banner564

Geçinemiyoruz

Vatandaşlar, akaryakıt ve elektriğe yapılan zammın ardından dövizdeki yükselişle birçok gıda maddesinin fiyatının değişmesi nedeniyle zor günler yaşadığını söylüyor:

Geçinemiyoruz
banner598

 Çiğdem AYDIN

Türkiye ve KKTC’de son dönemlerde döviz kurundaki hızlı yükseliş, ülkeye giren birçok gıda maddesinin fiyatlarında artışa neden oldu. Bunun yanı sıra Bakanlar Kurulu kararıyla gelen akaryakıt ve elektrik zamları, geçim sıkıntısı çeken vatandaşları daha da zor duruma soktu.  Diyalog muhabirine konuşan vatandaşlar, geçen ay aynı şeyleri  800 TL’ye alırken bu ay aynı mutfak giderlerine bin 100  TL ödediklerini söylüyor. Vatandaşlar artan mutfak masrafına elektrik zammı da eklenince yaşanan sıkıntının daha arttığını belirtti.

Vatandaş ne dedi: 

Mehmet Özkaraman: 
Vallahi zamlara yetişmek mümkün değil, kazancımız yılın başından aynı duruyor ama fiyatlar durmadı. Yetmezmiş gibi bir de hükumet durmadan her şeye zam yapıyor. Akaryakıta zam üstüne zam geldi, elektrik de aynı, ehliyet seyrüsefer harçları zaten pahalıydı onlar da zamlandı. Şimdi süte de zam yapmışlar Allah sonumuzu hayır getirsin. Mutfak masrafımız geçen ay 800 TL idi, iyi kötü geçindik bu ay bin TL’nin üzerine çıktık arada 400 TL fark oldu bu sadece mutfakta. Elektrik faturası daha gelmedi bile ne yapacağız bilmiyorum.  

Zahide Dağ:
Maalesef zam geliyor sadece maaşlardaki artış orantısız. Geçinmekte ciddi anlamda zorlanıyoruz. Geçen ay mutfak masrafı 500-600 TL idi bu ay bin 200 TL’yi bulduk. Aldığımız birçok şeyi geçen ay bu ay almadık ve bu halde çocukların içtiği süte kadar zam yapılmış bu kadarı da olmaz. Her gün güne bir zam haberi ile uyanır olduk olur mu hiç böyle şey. Biz hükumetten hayatı ucuzlatacak tedbirler beklerken onlar geldiklerinden beridir zam üzerine zam yaptılar ucuzlatmak ne demek üzerine elektriğe de zam olmuş nerden nasıl kısıp da yaşayacağımızı bilemez olduk. 

Ali Altıntaş: 
Bizim gelmiş geçmiş hükumetlerimizin en güzel yaptığı şeydir zam. Zam, zam , zam başka bir şey yaptıkları yoktur zaten. Vatandaşı düşünen hiçbir milletvekili hiçbir bakan yoktur. Yekûn bir şey alamaz olduk günlük haftalık ihtiyacımız olduğu kadar az az alıp gidiyoruz artık daha idareli alıyoruz. Ne yapsın yani bu vatandaş hırsız mı olsun, yolsuz mu olsun ne yapacak bu vatandaş hükumet onu da söylesin bize. Geçen aya oranla alışverişimizde elzem olmayan hiçbir şey almadık elzem olan temel gıdaları dahi alırken iki kez düşündük utansınlar bu vatandaşı bu hale getirenler.


Nihal Vural: 
Aslen Kıbrıslıyım ama Mersinde yaşıyorum. Oğlum şimdi buraya yerleşti ama vatanımız burası. Mersin daha ucuz Kıbrıs çok pahalı. Örneğin Mersin’de beyaz peynir kahvaltıda en iyisi yine de buradan ucuz arada değerlendirme yapacak olursak Kıbrıs çok pahalı yaşamak zor olmuş burada artık. İyi bir geliriniz olması şart. 

İsmail Avcı: 
Her şeye zam geldi huzur kalmadı. Her şeyi dövize bağlıyorlar ama vergilendirme de çok pahalı bu konuyu konuşan yok. Geçen aya oranla mutfak masrafında aynı gıdaları alsak da yüzde 25 fazla para ödemek zorunda kaldık. Hükumetin önlem alması şart diyeceğim ama korkuyorum ne zaman bu söylense ardından zam geliyor. Ülkede genel olarak çok pahalı mutfak masrafı dışında akaryakıt, elektrik bunlar da vatandaş için hayati şeyler hepsini kullanmak zorundayız. En azından temel gıda maddelerine zam olmasa vergi indirimi veya KDV muafiyeti uygulansa belki olur bilemiyorum. 

İlhan ve Hatice Aybay:
Ekmekleri gelip yekun alıyorum. 30-40 tane kadar ekmek aldım dipfrize koyup bütün ay yiyeceğiz. Bizim o tarafta (Karpaz YarKöy) de ekmek 1.50 TL burada 75 kuruş bir ekmek alacağıma 2 ekmek alıyorum artık bunun hesabını yapar noktaya geldik. Her şeye zam geldi. Benim inek var yem 60 TL oldu geçinemez noktaya geldik. Evet ekmekleri gelip büyük marketten alıyoruz 75 kuruşu düşünür noktaya geldik. Biz kırsal kesimde yaşayan insanlar genellikle sebzemizi yetiştiriyoruz yağımızı çıkarıyoruz bir de apartman dairesinde kirada oturan insanlar ne yapsın. Var mı acaba bu ülkede insanı düşünen vatandaşını düşünen bir siyasetçi inanının bilmiyorum. Yorulduk artık. 

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2018, 12:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474