banner564

Gerçekleri anlatıyor

Özersay, New York’taki muhataplarına “Kıbrıs sorununun gerçek nedenlerini görmezsek, aynı yerde saymaya devam eder, zaman kaybederiz” diyor

Gerçekleri anlatıyor
banner598

 Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, New York'ta görüşmekte oldukları muhataplarına Kıbrıs Konusundaki tespit ve düşüncelerini aktarma fırsatı bulduklarını söyledi. 

Temaslarının ilk gününü değerlendiren Özersay, “Kıbrıs sorunu referans kağıdı gibi bir kağıt egzersizine indirgenmemelidir. Kıbrıs sorununun çözülemiyor olmasının kök nedenleri üzerinde durmaz, bu temel şartların değişmesine odaklanmazsak, ileriye gidemez aynı yerde sayıp durup zaman kaybederiz. Bu sorun referans kağıdı gibi bir kağıtla değil çözülmek, daha da bir karmaşık hal alır. Geçmişte her iki tarafın da kendine göre farklı yorumladığı önceki kağıtları toplayıp yeni bir kağıda alt alta yazdığınızda yeni bir anlaşma ortaya çıkmış olmaz. Sadece var olan anlaşmazlıkları kayıt altına almış olursunuz. Bu türden kağıtlarla Kıbrıs sorununu çözemeyeceğini BM ve diğer uluslararası aktörler de görmek zorundadır. Yaptığımız görüşmelerde bu hususların altını çiziyoruz ve muhataplarımıza bunu anlatıyoruz” dedi...
Özersay şöyle devam etti:
Muhataplarımıza öncelikle şu soruya yanıt bulmak zorunda olduğumuzu anlatıyoruz: 2017'de müzakere süreci neden çöktü, başarısızlığın nedeni neydi? Buna yanıt bulmadan, son iki yılda değişen Bir şey var mı sorusunu cevaplamadan yeni bir sürecin başlamasının yeni bir başarısızlığı da beraberinde getireceğini muhataplarımıza anlatıyoruz. Mesele çok açıktır aslında: 2017'de müzakerelerin başarısız olmasının temel nedenlerinden birisi Rum tarafının yönetimi ve zenginliği bizimle paylaşmaya hazır olmamasıydı. Şimdi iki yıl geçti aradan. Rum tarafında bu açıdan bir değişim oldu mu? Şimdi eskiye göre bizimle paylaşmaya daha hazır bir konumda mıdırlar? Yanıt maalesef hayırdır.  O nedenle Kıbrıs sorunu sıradan bir kağıt çalışmasıyla çözülebilir düşüncesini bir an önce terk etmek gerekir.” 

Önemli temaslarda bulunacak
Temaslarının ayrıntıları ile ilgili soru üzerine Özersay, “ Önümüzdeki günlerde BM Yetkilileri ve diğer ülkelerle ikili görüşmelerin yanında, Ekonomik İşbiriği Teşkilatı ve İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları toplantılarında ülkemizi temsil ederek konuşmalar yapacağım. Ayrıca, bir de yuvarlak masa toplantısına katılarak Kıbrıs ve Doğu Akdeniz bağlamında konferans vereceğim. Sesimizi her platformda duyurmaya azami gayret göstererek, yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu...  

Çavuşoğlu ile görüştü
Özersay, New York’ta ilk olarak TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Özersay-Çavuşoğlu görüşmesinde, başta Doğalgaz konusu olmak üzere, bölgesel konulara dair görüş alış verişinde bulunuldu.
Çavuşoğlu'nun ayrıca, BM Genel Sekreteri Antinio Guterres ile geçtiğimiz gün yapmış olduğu görüşmeye ilişkin Özersay'a bilgi verdiği de öğrenildi.
New York’taki temaslarını sürdüren Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary A. Di Carlo ile bir araya geldi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473