banner564

Bu kadar emin

Türkiye’nin AB Bakanı Bozkır “Kıbrıs sorununun çözüleceğine kesinlikle inanıyorum”dedi

Bu kadar emin
banner598
Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Kıbrıs müzakerelerinde çözüme yaklaşıldığını belirterek, bunun gerçekleşmesinin ardından AB Konseyiş tarafından askıya alınan 8 fasıl ile Rum tarafının veto ettiği 5 faslın açılabileceğini söyledi.
   Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Bozkır, "Ben Kıbrıs sorununun çözülebileceğine kesinlikle inanıyorum. Suriye sorunu, Ukrayna sorunu, Filistin sorununun hepsinden daha fazla çözülebilir hale gelmiştir" dedi.
   Türkiye-AB ilişkilerinin ivme kazanmasının ardından daha önce bazı AB ülkelerinin Türkiye'ye yaptığı imtiyazlı ortaklık tekliflerinin halen gündemde olup olmadığına ilişkin bir soruya, "Gündemden kalktığını söyleyebiliriz çünkü artık kimse imtiyazlı ortaklıktan bahsetmiyor, bilakis Türkiye'nin üyeliğinden bahsediyor" cevabını verdi.
    Bozkır, Kıbrıs sorununun çözüme doğru gittiğini, sorunun çözüme kavuşmasının ardından konsey kararı ile askıya alınmış 8 fasıl ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin beyanıyla askıya alınmış 5 faslın açılabilir, bütün fasılların ise kapatılabilir hale geleceğini kaydetti.
   Bakan Bozkır, Kıbrıs müzakerelerinde uzun süre sonra çözüme yaklaşıldığının altını çizerek, 2004'te adada Annan Planı için yapılan referandumun Rum kesiminde reddedilmesinde taraflar arasındaki milli gelir farkının etkili olduğunu anımsattı. Dönemin Rum liderinin güneyin zenginliğini kuzeyle paylaşmama sloganını etkili biçimde kullandığını kaydeden Bozkır, söz konusu farkın artık büyük ölçüde kapandığını kaydetti. Bozkır, adada liderlerin birçok tabuyu bazı önemli adımlar atarak yıkmayı başardığına ve iki liderin çözüm yönündeki iradelerinin önemli olduğuna dikkati çekti. 
Bozkır, "Ben Kıbrıs sorununun çözülebileceğine kesinlikle inanıyorum. Suriye sorunu, Ukrayna sorunu, Filistin sorununun hepsinden daha fazla çözülebilir hale gelmiştir" dedi.

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2015, 10:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473