banner564

Garantilere formül aranıyor

Rum-Yunan hükümetleri güvenlikte fikir geliştirme inisiyatiflerini sürdürüyor

Garantilere formül aranıyor
banner598

 Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde yer alan çeşitli görüşmeler ve AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun İstanbul temasları ile güvenlik başlığı yeniden gündeme gelirken Rum ve Yunan hükümetlerinin bu konuda fikir geliştirme inisiyatiflerinin de sürmekte olduğu haber verildi.

Fileleftheros “Güvenlik Konusunda Hareketlilik… Garantiler Konusu Perde Önünde, Ankara’dan İletişim Hilesi… Perde Gerisi: Avrupa Birliği’nin Aktif Müdahiliyeti” başlığıyla manşete çektiği haberinde, müzakere prosedürünün sonunda görüşülecek olmasına karşın son günlerde gündemin ilk sırasına oturan güvenlik meselesinde formül arandığına işaret etti.
Gazete, Komiserler Mogherini, Stilianidis ve Hahn’ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile temaslarına işaret ederek, Brüksel’in de Kıbrıs sorununda aktif hareket ettiğini belirtti ve “AB, NATO ile işbirliğiyle bağlantılı ilave bir neden için de güvenlik konusuna ilgi gösteriyor” ifadesini kullandı.
Haberi “Garantilerle İlgili Sahne Kuruluyor” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazeteye göre şu anda sahneyi, Rum ve Yunan hükümetlerinin güvenlikle ilgili inisiyatifleri ve Ankara’nın ‘değişim’ sinyalleri verme çabası oluşturuyor.

Kocas’ın temasları önemli
Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Rum Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamada, TC Başbakanı Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile temaslarda bulunduğu İstanbul’dan dönüşünde, Kocas’ın Türkiye temaslarının önemine vurgu yaptı.
Kocas’ın İstanbul’da Çavuşoğlu ile yaptığı temasları, güvenlik konuları ele alındığından, önemli diye niteleyen Kiprianu , “Türkiye’nin artık garanti konularını görüşmekte olduğuna” dikkat çekti. 
Kiprianu, Türkiye ve Yunanistan’ın, yani üç garantörden ikisinin görüşmesinden sonra güvenlik konusunda herhangi bir değişiklik olup olmayacağı sorusuna karşılık “Hayır, ama Yunanistan’ın Türkiye’yle görüşmesi, Türkiye’nin de görüşmeyi kabul etmesi önemlidir. Daha önce garanti ve güvenlik konularını görüşmeyi kabul etmiyordu” dedi.


“Türkiye toprakla ilgili rol oynayabilir”
Kıbrıs sorununun iç yönlerinde yetkinin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’da olduğunu söylerken Ankara’nın mülkiyete muhtemel katkısının ne olabileceği sorulduğunda ise Kiprianu, özetle şunları söyledi:
“Var olan bazı sorunlar aşıldı ve bu başlıkta ilerleme kaydedildi. Bunun ötesinde mülkiyete kapsamlı bir düzenleme bulunması önemlidir ki burada da zorluklar var ve Türkiye rol oynayabilir. Toprak mülkiyetle sıkı sıkıya bağlantılıdır ve bunu Çavuşoğlu’nun ağzından da işittim. Toprakta, Türkiye’nin oynayacak rolü olduğuna inanıyorum ve bu konuda, Başkan Anastasiadis’le istişare içerisinde bazı fikirler sundum.” 


Güncelleme Tarihi: 27 Ocak 2016, 10:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473