banner564

‘Dıştan döviz gelmeli’

İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, ekonomik paketin ekonomiye istenen katkıyı yapamayacağını savundu

‘Dıştan döviz gelmeli’
banner598

   İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, olağanüstü toplanan Meclis’te darboğazdan çıkış için hükümetin sunduğu 23 maddelik önlem paketini değerlendirdi. 

   İŞAD başkanı Dengiz Kürşat, içinde bulunduğumuz süreçte ekonomiyi iyileştirmenin tek yolunun dışardan gelen dövizi artırmak olduğunu fakat hükümetin sunduğu 23 maddeyi incelediklerinde maalesef bunu çok az görebildiklerini belirtti. Kürşat “Dışardan gelecek döviz cinsi para akışını arttırmak ve ekonomik daralmayı terse çevirmek adına sadece tek bir maddede yabancılara emlak satışının 1’den 3’e çıkarılmasını takdirle karşılamakla birlikte maalesef bunun da 6 aylık bir süre ile kısıtlandırılmış ve tapu devir harcı artışıyla birlikte yapılmış olduğunu görüyoruz” dedi. 
   Sunulan paketin içte ekonomik daralmaya yol açacağını söyleyen Kürşat, yapılması gereken çalışmaların dıştan gelen sermayeyi ve döviz cinsi para girdisini artırma yönünde olması gerektiğini vurguladı. Kürşat, açıklamasında ekonomik pakette kesinlikle yer alması gerektiğini düşündükleri bazı önerilere de yer verdi.

Kürşat’tan dikkat çekici öneri… 
Hükümetin açıkladığı ekonomik önlemleri yazılı açıklamayla değerlendiren İŞAD Başkanı Dengiz Kürşat, ekonomiyi iyileştirmenin tek yolunun dışardan gelen dövizi artırmak olduğunu, ancak hükümetin açıkladığı pakette bunu çok az görebildiklerini ifade etti.
Sunulan paketin içte ekonomik daralmaya yol açacağını söyleyen Kürşat, yapılması gereken çalışmaların dıştan gelen sermayeyi ve döviz cinsi para girdisini artırmak olması gerektiğini belirtti.
Ülkeye üçüncü ülkelerden yükseköğrenim için oldukça önemli sayıda varlıklı öğrenci geldiğini kaydeden Kürşat, bu öğrencilerin ekonomiye çok daha fazla katkı yapmalarını sağlamak için gerekli yasal prosedürleri yerine getiren öğrencilerin mülk almaya teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. 
Kürşat,  minimum 75 bin sterlinlik bir mülk satın alan üçüncü dünya ülkesi öğrencilerin çekirdek ailelerine, minimum 180 gün KKTC de ikamet etmeleri şartı ile oturum verilebileceğini, bu durumda hem öğrencilerin hem de ailelerinin KKTC ekonomisine daha fazla katkı yapabileceğini ifade etti.
Dengiz Kürşat, bunun yanı sıra yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklere teşvik paketleri sunularak, adada yatırıma teşvik edilmeleri, Güney’den Rumların geçişlerinin kolaylaştırılması ve Sosyal Medya üzerinden yapılacak reklam ve PR çalışmaları ile KKTC’ye gelmelerinin teşvik edilmesini de önerdi. 

Güncelleme Tarihi: 16 Ağustos 2018, 16:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474