banner564

Dr. Burhan Nalbantoğlu SOS veriyor

Dr. Burhan Nalbantoğlu bir ay içinde 92 bin hastaya hizmet verdi 

Dr. Burhan Nalbantoğlu SOS veriyor
banner598

 Çiğdem AYDIN 

KKTC’nin en büyük sağlık merkezi olan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi hizmet veremeyecek noktaya geldi. 
Artan nüfus yapısını kaldıramayan ve alt yapı yetersizlikleri nedeniyle ömrünü dolduran hastanede doktor, hemşire ve sağlık görevlileri çok zor şartlarda görev yaparken, sağlık hizmeti almaya çalışan vatandaşlar da yaşanan sorunlardan şikâyet ediyor. 
Tüm sıkıntılara rağmen sadece ekim ayında toplam 92 bin kişiye sağlık hizmeti veren hastanede 618 ameliyat gerçekleştirildi. 
Binlerce tetkikin yapıldığı hastanede sadece 161 doktor görev alıyor. 
Diyalog’a konuşan Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Adil Özyılkan, hastanenin artık artan nüfusa cevap veremeyecek noktada olduğunu söyledi. 
Özyılkan, hastanedeki işlem sayılarını da paylaştı.

Bir ayda 21 bin poliklinik hizmeti 
Artan nüfusa hizmet veremeyecek noktaya gelen 161 doktorun çalıştığı Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde sadece ekim ayında 21 bin kişiye poliklinik hizmeti verilirken, 618 de ameliyat gerçekleştirildi. 
Ekim ayı boyunca hastanede yatılı tedavi gören hasta sayısı ise 9 bin 731 iken, poliklinikten yatışa alınan hasta sayısı da 531 kişi oldu 
Ekim ayında sadece acile başvuran kişi sayısı da 71 bin 381 kişi oldu.
Buna rağmen acil serviste sadece 2 uzman ve 4 pratisyen hekim bulunuyor. 
Poliklinik hizmeti alan hastalar ile acil servise başvuran kişi sayısını eklediğimizde Burhan Nalbantoğlu Hastanesi ekim ayında toplam 92 bin 381 kişiye sadece 161 doktor ile hizmet vermiş oldu. 

Tek adli tıp uzmanı, 111 vaka!
Adli tıpta ise daha vahim bir durum ortaya çıkıyor.
Sadece bir uzmanının çalıştığı hastanede ekim ayında 111 otopsi gerçekleştirildi. İdris Deniz’in görev yaptığı adli tıp bölümünde sadece tek bir uzmanın görev alması buradaki işlemlerin zaman zaman sekteye uğramasına da neden oluyor. 
Hafta sonu meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybeden Seda-Devrim Yılmaz çiftine, İdris Deniz’in yurt dışında olması nedeniyle gününde otopsi yapılamadı ve cenaze ertelendi.
Ekim ayı boyunca hastane morguna ise toplam 780 vaka girişi oldu. 

Ameliyathanelerde yoğun mesai 
Ekim ayı içerisinde yapılan toplam 618 ameliyatta aslan payı ‘göz’ün oldu. Doktorlar 159 göz ameliyatı yaparken, genel cerrahide 125 operasyon yapıldı. Üroloji servisinde 114, ortopedide 45, kadın doğum servisinde de 45 ameliyat gerçekleştirdi. 
51 kişi kulak burun boğaz servisinde ameliyat olurken, 167 hastanın başvurduğu kardiyolo vasküler (KVC) bölümünde ise 30 hastaya operasyon yapıldı. Plastik cerrahlar toplam 18 operasyon yaparken, çocuk cerrahisi bölümünde de 18 çocuk ameliyat edildi. 

10 ayda 14 bin fizik tedavi 
2019 yılı Ocak-Ekim dönemini kapsayan 10 aylık zaman diliminde Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi 13 bin 717 hemodiyaliz hastasına hizmet verdi. Fizik tedavi bölümüne başvuran hasta sayısı da 10 14 bin 496 oldu.

87 bin ilaç verildi 
Hastanedeki 10 aylık işlemler sonucunda eczane için verilen reçete sayısı ise tam 30 bin 609.  
Yazılan reçeteler sonucunda hastalara verilen ilaç sayısı de 87 bin 27 oldu 
Laboratuvarda rekor işlem 
Rakamlar incelendiği zaman 10 ayda devlet hastanesi bünyesindeki laboratuvarın da ne kadar yoğun çalıştığı ortaya çıkıyor. 
Hematoloji (kan tahlili) için 178 bin 270 kişi, biyokimya için 183 bin 997 kişi, idrar tahlili için 36 bin 761 kişi, hormon tahlili için 249 bin 165 kişi, mikrobiyoloji için 18 bin 580 kişi, eliza için de 969 bin 69 kişi devlet laboratuvarında tahlil yaptırdı 
Tedavi, ameliyat, acil ve tahlil gibi sağlık hizmetleri dışında Eko çekmek için 5 bin 3 kişi, Holter için bin 559 kişi, Anjio için bin 665 kişi hastaneden faydalanırken, 8 bin 89 kişi MR hizmetinden yararlandı. Yine 2019 yılı içerisinde 8 bin 66 kişi kemik taraması yaptırırken, 2 bin 982 kişi de Biopsi hizmeti aldı.
Ayrıca rahim ağzı kanseri için gerçekleştirilen Smear testini de 2 bin 456 kişi yaptırdı.

Sadece 161 doktor 
Binlerce vaka ile karşı karşıya kalan Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde hizmet veren toplam doktor sayısı ise 161. 
Hastanede 7 Genel Cerrah, 7 Göz Cerrahı, 7 Kadın Doğum Uzmanı , 4 Kulak Burun Boğaz Cerrahı, 4 Beyin Cerrahı, 10 Ortopedi Cerrahı, 2 Plastik Cerrah, 5 Üroloji Cerrahı bulunuyor. 

Başhekim Özyılkan: Hastane yenilenmeli, hekim sayısı artmalı 
Yaşanılan sıkıntıları Diyalog’a anlatan Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Adil Özyılkan,  bir an önce yeni bir hastaneye ve yeni hekimlere ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Elimizden gelenin en iyisini yapmakta kararlıyız” diyen Özyılkan, şunları söyledi: 
“Ülkemizde artarak devam eden nüfus karşısında hastanemiz yaşlanmıştır. Yerleşik nüfusun dışında ülkede bulunan turistler ve vatani görevlerini yapmaya gelen askerlerimiz de dahil olunca vermiş olduğum rakamlar neredeyse iki katına çıkabiliyor. Nüfusa paralel hastanemizin yenilenmesi ve hekim sayımızın da artması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı elbette gerekli çalışmaları yapmaktadır ama bazı şeyler ülkenin de ekonomik ölçeğine göre zaman almaktadır. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yaşlanmış bir hastanedir. Yine de her koşula rağmen hekimlerimiz, cerrahlarımız, hemşirelerimiz ve Bakanlığımız, halkımıza hizmet etmek için üstün bir gayret göstermektedirler. Elimizden gelenin en iyisini yapmakta kararlıyız.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473