banner564

Fena patladı

2018’in Ocak-Eylül döneminde sadece Girne’de işlenen suçların sayısı Bin 743’e yükseldi

Fena patladı
banner598

 Suna ERDEN

Kuzey Kıbrıs’ta suçların hızla arttığına ilişkin iddialar, Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin dünkü oturumunda rakamlarla teyit edildi. Buna göre; 2018 yılının Ocak-Eylül döneminde
Sadece Girne’de işlenen suçların Bin 743’e ulaştığı, bunların 447 tanesinin ‘Ağır Cezalık’ olduğu ifade edildi.
Ağır Ceza davalarında cinayet, şiddet içeren olaylar, cinsel tecavüz ve yüksek miktarda uyuşturucu yer alıyor. Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, dünkü kapanış oturumunda yaptığı konuşmada suçlarda ciddi artışların yaşandığını belirtirken, yılın ilk 9 aylık döneminde ayrıca 843 trafik suçunun işlenmesi dikkat çekiyor. 
  
Bilgiler aktarıldı
 Girne Ağır Ceza Mahkemesi, 2017-2018 adli yılın son oturumunu dün gerçekleştirdi. Oturumda Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, Kıdemli Savcı Egemen Metay, Girne Polis Müdür Muavini Sıtkı Erkıvanç ve Merkezi Cezaevi Müdürü Metin Bilmem adli yıla ilişkin bilgileri aktardı. 
   Mahkeme heyeti de sonuçlandırılan dava sayısını açıkladı. Aktarılan bilgilere göre; Girne bölgesinde Ocak 2018 Eylül 2018 tarihleri arasında 447 ağır cezalık suç, 453 basit suç ve 843 trafik suçu işlendi. Cezaevinde ise 514 mahkûm ve tutuklunun olduğu, 208’inin yargılanmayı beklediği, 306 kişinin ise hükümlü tutuklu olduğu belirtildi. 
   Başkan Fadıl Aksun, Kıdemli Yargıç Pınar Beyoğlu ve Yargıç Temay Sağer’den oluşan Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin de 2017-2018 adli yılında 150 davayı sonuçlandırdığı açıklandı.

Suç çeşitleri arttı
Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, Girne Ağır Ceza Heyeti’nin birçok davayı bitirdiğine dikkati çekerek, suç çeşitliliğinin ise KKTC’de yaygınlaştığına vurgu yaptı. Adli yılın kapanışında ilk söz alan Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, ülkeye genel anlamda bakıldığında Girne bölgesinin yapı itibarı ile suç çeşitliliğinin de arttığını görüşülen davalardan ispatlı olduğunu söyledi. Akyener, Girne Ağır Ceza Mahkeme heyetinin 150 davayı neticelendirdiğini, 1 cinayet davasının henüz sonuçlanmadığını ifade etti. 

Cezaevi tıklım tıklım
Kıdemli Savcı Erdinç Akyener’in ardından, Merkezi Cezaevi müdürü Metin Bilmem, cezaevindeki tutuklu sayısı ile ilgili bilgi verdi. 
Bilmem, Cezaevinde şuan 514 mahkûm ve tutuklunun olduğunu 208’nin hükümsüz 306 kişinin ise hükümlü tutuklu olduğunu söyledi. Bilmem, Girne Kaza Mahkemesinde 74 kişinin dava sürecinin devam ettiğini, 10 kişinin ağır cezada, 64 kişinin ise Girne Kaza Mahkemesi’nde yargılandığını ifade ederek, 3 ayı geçen tutuklu olmadığını belirtti. 

8 ayda yüzlerce suç
Girne Polis Müdür Muavini Sıtkı Erkıvanç ise Ocak-Eylül 2018 tarihinde Girne bölgesinde 447 ağır cezalık suç, 453 basit suç ve 843 trafik suçu işlendiğini açıkladı. Erkıvanç,  Girne Polis Müdürlüğü’nde şu anda 26 tutuklu olduğunu ifade ederek, işlenen suçların nevini açıkladı. Erkıvanç, hücrelerde “Taammüden Adam Öldürme” suçu ile ilgili olarak 1, “Ev Açma ve Sirkat” suçları ile ilgili olarak 1,  “Sirkat” suçu ile ilgili olarak 1 “Yasa Dışı Cemiyet Üyeliği ve Yasaklı Yayın Bulundurmak” suçundan 3, “İkamet İzinsiz” suçu ile ilgili olarak 6, “Kavga Rahatsızlık” suçları ile ilgili olarak 4,  “Kanunsuz Ateşli Silah Tasarrufu ve Korkutmak Maksadı ile Silah Taşımak” suçları ile ilgili olarak 1, “İhraç” edilmek üzere suçu ile ilgili olarak 6 kişi, “Şarhoşluk ve Tecavüzü Alet Taşımak” suçları ile ilgili olarak 1, “Sürüş Ehliyetsiz Araç Kullanmasına Müsaade Etmek” suçu ile ilgili olarak 1,  “Sefir Muhacir” suçu ile ilgili olarak 1 kişi olmak üzere toplam 26 kişinin tutuklu olduğunu belirtti. 

Başkan Aksun: Suçlar yıllara oranla ciddi şekilde artış gösterdi
Adli yılın son oturumunda konuşan Mahkeme Başkanı Fadıl Aksun, adalete katkı koyan herkese teşekkür ederek Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin sabit bir mahkeme olmadığını ve Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi ile birlikte yürüttüklerini belirtti. 
Aksun, Girne’de haftada 2 gün oturum yaptıklarını ve 150 davayı neticelendirdiklerini ifade etti. Suçların yıllara oranla ciddi şekilde artış gösterdiğine dikkati çeken Aksun, suçları önlemek için bazı görevler üstlendiklerini ancak hiçbir toplumu suçtan arındırmanın mümkün olmadığını kaydetti. 
Yeni Adli Yılda Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı olarak atanan Fadıl Aksun, gelecek sezon Girne Ağır Ceza’da görev yapacak olan meslektaşlarına başarılar diledi.  Aksun, ayrıca Girne Kaza Mahkeme Başkanı’na, yardımcıları Umut Obenler’e Adliye Şube’de görevli polis çavuşu İlker Gürler ve ekibine tüm davaları yakından takip eden basına teşekkür ederek oturumu kapattı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473