banner564

Erken teşhis hayat kurtarır

Raziye Kocaismail, bayanların meme kanserinden korunmak için kontrollerini ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti

Erken teşhis  hayat kurtarır
banner598
Kanser Hastalarına Yardım Derneği, 1-31 Ekim’in Meme Kanserinde Farkındalık Ayı olması nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Dernek binasında gerçekleştirilen basın toplantısında Dernek Başkanı Raziye Kocaismail ve Temel Okoloji Uzmanı Mine Çağlar konuşma yaptı. Dernek Başkanı Raziye Kocaismail, meme kanserinin dünyada olduğu gibi KKTC'de de bayanlarda görülen kanserlerin en önde geleni olduğunu belirterek, “Meme kanserini pembe rengin temsil etmesi ise dünyayı toz pembe gördüğümüz yirmili yaşlar itibarı ile meme kontrollerine başlamamız gerektiğini vurgulamaktadır” dedi.
Geçmişte, meme kanserlerinin, çok geç olarak 3 ve 4. evrelerde teşhis edildiğini, akciğer, kemik ve beyine kadar ilerleyen geç teşhisler sonucunda hayatta kalan hastaların ne yazık ki yok denecek kadar az olduğunu hatırlatan Kocaismail, bunun nedenlerinin, geç teşhislerin kanserden korkmak ve vücudumuzdaki herhangi bir değişikliği tanıyamamak, bilinçsizlik olduğunu dile getirdi.
Kocaismail, bunların dışında geç teşhislerde en büyük faktörün, bu alanda yeterli doktor ve görüntüleme cihazlarının bulunmaması olduğunu kaydetti.Kocaismail, “Bugün toplum olarak meme kanserinde neredeyiz sorusuna dernek olarak bilinçlendirme çabalarına aralıksız katkı koyduğumuzda gururla pay çıkardığımız Pembe renkteyiz” diyerek, kadınların bilinçli olduğunu, teşhislerin de yüzde doksan dokuz tedavi edilebilir erken evrede konduğunu belirtti.
Ancak henüz hedefe ulaşamadıklarını dile getiren Kocaismail, meme kanserinde hedefin % 99 hastaları tedavi almaya ihtiyaç duyulmayacak evrede yakalamak olduğunu bunda ancak yirmili yaşlarda başlayan taramalarla olabileceğini anlattı.
Kocaismail, meme kanserinden etkilenen bayanlara silikon meme, özel sütyen, peruk, lenf ödem için korse, psikolojik destek, tatil amaçlı da olsa yurtdışı biletleri, YDÜ Özel Hastanesi tercih edilirse istedikleri hastanede tedavi şansı, bilinçlendirme ve moral için destek verdiklerini vurguladı.
“Toz Pembe bir hayat için hayatı toz pembe gördüğümüz yaşlarda kontroller başlamalıdır” diyen Kocaismail, koskoca bir ay boyunca farkındalık için KHYD’nin sürekli etkinlikler yapmakla kalmadığını, yıl boyunca da her fırsatta erken tanıyı ön plana çıkaran açıklamalar ve farklı bilinçlendirme çalışmalarıyla Meme kanserinde ölümlerin azaldığı noktada Dernek olarak gurur duyduklarını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2017, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474