banner564

Gerilim arzu etmiyoruz

Cumhurbaşkanı Akıncı Avrasya Ekonomi Zirvesi başkanlar oturumunda mesaj verdi:

 Gerilim arzu etmiyoruz
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı 19. Avrasya Ekonomi Zirvesi Başkanlar Toplantısı’nda zirveye katılan devlet başkanları ve hükümet yetkililerine hitaben bir konuşma yaptı. Akıncı konuşmasında Kıbrıs sorunu ve bölgedeki hidrokarbon yataklarına ilişkin mesajlar verdi 
Akıncı, konuşmasında Orta Doğu’daki enerji kaynaklarının bugüne kadar genellikle bölgesel bir gerilim ve çatışma nedeni olageldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Bizler, şimdi yeni ve farklı bir örneği sunabilme arayışındayız. Adayı çevreleyen denizlerdeki doğal kaynakların toplumsal ve bölgesel gerilime yol açmasını arzu etmiyoruz. Tam tersine bu kaynakların, barışın ve işbirliğinin katalizörü olabileceğini öngörüyoruz.”

“Bütün taraflar kazançlı çıkabilir”
"Akıncı, Kıbrıs açıklarındaki ve bölgedeki yeraltı kaynaklarının, ekonomik akla uygun formüllerle değerlendirilmesi sayesinde bütün tarafların aynı anda kazançlı çıkacakları bir denklem kurulmasının mümkün olduğuna dikkat çekti.  Akıncı bunun, hem bölgesel barışa ulaşmayı kolaylaştıracağına hem de barışı sürekli kılacak karşılıklı ekonomik bağımlılığı gündeme getireceğini vurguladı. 
Akıncı, “Kıbrıs, Mısır, İsrail, Lübnan, gelecekte barışa ulaşmış Suriye, Türkiye, Yunanistan ve diğer bölge ülkelerini kapsayan; ayrıca Avrupa Birliği ile ilişkilendirilmiş ortak bir enerji politikası geniş bir coğrafyaya yepyeni ufuklar kazandırabilir” dedi.

“Ya hep beraber ya hiçbirimiz”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünyada son dönemlerde yaşanan gelişmelerin, tüm insanlığı büyük ve tarihsel bir yüzleşmeye çağırdığını kaydederek, bu yüzleşmeye ilham olsun diye Bertolt Brecht’in “Kurtulmak yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz” sözünü hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasında mülteci sorunu, doğal kaynaklar, küreselleşme ve küresel terör gibi konulara da değindi.
Öte yandan Akıncı dün akşam yurda döndü.  

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2016, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473