banner564

Eşitlik isteniyor

“Siyasal Eğilimler Ocak 2015” anketinin sonucunu açıklayan Kudret Akay, Kıbrıs Türk halkının reform beklentisi içerisinde olduğunu kaydetti

Eşitlik isteniyor
banner598
Gözde Sürç - TAK

Sosyolog Kudret Akay, KKTC halkının çeşitli olgularla ilgili olarak siyasal eğilimlerini belirleme amacıyla yaptığı “Siyasal Eğilimler Ocak 2015” anketinin sonuçlarını yayınladı. KKTC halkının; kimlik, demokrasi, fırsat eşitliği, özgürlükler, milliyetçilik, dini inanç konularındaki görüş ve eğilimlerini araştıran anket çerçevesinde toplam 720 haneden 720 kişi ile görüşme yapıldı.
Ülke demokrasisi ve fırsat eşitliğini değerlendirmeleri istenen katılımcılardan büyük bölümü demokrasi ve fırsat eşitliğinin “hiç olmadığını” belirtirken, ankete katılanlar kendilerini ortanın sağında, milliyetçi ve dini inançları güçlü kişiler olarak tanımladı.

“Devlete sahip çıkılıyor”
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Akay, “Siyasal Eğitlimler Aralık 2014” isimli bir önceki anket çalışması ile “Siyasal Eğilimler Ocak 2015” çalışmasının paralellik gösterdiğini, son araştırmanın, KKTC devletine sahip çıkan halkın, aynı zamanda bu devletin daha demokratik, özgür, adil ve fırsat eşitliği olan bir yapıda olmasını istediğini gösterdiğini belirtti.

“Fırsat Eşitliği Komisyonu kurulmalı”
Fırsat eşitliği ile ilgili olarak, “Genel olarak ülkemizdeki fırsat eşitliğini aşağıdaki ölçekte 1 ile 7 arasında değerlendirdiğiniz zaman sizce ülkemizdeki fırsat eşitliği ne düzeydedir?” sorusuna yanıt veren katılımcıların yüzde 57,7’si “hiçbir alanda fırsat eşitliği yoktur”, yüzde 2,0 ise “her alanda fırsat eşitliği vardır” şeklinde yanıtladı. Sonucu değerlendiren Akay, devlet kurumlarının halkın fırsat eşitliği olmadığına inanmasının sebeplerini araştırması gerektiğini vurguladı. Akay, bağımsız bir fırsat eşitliği komisyonu kurulması gerektiğini de kaydetti.


“Milliyetçilik güçlü”
 “Kendiniz ne oranda milliyetçi olarak tanımlarsınız?” sorusunu yanıtlayan katılımcıların yüzde 49,4’ü “çok güçlü milliyetçiyim” cevabını verirken, yüzde 10,4’ü ise “hiç milliyetçi değilim” yanıtını verdi.
Akay, “Ciddi şekilde milliyetçi bir halkımız vardır. Halk kendini solda veya sağda nitelendirebilir, ama ortalaması kendini çok güçlü milliyetçi olarak tanımlıyor” diye konuştu.

“Halk dini inancının çok güçlü olduğuna…”
Sosyolog Akay’ın, “Siyasal Eğilimler Ocak 2015” anketinde dini inançlarla ilgili görüşler de araştırılıyor. “Dini inancınızın gücünü aşağıdaki ölçekte işaretleyerek lütfen belirtir misiniz” sorusuna katılımcıların yüzde 46,3’ü “dini inancım çok güçlüdür” olarak yanıt verirken, yüzde 5,6’sı ise “dini inancım yoktur” yanıtını verdi.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2015, 09:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473