banner564

En fazla Türkiye’den

Hüseyin Gökçekuş, KKTC’de 127 farklı ülkeden, 75 bin civarında öğrenciye hizmet verildiğini söyledi

En fazla Türkiye’den
banner598
YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, KKTC’de 127 farklı ülkeden, 75 bin civarında öğrenciye hizmet verildiğini söyledi. Gökçekuş yaptığı yazılı açıklamada, KKTC’de bulunan öğrenci sayılarını açıklayarak, YÖDAK’ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Hüseyin Gökçekuş, 2014-15 öğretim yılının başladığı bu günlerde, üniversitelerdeki öğrenci sayısının yüzde 55’ini Türkiye, yüzde 18’ni KKTC uyruklu öğrencilerin, yüzde 27’sini de dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin oluşturduğuna dikkat çekerek, “bunlar, yeni dünya düzenine uygun yatırımlar ve kaliteli hizmetle KKTC’ye uygulanan ambargo ve izolasyonların anlamsızlığını göstermektedir” dedi.
21. Yüzyılda oluşmakta olan yeni dünyada bilgi teknolojisi sektöründen sonra en önemli sektörün yükseköğretim sektörü olarak şekillendiğine dikkat çeken Gökçekuş, 20. yüzyıldan farklı olarak yüksek öğretimin, ülkelerin iç ihtiyaç ve taleplerine göre değil, bütün dünyanın ihtiyaç ve taleplerine göre yapılandırıldığını kaydetti. 

YÖK ve YÖDAK arasında imzalanan anlaşma
Üniversitelerin gelişmiş dünyadaki kurumlarla rekabet edebilmeleri için, üniversitelerin YÖDAK’la işbirliğinin karşılıklı güven ve saygı çerçevesinde devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Gökçekuş, 25 Haziran 2014 tarihinde YÖK-YÖDAK arasında imzalanan, “Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC Hukukuna Göre Kurulmuş Olan Üniversitelerin Karşılıklı Tanınması” ile ilgili Milletlerarası Anlaşmaya da değindi.
Gökçekuş, “anlaşma gereği olarak KKTC üniversitelerinin YÖK ve YÖDAK Üyelerinden oluşan ortak komisyon tarafından denetlenmesi için gerekli kriterler ve prosedürün belirlenmesi ile ilgili alt yapı çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanması beklenmektedir” dedi. 
Yapılan diğer çalışmalara da değinen Gökçekuş, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi ve Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖDAK’ın, “Mesleki Niteliklerin Karşılıklı Tanınması” başlığı altında meslek eğitimi ve mesleğe giriş kriterlerinin Avrupa Birliği’ne (kriter ve yasalarına) uyumlaştırılması, aynı standartların yakalanması hedefiyle 8-9 Temmuz 2014 tarihlerinde planlamaya ilişkin olarak, Avrupa Birliği uzmanları ile birlikte çalışmalar yapıldığını anımsattı. Bu kapsamda YÖDAK’ın yürüteceği ve AB kabulleri ile uyumlu hale getirilmesi, düzenlenmesi gereken Hemşirelik-Ebelik, Doktorluk, Veteriner Hekimliği, Mimarlık, Eczacılık, Diş Hekimliği gibi otomatik tanınma kapsamına giren meslek gruplarının eğitim ve öğretim müfredatları ile ilgili çalışmalara Ekim ayı itibarı ile başladığını anlatan Gökçekuş, planlama dokümanının Avrupa Komisyonu’nda onaylanması ile çalışmalara düzenli olarak devam edileceğini kaydetti. YÖK’ün, Türkiye’den gelen ve çift uyruklu öğrencilerin mutlaka ÖSYM kanalı ile gönderilmesini şart olarak kabul ettiğine vurgu yapan Gökçekuş, “ÖSYM kanalıyla gönderilmeyen öğrencilerin diplomaları geçerli sayılmamaktadır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2014, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474