banner564

Destan yazıldı

15 Temmuz Şehitlerini Anma Töreninde konuşan devlet büyükleri, hain darbe girişimini Türk milletinin önlediğine vurgu yaptı

 Destan yazıldı
banner598
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında Lefkoşa’da “15 Temmuz Şehitlerini Anma Töreni” düzenledi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan tören, 15 Temmuz gecesini yansıtan sinevizyon görüntülerinin ardından kahraman şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Ardından konuşmalar gerçekleştirildi.
Törende konuşmaları Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyüekelçisi Derya Kanbay ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Bülent Gedikli gerçekleştirdi.
Tören, 15 Temmuz belgesel filminin izlenmesinin ardından sona erdi.
Törene, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Hüseyin Özgürgün, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı (KTBK) Korgeneral Ömer Paç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, bazı bakan, milletvekili ve üst düzey yetkililer ile sivil toplum örgütlerinin başkan ve temsilcileri yanında, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Bülent Gedikli de katıldı.

Akıncı: Tarihe geçen büyük bir olay
Cumhurbaşkanı Akıncı, 15 Temmuz Anma Töreni’nde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin, Türk halkının Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın çağrısı üzerine sokağa inip ölüme meydan okuyan cesareti sayesinde önlendiğini belirterek “Sivil halkın ellerinde bayraklarla tanklara karşı direnmesi tarihe geçen büyük bir olaydır. Kıbrıs Türk halkı adına, Demokrasi Şehitleri’ne rahmet, gazilere saygılarımızı iletiyorum” dedi.
Darbeye karşı en önemli gücün halkın gücü ve demokrasi ile hukukun üstünlüğü olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “böyle dönemlerde suçluyu suçsuzdan ayırt edebilmek, gerçek bilgi ile karanlık emelleri olanların iftiralarının ayrılması çok önemlidir. Böylesi dönemlerde bu konuların konuşulması zor olduğu dönemlerdir ama bu konularda dikkatli davranılmazsa, doğabilecek sakıncalardan demokrasi yara alır. Geçen yıl darbe girişiminden kısa süre sonra Ankara’ya yaptığım ziyarette de vurguladığım gibi kurunun yanında yaşların da yakılmamasına azami dikkat gösterilmelidir. Türkiye bu konuda dikkatli adımlar atıyor ve arkasını da getirecek” şeklinde konuştu.

Siber: Demokrasi tarihindeki yerini aldı
Törende konuşan Cumhuriyet Meclisi Başkanı Siber Siber, halkın kendi kendini idaresi, hukukun üstünlüğü demek olan demokrasinin, kuvvetler ayrılığında ise halkın eşitliği anlamına geldiğini ifade etti.
Türk halkının bu doğrultuda verdiği mücadele ile dünya demokrasi tarihinde yerini aldığını belirten Siber, halkın demokrasiyi içselleştirme ve sahip çıkmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bu kapsamda 15 Temmuz’da ülke demokrasisi ile birlik ve bütünlüğüne sahip çıkma esnasına şehit düşenleri bir kez daha rahmetle anan Siber, böyle bir girişimin bir kez daha yaşanmaması dileğinde bulundu.

Özgürgün: 15 Temmuz tarihi bir dönüm noktası”
Başbakan Hüseyin Özgürgün ise, 15 Temmuz’un, Anavatan Türkiye için tarihi bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, darbe girişimin yıldönümünde şahsı ve hükümeti adına şanlı direniş ile bu uğurda kahramanca şehit düşenleri rahmet ve minnet ile andıklarını söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin yükseliş ve güçlü adımlarla ilerlemesini engellemeye yönelik bu girişimin asla sonuç vermeyeceğini ifade ederek, Türk Ulusu’nun birlik ve bütünlüğünü bozmaya kimsenin gücü yetmeyeceğini gösterdiğini vurguladı.

Kanbay: En kanlı terör eylemi
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay da, konuşmasında, töreni; “15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de vuku bulan menfur darbe teşebbüsünün Türk Milleti’nin cesur direnişi sayesinde önlenmesinin 1’inci yıldönümünde ihanet girişimini hatırlama ve o gece vatan ve milleti için darbecilerin üzerine yürüyen şehitleri anma ve gazilere de bir kez daha şükran sunma” amacıyla düzenlediklerini söyledi.
15 Temmuz’un, “Demokrasi ve Milli Birlik Günü” olarak tatil ilan edildiğini belirten Kanbay, sözkonusu ihanetin alelade bir kalkışma olmadığı; Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde karşı karşıya kaldığı en kanlı terör eylemi olduğunu vurguladı.


Gedikli: Türk milleti yeni bir dirilişin meşalesini yaktı
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdopan’ın Başdanışmanı Bülent Gedikli ise, AKM’deki 15 Temmuz Şehitlerini Anma Töreni’nde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı çağrı sonucu sokağa çıkan Türk Milleti’nin, hain darbe ve işgal girişimini bertaraf ederek yeni bir dirilişin meşalesini yaktığını söyledi.

Lefkoşa’daki etkinliğe yoğun katılım oldu
Öte yandan dün gece KKTC Milli İradeye Saygı Platformu tarafından Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği önünde düzenlenen 15 Temmuz Şehitlerimizi Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Toplantısına yoğun katılım oldu.

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2017, 11:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474