banner564

Dövizle borçlanma önlenmeli

Maliye Bakanı Denktaş, “Dövize yönelik müdahale şansımız çok az” dedi

Dövizle borçlanma önlenmeli
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün toplandı. Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında saat 11.00'de toplanan Meclis Genel Kurulu’nun dünkü gündemini güncel konuşmalar oluşturdu.  

Toplantıda, dövizdeki artışa yönelik önlemler, seyrüsefer harçları, Girne limanındaki sorunlar ve tarımsal faaliyetler yanında geçtiğimiz akşam gerçekleştirilen liderler buluşması ve bundan sonra atılacak adımlarla ilgili görüş ve öneriler de tartışıldı.

Denktaş: Geri adım attık 
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, dövize yönelik müdahale imkânının çok olmadığı bir ülkede yaşandığına işaret ederek, ülkede hayatın ağırlıklı olarak Euro ve sterline bağlı olduğunu, tüketici kredilerinin sadece yüzde 10’unun döviz kredisi olduğunu aktardı. 
Dövizle borçlanmanın önünü tıkamak için çalışmalar yapıldığına işaret eden Denktaş, dövizi sabitlemenin piyasaya yansımayacağı düşüncesiyle bundan geri adım attıklarını kaydetti. 
Döviz konusunda ne önlemler alınabileceği konusunda mecliste temsil edilen partilere toplantı çağrısı yaptıklarını belirten Denktaş, UBP haricinde herkesin toplantıya katıldığını vurguladı. 

“Devletin kiraladığı arazilerde kur sabitlemesine gidilecek”
Piyasaya daha fazla taze para sürebilmesi amacıyla çalışma yaptıklarını anlatan Denktaş, devletin kiraladığı arazilerde kur sabitlemesine gidileceğini, vakıfların yaptığı kiralamalar için aynı uygulamayı da talep edeceklerini kaydetti. Denktaş, vergi dilimlerinde oynamanın sakıncalarına işaret etti.
Kamu maliyesi güçlü olmadıkça halkın yaşam kalitesinin yükseltilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Denktaş, kamu maliyesinin daha da yükseltilerek, sektörlere destek verilebilmesinin önemine işaret etti. 

“Ülkede tüm hayat dövize endeksli”
Fiyat İstikrar Fonu’nu kullanmama gerekçelerinin, geçmiş dönemde sonuna kadar kullanmaları olduğunu belirten Denktaş, Türkiye’de her aşamada TL kullanılmasına rağmen ülkede tüm hayatın dövize endeksli olduğunu anımsattı.
Muhasebeyi stabil değere endekslemenin 2 yıllık bir çalışma gerektirdiğini de belirten Denktaş, bu yılın zor bir yıl olacağını söylediğini, dış etkenlerin de getirdiği zorluklar bulunduğunu söyledi.

Seyrüsefer harçları
Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Denktaş, Seyrüsefer harçlarının benzine endekslenmesi projelerine devam ettiklerini ancak HP’nin bu konuda soru işaretleri bulunduğunu ve bu konuda görüşme yapacaklarını söyledi.
Denktaş, döviz artışından kaynaklanan sıkıntıyı minimize etmek için çalıştıklarını ancak her türlü sıkıntıyı aşabilecek mekanizmaları olmaması nedeniyle, yapılabilecek olduklarını zaten yaptıklarını söyledi.

Oğuz: Doğru zamanda sorumluluklar yerine getirilmedi
Denktaş’tan sonra söz alan UBP Milletvekili Dursun Oğuz, partisi adına bir açıklama yaptı. UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Serdar Denktaş’ın ekonomik önlemlerin görüşüleceği toplantıya yaptığı daveti değerlendirerek, toplantıya neden katılmadığını açıkladı. UBP’nin her zaman kendi önerilerini yapacağını ancak sorunları çözme sorumluluğunun 4 partide olduğunu kaydeden Oğuz, sorunun hükümetin doğru zamanda sorumluluklarını yerine getirmemesi olduğunu iddia etti.

Altuğra, Girne Limanındaki sorunlara çözüm istedi
Ulusal Birlik Partisi Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra Girne Turizm Limanı’ndaki ihaleler konusunda yaptığı konuşmada, turizm sektörünün önemine vurgu yaptı. 
Limanda görüntü kirliliği yaratan ve denizi kirleten izinsiz gemiler olduğunu ifade eden Altuğra, bunların neden denetlemediğini sordu. 

Ataoğlu: Çalışmalar devam ediyor
Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, Altuğra’nın turizmin önemini vurguladığı konuşmasına atıf yaparak, Girne Limanı konusundaki çalışmaların devam ettiğine işaret etti. Turizm istihdamları ve yatırımları konusunda yapılan çalışmalara değindi. 

Atakan: Uygun kalem aranıyor
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, mendireğin geçtiğimiz yıl bir fırtına sonrasında bir yıkıntı haline dönüştüğünü ve geride bırakılan süre içinde bununla ilgili yapılmış hiçbir çalışma bulamadığını söyledi.  

“Farklı seyrüsefer modelleri konusunda çalışma yapıldı”
Seyrüsefer konusunda da, yurt dışında olduğu gibi farklı seyrüsefer modelleri konusunda bir çalışma yapıldığını belirten Atakan, motor, emisyon gücü, yıl, marka ve modellerin sınıflandırılacağı bir model üzerinde çalışıldığını kaydetti. 

Töre: ‘United Cyprus’ peşinde koşmak hayal
Daha sonra söz alan UBP Milletvekili Zorlu Töre “Rum-Yunan Zihniyetinde Değişiklikler Var Mı? konulu bir konuşma yaptı.  Liderlerin önceki akşam gerçekleştirdikleri sosyal içerikli yemeğe değinen Töre, Rum tarafının zihniyetinde bir değişiklik olmayacağını yaşanan tarihi süreç içinde gördüklerini kaydetti. 

Hasipoğlu: Meclis irade ortaya koymalı
UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, “Liderler Yemeği’nin Yeni Sürece Etkisi” konusunda yaptığı konuşmada, önceki gün gerçekleştirilen liderler görüşmesinde her iki tarafın beklentilerinin farklı olduğunu söyledi.  Hasipoğlu, “Rum tarafının buna alelade bir görüşme gibi baktığını, Türk tarafının ise müzakerelerin yeniden başlayacağı yönünde beklentileri olduğunu” kaydetti. 

Topal: Tarımda kullanılan kimyasallar arıları yok etti
HP Milletvekili Hasan Topal, “Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanan Çevre Felaketleri” konusunda güncel konuşma yaptı.  Bazı bölgelerde arıların olmadığını gözlemlediğini söyleyen Topal, bunun ciddi bir tehlike oluşturduğunu söyledi.

Akansoy: Temassızlık her iki taraf için de kayıp 
CTP Milletvekili Asım Akansoy da “Kıbrıs Sorununda Son Gelişmeler ve Federal Çözüm” konusunda konuşma yaptı. Önceki akşam gerçekleşen görüşmeye değinen Akansoy, Crans Montana’da görüşmeler koptuktan sonra yaklaşık 10 aydan sonra liderlerin bir araya geldiklerini kaydetti. 
Akansoy, temassızlığın her iki tarafa da kayıp sağladığı görüşünü dile getirdi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474