banner564

Girne’de şen  günler başladı

Zeytin Festivalinin açılışında tütsüsü yakıldı, Ali Nesim ve Haşmet Gürkan’ın  heykellerinin açılışı gerçekleştirildi

Girne’de şen  günler başladı
banner598

Girne Belediyesi’nin düzenlediği ve 8 Ekim’e kadar sürecek olan 17. Zeytin Festivali önceki akşam kortejle başladı.

Yapılan açıklamaya göre törene Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Altan Er, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, Ürdün ve Türkiye’den gelen belediye başkan ve temsilcileri, belediye  meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Festivalde  ayrıca Endonezya, Romanya, İran ve Kosova’dan da karikatürcüler yer aldı. Festival alanında yapılan açılış konuşmalarının ardından zeytin tütsüsü yakıldı, ardından Ali Nesim ve Haşmet Gürkan’ın  heykellerinin açılışı gerçekleştirildi.

Akıncı, ithal izne dikkat çekti…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, geçen yıl 15 bin ton, bu yıl 40 bin ton dolayında zeytin rekoltesi elde edildiğini, bunun daha fazla zeytin, daha fazla zeytinyağı demek olduğunu belirterek, ürünün kıt olduğunu dönemlerde tüketiciye sorun yaratmamak için ithal izni verilebileceğini, ürünün bol olduğu yıllarda ise üreticiyi korumak adına ithal izninde dikkatli olmak gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Benim gördüğüm kadarıyla bu yıl zeytinyağı üreticisi bu konuda şikayetçi, hükümetten bu konuda adım atmasını bekliyor” dedi.
Zeytin ağacı deyince, bu topraklara kök salmayı hatırladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bir zeytin ağacı gibi bu topraklara Kıbrıs Türk halkı olarak kök salmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

Tatar: Kültürel değerlere sahip çıkılıyor
Başbakan Ersin Tatar da törende yaptığı konuşmada sağlık açısından büyük öneme, tarihi, ekonomik değere sahip olan zeytinin korunması ve geleceğe taşınması gerektiğine dikkat çekti.
Başbakan Tatar, Kıbrıs Türk kültürünün, değerlerinin, gelenek  örf ve adetlerine bu gibi güzel etkinliklerle sahip çıkılarak yaşatılması ve  gençlere aktarılmasının önemine vurgu yaptı. Kıbrıs’ın en önemli sorununun kuraklık ve susuzluk olduğunu anımsatan Tatar, Anamur’dan gelen suyla, ülkede tarım ve üretim alanında önemli adımlar atılacağını da  dile getirdi.
Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Zeytin Festivali kapsamında yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474