banner564

Gözler Akıncı’da

Milletvekillerinin dahi anlamadığı yeni seçim yasası Meclis’ten geçti

Gözler Akıncı’da
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndan bugün oy birliğiyle geçen “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası”, ülke siyasetinin şekillenmesini sağlayan seçimlere yönelik köklü değişiklikler içeriyor. 
CTP Milletvekilleri Doğuş Derya, Tufan Erhürman ve Özkan Yorgancıoğlu, UBP Milletvekilleri Ersan Saner ve Nazım Çavuşoğlu, DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu ve TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın birlikte hazırlayıp sunduğu yasa önerisi, tüm partilerin uzlaşısıyla kabul edildi.
Meclis’teki Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü, Siyasal Partiler Yasası ile Seçim ve Halkoylaması Yasası Değişikliklerini Hazırlamak ve Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite Başkanı, CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, TAK muhabirinin yasayla ilgili sorularını yanıtladı. 

Derya: Tek bölge ve çarşaf liste
Derya, yasadaki temel değişikliğin her şeyden önce bölgeciliğe sıkışmış ilişkileri ve oy verme eğilimlerini ortadan kaldıran “tek bölge ve çarşaf liste” uygulaması getirmesi olduğunu söyledi. 

Nasıl oy kullanılacak?
Komite Başkanı, CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından vatandaşların milletvekilliği seçiminde nasıl oy kullanacağı konusundaki soru üzerine, şu bilgileri paylaştı:
“Düzenlenecek oy pusulasında tüm partilerin adayları, 50'şer aday olmak üzere tek bir listede bulunacak. Bölgesel temsiliyeti korumak ve nüfusu daha fazla olan bölgelerin nüfusu daha az olan bölgelerin iradesini belirlememesi açısından bugüne dek her bölgeden kaç aday çıkıyorsaydı, yine aynı sayıda aday çıkacak. Örneğin, Lefkoşa 16 aday, Mağusa 13 aday, Girne 10 aday şeklinde... Mühür kullanan seçmenlerin her bölge için en fazla aday sayısının yarısı kadar tercih kullanabilme hakkı da olacak. Örneğin mühür kullanan bir seçmen Lefkoşa için en fazla 8, Mağusa için en fazla 6, Girne için en fazla 5 tercih yapma hakkına sahip. Karma oy kullanmayı tercih eden seçmenlerin de en az iki parti veya bir parti ve bağımsız adaylar arasından seçim yapma imkanı var. Karma oy kullanacak seçmen her bölge için en fazla aday sayısının yarısı kadar tercih kullanabilme hakkına sahip olacak ve en az 24 en fazla 50 aday arasında seçim yapabilecek.”
Doğuş Derya, öneri sunulduktan sonra yapılan komite toplantılarına Yüksek Seçim Kurulu ve Başsavcılık'tan da temsilciler davet edip görüş aldıklarını ayrıca çeşitli derneklerden ve siyasi partilerden komiteye iletilen yazılı görüşleri de yaptıkları toplantılarda birlikte tartışıp değerlendirdiklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2016, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474