banner564

Ekranlar karardı kutlama yapıyoruz

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar, tüm kesimlerde olduğu gibi medya sektörünün ‘siyasi müdahaleler’ nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çekti

Ekranlar karardı  kutlama yapıyoruz
banner598
 Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Reşat Akar 11 Temmuz basın günü nedeniyle yayımladığı mesajda, siyasetin, medya sektörüne yönelik müdahalelerinden yakındı. Akar “Bu yıl Basın Gününü yerel TV kanallarının izlenemediği bir günde kutluyoruz” dedi.
   Hükümetin bir yandan AB ile uyum çalışmaları yürüttüğünü, diğer yandan yerel kanalların uydu yayıncılığını kalite yönünden daha da gerilere götürdüğünü belirten Akar şöyle dedi:
   “Her konuda olduğu gibi partizanca hareket edilerek, siyasi hesaplarla karar alan ve bu kararların alınması öncesinde 56 yıllık bir mazisi bulunan örgütümüzle herhangi bir temasa geçme ihtiyacı duymayan ve yazılı uyarılarımızı dikkate almayan hükümet yetkilileri sayesinde bugün yerel televizyonlarımız çok daha düşük kalitede yayın yapma noktasına getirilmiş, ayrıca frekans değişikliği yüzünden izlenemez duruma gelmiştir. 
   Yeni frekans ayarlamalarının aylarca devam edeceğini, özellikle kırsal kesimlerde yaşayan insanların teknisyen çağırmak zorunda kalacağını, bunu ödeyecek parası olmadığını düşünmeden hareket eden hükümet ortaklarının, yıllar önce milyonlarca dolar harcanarak altyapısı tamamlanan dijital yayıncılığı neden harekete geçirmediğini sormak istiyoruz.
   Güney Kıbrıs’ta dijital yayıncılık, KKTC’deki altyapının tamamlanmasından yıllar sonra başlatılmıştır. Hal böyle iken KKTC’nin var olan teknolojik yatırımları kullanmayarak “Uydu parasını öder, sizi de istediğim gibi idare ederim” mantığıyla hareket etmesi üzüntü vericidir. 
   Bugün Basın Günü’nü ‘kendimizin çalıp, kendimizin oynadığı’ bir ortamda gerçekleştiriyoruz... Program yapıyoruz ama halk bunu izleyemiyor... Ciddi anlamda yatırımlar yapıyoruz ama AB standardlarının çok gerisine itiliyoruz. Diğer tüm alanlarda olduğu gibi, yayıncılık alanında da çok kötü bir sınav veriyoruz.”

İkinci büyük fiyasko
   Hükümetin; televizyonlardan sonra yazılı basınla ilgili olarak almış olduğu kararın da hukuka, eşit hak ve menfaatlere aykırı olduğunu gözlemlemekteyiz. Kendine göre bir takım kriterler getirerek, parti organlarına devletten bir şekilde kaynak aktarılmasını amaçlayan Bakanlar Kurulu kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyor, bunun yapılmaması halinde konunun yargıya taşınacağının bilinmesini istiyoruz.
   Hükümet ortaklarına ve diğer siyasal partilere çağrımız ise şudur:
   “İş olsun diye kutlama mesajları yayınlamak yerine, siyasetin elini medya üzerinden çekiniz. Bağımsız ve özgür medya hepiniz için gereklidir.”

Ertuğruloğlu: Basının yeri ve önemi büyük
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk basınında özveriyle çalışarak ülkeye hizmet veren tüm basın çalışanlarının 11 Temmuz Basın Günü’nü kutladı.
     Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türk tarafından çıkarılan ilk Türkçe gazete Saded’in anısına kutlanan 11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla mesaj yayınlayan Ertuğruloğlu, Kıbrıslı Türklerin tarihi süreçteki toplumsal gelişiminde Kıbrıs Türk basının yeri ve öneminin çok büyük olduğuna vurgu yaptı.

Evren: Dünden bugüne ışık tutuyor
İçişleri Bakanı Kutlu Evren de tüm basın çalışanlarının11 Temmuz Basın Günü’nü kutlayarak,  ülkelerin gelişiminde çok  önemli  bir yere  sahip olan ve halkların haber alma hakkını ilkeli, tarafsız, sorumlu bir gazetecilik anlayışı içerisinde yerine getiren tüm basın mensuplarının bu önemli günü olan 11 Temmuz Basın Günü Kıbrıs'ta ilk Türkçe gazete olan “Saded”in 11 Temmuz 1889 yılında yayınlanması ile Kıbrıs Türk  basın tarihinin de başlangıcı olarak kabul edilmektedir. O günden bugüne durmadan gelişen Kıbrıs Türk yazılı basını tarihimizin de günümüze aktarılmasında ışık tutmaktadır” dedi.

Kimler mesaj yayınladı
11 Temmuz Basın Günü dolayısıyla; Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP) Yeni Güçler Başkanı Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Turizm Yazarları Derneği (KITUYAD) Genel Sekreteri Birol Bebek, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Lefkoşa Büyükelçiliği Basın Müşaviri Hüseyin Aykut, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan birer mesaj yayınladı.

Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2017, 11:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473