banner564

Ekonomiye katkı yapar

Reha Arar, Kuzey Kıbrıs turizminin daha ileri noktalara taşınması için Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması gerektiğini belirtti

Ekonomiye katkı yapar
banner598
Merit Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Reha Arar, HaberTürk TV’de Serdar Kuter’in sunduğu programa katılarak, Kuzey Kıbrıs turizmi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kuzey Kıbrıs turizminin ve ekonomisinin daha ileri noktalara taşınması için Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması gerektiğine vurgu yapan Arar, bu konuda Türk Hava Yolları’na önemli görevler düştüğünü söyledi. Avrupa ve Orta Doğu’da artan terör saldırıları nedeniyle turizmin de tehdit altında olduğunun altını çizen Reha Arar, programda kendisine yöneltilen soruları şu şekilde cevapladı:
Soru: Geçtiğimiz günlerde G20 liderler zirvesi yapıldı. Bu Türkiye turizmi için tanıtım anlamında büyük bir katkı. Tüm bunları konuşacağız. Diğer taraftan terör olayları var. Avrupa’da yaşanan terör olayları var. Bunun Turizme yansımasını da konuşacağız. Öncelikle Döviz hareketlerinden bahsederek başlayalım. Dövizdeki bu hareketliliğin Kıbrıs turizimindeki etkisi nedir.? 
Cevap: Dövizde oluşan büyük hareketlilik tabiki çok önemli fakat bu küçük hareketliliklerde acente sözleşmelerinde büyük bir etkileme söz konusu olmuyor. 
Soru: Özellikle turizme baktığımızda turizm açısından en önemli şey güvenli bir ortam. Avrupa’da yaşanan terör olayları devam ediyor. Fransa’da da bugün hala hareketlilik var Paris’teki saldırı sonrası oradaki zanlılar yakalanıyor. Diğer taraftan Almanya, Hollanda maçı dün terör tehtidi karşısında iptal edildi. Avrupada bir terör tehtidi var. Bu terör tehtidi Türk turizmi açısından dünya turizmi açısından nasıl bir etki yaratır? 
Cevap: Öncelikle şu anda Avrupa’da bir terör tehdidinden daha çok, dünyada bir müddetten beri devam eden terör dalgalanması var. Mesela bugün Kanada’ya bir uçak ildirildi. Bu uçağın içinde bir zanlı tutuklandı. Ne yapacaktı? Kimdi?. Onun yanında Mısır’dan kalkan bir uçak düşürüldü. Evvela uçak kazasıdır diye düdünüldü ama şu anda biliyoruz ki hepimiz bu uçak belli güçler tarafında düşürüldü.  Diğer taraftan terör Almanya maçını etkiledi . Terör Avrupayı aşmış durumda.  Şu anda dünyada ciddi bir turizm tehtidi var ve bu turizm tehtidi tabiki insanların  sehayahat etme alışkanlıklarını ortadan kaldırırsa bizim için çok büyük bir sıkıntı olur.
Soru: Peki böyle bir beklentiniz var mı?
Cevap: Şu anda böyle bir beklenti yavaş yavaş kapının arasından kendini gösteriyor. Nitekim dünkü gazetelerin birisinde çeşitli acentelerle yapılan temaslarla, Avrupa’ya giden turlarda çok ciddi boşluklar doğduğu ve büyük bir acentemizin sahibinin tabiri ile söylüyorum, bıçak gibi rezervasyonlar kesilmeye başladı. Bugün olay devam etti . İki uçak indirildi bu tür haberleri okuyanlar üzerinde çok büyük menfi bir etki yapıyor. 
Soru: Turist olarak seyahat ettiğinizde önceliğiniz kendinizi dinlendirmek iyi hissetmek ve güvende hissetmek en önemli duygusal beklentiniz bu olacaktır. Şimdi tüm dünyada Fransa’nın kalbinde Paris’te yaşanan bir terör saldırısı. Yüzlerce kişi ölüyor. Diğer taraftan dediğiniz gibi metrolarda,sinema salonlarında,kültürel alanlarda,sosyal hayatın yaşandığı yerlerde bir tedirginlik yaşanıyor. Buda tabiki turisti bir miktar kaçırır. Böyle bir ortamda Türkiye nasıl etkilenir?

Cevap: Türkiye’de bunu geçtiğimiz günlerde Ankara’nın tam ortasında, bu tip bir olay yaşandı. Dün İstanbul’a geldiğim zaman konuştuğum arkadaşlar, alışveriş merkezlerinin ciddi anlamda boşaldığını söyledi. Çünki herkeste bir tedirginlik başladı. Yurt dışında katıldığım bir seminerde konuşmacı şöyle demişti. “Turizm kuşa benzer. Her şeyden korkar, her şeyden etkilenir.” Şimdi dolayısıyle biz böyle bir mesleğin askerleriyiz bizim en büyük düşlmanımız  terör ve salgın hastalıktır. Bu ikisinde ilk etkilenen söktör turizm olur.
Soru: Şimdi dediğim gibi hafta sonu Pazar ve Pazartesi Antalya Belek’te G20 liderler zirvesi vardı. Türk turizmi için çok büyük bir tanıtım fırsatıda oldu. Bölge dünyaya tanıtılmış oldu. Bu gibi zirveler, özellikle Kıbrısta’da Kongreler yapılıyor. Önemli etkinlikler yapılıyor. Tanıtıma çok büyük bir katkı sağlıyormu yani önemüzdeki dönemler için turist sayısına katkı sağlıyor mu?
Cevap: Özellikle G20 zirvesi Türkiye turizminin yüzakıdır çok ciddi anlamda Türkiye’yi tanıtacaktır. Kuzey Kıbrısta’da ilk kongre turizmine adım atan Merit Grubu olmuştur. ilk kongre merkezini yapanda yine Merit otelleri olmuştur. Bir çok dalda yaptığı öncülük gibi.
Kıbrıs Turizminde tabii ki özellikle kongreler insentive etkinlikler çok önemlidir. Bunların yanında sanat etkinlikleride çok önemlidir. Özellikle müzik konserleri ve yabancı ülkelerden getirilen sanatçıların döndükten sonra gittikleri ülkede Kuzey Kıbrıs turizmini ve turizmdeki hizmeti anlatmaları Kıbrıs için çok müspet bir noktadır. Bugün açıklıkla ve iddia ederek söylüyorum ki Merit Royal Hotel’deki hizmet akdeniz çanağında hiçbir tesiste yoktur.
Soru: Baktığımızda yurtdışına çıktığınızda ve yurt dışındaki otellerde gördüğünüz hizmet kalitesinin çok ötesinde Türkiyede turiste olan yaklaşım. Çok kaliteli bir yaklaşımdır. Hizmet anlamında bu konuda dönüşler nasıl turistler ne diyorlar?
Cevap: Turistler gördükleri hizmet özellikle Türkiye’de de, Kuzey Kıbrıs’ta da tekrar gelmelerini sağlıyor. Bugün tekrar gelen misafirimizin çokluğu bunun tam bir nişanesidir.
Soru: Peki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin turizm açısından avantajları ve dezavantajlar nelerdir?
Cevap: Bir tek çok büyük dezavantajı var oda izolasyon. Maalesef 1974’ten beri bildiğiniz gibi, herkesin bildiği gibi Kuzey kıbrıs’ta bir ulaşım izolasyonu var. Bu çok acı ve insani olmayan bir davranıştır. Bugün devam eden görüşmelerin ana noktası, öncelikle bir iyi niyet göstergesi olarak Ercan Havalimanının Uluslararası uçuşlara açılmasıdır. Bu olmadığı sürecede o zaman ikinci bir olay Türkiye’nin dünyaca güçlü havayolunun bunu tachdown seferlerle çözmesidir. Ancak bu şekilde bu olay çözülür. Bunun dışında avamnajlarına gelince, Kuzey Kıbrıs’ın iklimi, güvenliği, tarihi, doğal güzellikleri ve de çok önemli bir yelpazeyi kapsayan gastronomisi ( yiyecek içecek sektörü ) Kuzey Kıbrıs için çok ciddi avantajdır.




Soru: Bu tarafa baktığımızda Antalya’ya gelen turist sayısında  bir azalma olduğunu gördük. Özellikle Rus turist sayısında ciddi bir azalma var. Rusya’da yaşayan ekonomik sıkıntılar dolayısı ile toplamda bir azalma sözkonusu. Bu konuda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ne dersiniz. ? 2015 yılı nasıl geçiyor? turist sayısında bir azalma oldu mu ?
REHA ARAR : Şu anda Rus turist bize ancak bir maksatla gelir. Yani ben Kuzey Kıbrıs’a gidip tatil yapayım, denize gireyim diye gelmez. Daha çok onlar Antalya’yı ve Güney Kıbrıs’ı tercih ediyorlar. Ama özellikle bizim potansiyel ülkelerimiz olan Türkiye, İngiltere Lübnan ve Ürdün’den gelen turist akışında ciddi bir azalma yok. Ben eminimki 2016’da yeni yapılacak otellerle birlikte bu artış daha da çoğalacak ama burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devletine ve hükümetine de bir görev düşüyor. Oda Turizmi teşvik edecek tedbirleri acilen alarak Kıbrıs’ta 40 bin yatak, 5 milyon turist noktasına ülkeyi getirmesi. Kuzey Kıbrıs bu hedefe ulaştığı anda reel sektörüde ayağa kalkarak ciddi anlamda ekonomik rahatlıkda gelir ve ondan sonrada kuzey Kıbrıs’ı hiç kimse tutamaz ciddi bir destinasyon olur.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2015, 09:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473