banner564

Garantilere gerek yok

Almanya Dışişleri Bakanı ile görüşen Yunanistan Cumhurbaşkanı, Kıbrıs konusuna değindi

Garantilere gerek yok
banner598
 Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in, dün Atina’da yaptıkları görüşmede, Kıbrıs sorununun da ele alındığı haber verildi.
    Politis gazetesi “Atina Prokopis Pavlopulos Aracılığıyla Tezini Yineledi- Garantiler ve Askerler Olmadan Çözüm” başlıklarıyla yayımladığı haberinde, Pavlopulos ile Steinmeier’in Kıbrıs sorunundaki mesajlarına yer verdi.
   Gazeteye göre Pavlopulos açıklamasında, Kıbrıs sorununa değinerek “bunun uluslararası ve Avrupai bir sorun olduğunu yineleyerek, AB üye devleti olarak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğinin, işgal birlikleri ve garantiler olduğu takdirde, tam/bütün olamayacağını” iddia etti.
    Habere göre, egemenliğin anlamının bizzat Avrupa hukuku içerisinden çıkmakta olduğunu anımsatan Pavlopulos, buna paralel olarak “azaltılmış egemenliğe sahip bir Kıbrıs’ı kabul etmeleri halinde, bunun örnek teşkil edebileceğini” ileri sürdü.
   Gazeteye göre Pavlopulos, böyle bir şeyin düşünülemeyeceğini ve bunun yalnızca Yunanistan ve “Kıbrıs’la” değil, Avrupa’nın tamamıyla alakalı olduğunu ifade etti.
    Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın da bunun öncesinde “aynı ruhla hareket ettiğini” kaydeden gazete, Steinmeier ile bir sergi açılışına katılan Kocas’ın “Avrupa’nın hiçbir ülkesinin işgal birliklerine sahip olmasını veya Avrupa’nın dışındaki bir üçüncü tarafın, birisinin haklarının güvencesi olmasını istemediklerini söylediğini” aktardı.

İlk defa bu kadar yakınlaşma

    Gazeteye göre, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise konuşmasında, Kıbrıs’taki iki tarafın geçtiğimiz hafta sonu uzlaşı olanağı olduğunu kanıtladıklarını, öte yandan tarafların hiçbir zaman bu kadar yakın olmadıklarını savundu.
   Gazeteye göre Steinmeier, bu kadar uzun bir süreçte, hiç kimsenin son adımları atmaktan korkmaması gerektiğini de ifade etti.
   Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile düzenli görüşmeler yaptığını açıkladığını da yazan gazete, Steinmeier’in, dün sabah Eide ile konuştuğunu söylediğini ekledi.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2016, 09:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474