödenecek harçlar 152 TL ile 304 TL arasında değişecek. İş kurma izinlerine de artış getirildi. Bu izinler 2019’da bin 528 ile 6 bin 20 TL arasında değişecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474