banner564

Elektrik gelmeli

KKTC muhtarlarının ezici bir çoğunluğu Türkiye’nin garantörlüğünü dışlayan bir çözüme karşı çıkıyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ambargoları bertaraf edecek destek istiyor

Elektrik gelmeli
banner598

 Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY

KKTC’yi bugün ziyaret edecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan beklentilerini açıklayan KKTC’nin muhtarları “Türkiye’nin garantörlüğünü içermeyen bir çözüme karşıyız” diyor.
Erdoğan’ın ziyaretinden duyulan memnuniyeti dile getiren muhtarların ezici bir çoğunluğu ‘Asrın Projesi’ni gerçekleştirdiği gibi elektriği de getirsin” diyerek, sık sık yaşanan kesintilerin ve fiyat artışlarının dayanılmaz hale geldiğini ifade ediyor.
   Türkiye ile KKTC arasında olduğu gibi dış ülkelerle ulaşımın artırılmasını ve fiyatların ucuzlamasını isteyen muhtarlar “Erdoğan el atarsa önemli sorunlarımız kısa sürede çözülür” diyor.

Ne dediler?.. Ne dediler?..
   
Hüseyin Barbet (Muhtarlar Birliği Başkanı) 
“Kıbrıs konusunda iki bölgeli bir çözüm konusunda duruşunu sürdürmesini bekliyoruz. Rumlara karşı sert bir tavır sergilemesi gerekir. İç meselelerinde kendisine karşı olan saygısızlıklara karşı tepkisini ortaya koymasını istiyorum. Biz her başımız sıkıştığında Türkiye deriz ama bazı kesimlerin de saygısızlığı diz boyudur. Benim dileğim bir an evvel elektrik projesini gerçekleştirmesini istiyorum. Bizi burada tavuk keser gibi kesti faturalar. Ayrıca bizim siyasilere de bir ders versin nasıl ki Türkiye’de muhtarlarla toplantı yapılır bizimkiler de örnek alsın. Hatta mümkünse bizleri (muhtarları) bir araya toplasın, toplantı yapsın sorunlarımızı dinlesin” 


Tamer Tayanç (Aydınköy Muhtarı) 

 “Kıbrıs konusunda zaten Sayın Erdoğan tavrını net bir şekilde koymuştur ama bizim buradaki kendini bilmezler tavrını ortaya koymadığı için muğlakta duruyor. Temennim kesin bir şekilde artık bir çözüm bulunmasıdır. Türkiye’nin garantörlüğünde ama bana göre en iyi çözüm vatanını milletini bayrağını seven (gönlümüzdeki insanın) Erdoğan tarafından vali olarak atanmasıdır. O zaman ne iç ne dış sorun kalmaz. İç meselelerimize artık bir neşter vurulma zamanı gelmiştir.” 

Coşkun Ersev  (Bağlıköy Muhtarı): 
“Elektriği getirsin bir an önce. Kıbrıs konusunda da bizim tek güvencemiz Erdoğan’dır başka da birine güvenim kalmadı. Siyasilerimiz biraz fikirlerini uygulasa hiçbir sorunumuz kalmayacak.” 

Ali Yılmaz Çölaşan (Doğancı Muhtarı) 
“Kıbrıs sonunun çözülmesini isterim bir an önce iki ayrı devletli olarak çözülmesini isterim. Bizim lidere destek vermesini dilerim. Türkiye para vermese bizimkiler hiçbir şey yapamaz. İçme ve sulama suyunun bir an önce projenin yapılmasını ve her noktaya ulaşmasını istiyorum. Bizimkilerin bunu yapabileceğine inanmıyorum.
   Elektriğin gelmesi çok iyi olur. Bizde bir yağmur suyu damlarsa elektrik kopar. Türkiye’den gelsin. Her gün zam geliyor. Bu çekilir gibi değil. Elektrik bizim için çok büyük maliyettir.” 


Nevzat Akçagil (Görneç Muhtarı):

   “Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan’ın adamıza ziyaretini gayet olumlu ve yerinde bir karar olarak görüyorum. Genelde adettendir anavatan Türkiye’mizde her seçim sonrası ilk ziyaret olarak adamızı seçmeleri bizleri ve güvenliğimizi ne kadar önemsediklerinin bir göstergesidir. 
   Benim Erdoğan’dan beklentim KKTC’yi tanıtmasıdır. KKTC'yi yeteri kadar Türkiye’de bilmediklerini tanımadıklarını gözlemliyorum yurt dışı gezilerimde. Özellikle de Türkiye içerisinde tanıtılmasını istiyorum. Ayrıca ürettiklerimizin sorunsuz bir şekilde Türkiye’de satılmasını istiyorum. Adamızda su sorunu çözüldü, şimdi elektrik sorununu da çözmesini istiyorum. Uçak fiyatlarının ucuzlamasını, seferlerin artmasını arzu ederim. Kıbrıs sorununu çözsün çözmesine ama garantileri devam ettirsin. İki toplumlu, iki devletli, iki bayraklı, iki milletli bir çözümden yana olduğumuzu da belirtmek istiyorum.”

Yaşar Cahitoğlu  (İsmet Paşa Mahallesi Muhtarı) 
“Kıbrıs konusunda 74 harekâtı ile iki tarafın ayrı ayrı olduğu bir çözümün olmasını sağlamasını isterim. Erdoğan’ın bizim siyasilere yön vermesini isterim. Su nasıl geldi elektriğin de bir an önce gelmesini arzu ediyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duruşunu çok yerinde buluyorum bizimkilere de örnek olsun.” 

Ali Tosun (Lapta Tınastepe Mahalesi Muhtarı) 
“Kıbrıs konusunda hakkımızda hayırlısı çözüm konusunda hayırlı bir sonuç olmasında temennim var. Elektrik gelsin bir an önce gelsin. Ayda 500 TL elektrik faturası ödüyorum bir an evvel bu projeye hayat versin. Bir de bizim siyasilerimiz Erdoğan’a iyi baksın onun cesaretini örnek alsınlar.” 

Derviş Dizliklioğlu (Taşkınköy Muhatarı) 
“İnşallah bir barış olur. Diyalog içerisinde olunması gerektiğini bunun için liderleri teşvik etmesini isterim. Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın özellikle batı ülkeleri ile diyaloğunu yapıcı şekilde sürdürmesini temenni ederim. Elektrik gelmesine şu anda ihtiyaç yoktur ama gelecekse de tabi ki kabulümüzdür. KKTC’nin tanınması konusunda bir girişim yapsa da bu çok uzun zaman alacak gibi geliyor bana ayrıca da çok mümkün değil sanırım.” 

Durmuş Aşandır (Taşkent Muhtarı):
“Sayın Erdoğan’ın ziyaretini büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Kıbrıs sorununun çözümü konusu gündeme gelecektir. Ben bu aşamada şunu söylemek istiyorum. Türkiye’nin garantisini içermeyen bir çözüme karşıyım. Sayın Erdoğan’ın bu konuda taviz vereceğini zaten düşünmüyorum.
   Bir başka önemli konu, Türkiye yardımlarının doğrudan KKTC hükümetine değil, köylere doğrudan yapılmasıdır. Eğer bu konuda muhtarlarla işbirliği yapılırsa tüm sorunlarımız kısa sürede çözülür.”

Eyyüp Koççat (Aşağı Dikmen Köyü Muhtarı) 
“Kıbrıs konusunda iyi bir anlaşma olmasını sağlamasını dilerim. Kıbrıs Rum kesimine artık her şeyin bir sonu olduğunun resmen anlatılması bu mesajı buradan vermesi gerektiğini düşünüyorum. Elektrikten hepimiz bitmiş durumdayız bence daha ucuz olacaksa elektrik hıza getirilmelidir. Bir de uçak fiyatları çok yüksektir buna da bir çare bulunmasında yol gösterici olmasını dilerim. Doğrudan özellikle İngiltere’den Ercan’a uçuşların sağlanması bizim için ciddi bir katkı olacağı inancındayım.” 
 
Mustafa Arap (Dağyolu Muhtarı) 
“Kıbrıs konusunda tatlılıkla çözülmesini isterim ama Türkiye’nin garantörlüğünün devam edebileceği bir anlaşma üzerinde durmasını isterim. Elektrik projesinin en kısa sürede hayata geçmesi için bizimkilerin alt yapıları süratle halletmesini ve Erdoğan’ının da en kısa sürede ülkemize elektrik projesini gerçekleştirmesini diliyorum. Doğrudan uçuşlarla ilgili eğer Türkiye olarak bizim için yapabilecekleri bir şeyler varsa da süratle yapmasını temenni ederim.” 

Can Polat Şemi (Hisarköy Muhtarı) 
“Federal bir çözümde ısrarlı duruşunu sürdürmesini temenni ederim. Rum tarafı nasıl tavır alırsa alsın biz barışçıl duruşumuzu sürdürmeliyiz. Elektrik konusuna gelince eğer burada bizim kendi kurumumuza yani Kıb-Tek’e bir zararı olacaksa gelmesini istemem ama eğer bir zararı olmayacaksa neden olmasın” 
Erbil Kara (Altınova Muhtarı)
“Kıbrıs meselesinde Sayın Erdoğan’a güvenim tamdır. Rumların tavrı karşısında takınacağı her türlü tavrın arkasındayım. Hatta bence Rumlara karşı biraz daha sert çıkışlar olabilir çünkü onlar bizi hiç istemez. Elektriğin bir an önce anavatandan ülkemize gelmesini istiyorum. Çünkü suyu istemeyenler su gelince çok memnun oldular, elektrikte de öyle olacağına inanırım. Bir de bizim siyasilerimize biraz daha sert olsun. Çünkü biz kendi kendimizi idare edemeyiz. Biraz zamana ihtiyacımız var. Türkiye para yollamasa maaş alamayız.”

Hacıbey Mehmetoğlu (Ziyamet Muhtarı)
“Kıbrıs konusunda daha sert bir tavır takınmasını arzu ederim, 40 sene sürmesini istemem. Olacaksa bir çözüm artık olsun. Olmayacaksa da bize bir yol haritası çizsin. Bilelim ne yapacağımızı. Elektriğin süratle bağlanmasını istiyorum. Ülkemize alt yapı yatırımı yapmasını istiyorum. Gerek eğitim, gerek sağlık gerek yol, bunları biz yapamıyoruz. Bizimkiler de yapamıyor. Tek çare Erdoğan.”

Ahmet Basri (Mallıdağ Muhtarı)

“Tabii ki federal çözüm konusunda bizlere yardımcı olmasını temenni ederim. Kavgayla gürültüyle bir şey çözülmez kanaatindeyim. Elektriği de bir an önce ülkemize gelmesini isterim. Bizim santral ortalığa zehir saçar, faturadan falan değil. Her gün kanser oluyoruz. Başka da bir şey istemem.”

Ali Yeşil (Aafer Mahallesi Muhtarı)
“Bence artık Kıbrıs sorunu gibi sorunlarla uğraşmamalıyız. Sayın Erdoğan’la birlikte yolumuzu yönümüzü çizmeliyiz. Sadece elektrik getirmekle kalmasın bence bir köprü de Mersin-Girne arası yapsın. İsteğim budur.”
Ali Sarı (Arabahmet Mahallesi Muhtarı)
“Federal bir çözüm için mücadele etmeye devam edelim. Ama bu arada bizlere de yardım etsin. Burada çok fazla TC nüfusu vardır. Okullarımız hastanelerimiz yeterli düzeyde değildir. Belediyelerimiz batmış durumdadır. Bizlere nüfusumuza oranla yardımcı olsun, yatırım yapsın.”
Emine Davutoğlu (Metehan Mahallesi Muhtarı)
“Federal bir çözüm olmasını elbette isterim fakat olmayacaksa da yolumuzun neresi olduğunu bilmek isterim. Kıbrıs Türkünün haklarının yenmediği, Türkiye’nin garantörlüğünün devam ettiği bir anlaşma olmasını temenni ederim. Bir şey isteyecek olsaydım Türkiye’deki muhtarlara verilen hakların, yetkilerin, bizlere de verilmesine ayrıca bize merkez bir muhtarlık binası yapmasını isterdim.”
Ayşen Hamitoğlu (Yenicami Mahallesi Muhtarı)
“Aslında Erdoğan’da hiçbir şey istemem. Bence elektrik gelmesine de gerek yoktur. Bugüne kadar nasıl gittiyse öyle gidebilir. Kıbrıs sorununda bir çözüm temenni ederim o kadar.”
Mustafa Mesutoğlu (Selimiye Mahallesi Muhtarı)
“ İçişlerimize karışmaktan vazgeçmesini isterdim. Biz Kıbrıs Türkleri çok sevmeyiz öyle işimize karışılsın. Madem geliyor, yapacak da bir şey yok.” 

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2018, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473