banner564

Güneydeki seçim engel

ABD’ye gitmek üzere adadan ayrılan Akıncı, müzakerelerde birkaç aylık süreç içerisinde herhangi yeni bir girişimin olabileceğini düşünmediğini belirtti

Güneydeki  seçim engel
banner598
İbrahim DİRAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununda önümüzdeki birkaç aylık süreç içerisinde yeni bir girişim beklemediklerini söyledi. Rum tarafının Güney’de yapılacak başkanlık seçimlerine kadar olan süreç içerisinde Kıbrıs Türk tarafı ile ilişkileri hakkında düşüncelerini net bir şekilde ortaya koyması gerektiğini belirten Akıncı ayrıca, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne “ucu açık bir sürecin” müzakereleri bir yere götüreceğini düşünmediklerini de söyleyeceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, ABD’ye gitmek üzere, Müzakereci Özdil Nami’nin de yer aldığı bir heyetle bu sabah adadan ayrıldı. Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu’nun yapılacağı New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile cumartesi günü görüşecek olan Akıncı, başka temaslarda da bulunacak.
Akıncı, Ercan Havalimanı’ndan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kapsamında temaslarda bulunmak için her yıl New York’a gidildiğini ancak bu yılki ziyareti önemli kılan iki konu bulunduğunu ifade etti.

“Bundan sonra ne olacak sorusu…”
Akıncı, “Genel Sekreterle ele alınacak asıl konu bundan sonrasıdır. Bundan sonra ne olacak sorusu gündemin baş köşesini meşgul etmektedir” dedi. Güvenlik Konseyi’ne sunulacak raporda beklentilerinin bir tarafın veya diğer tarafın suçlanması olmadığını ancak objektiflik beklentisi içerisinde olduklarını kaydeden Akıncı, “Ne olup bittiğinin kısa da olsa geçeklere dayalı bir şekilde yansıtılmasını bekliyoruz” dedi.

Güney Kıbrıs’taki seçim
Zaman zaman Kıbrıs Rum basınında bir yandan Antonio Guterres çerçevesinde görüşmelere hazır oldukları, diğer taraftan da içinde bulunulan seçim döneminden dolayı bunun müsait olmadığını, bunun daha sonra değerlendirilmesi gereken bir süreç olduğunun dile getirilmekte olduğunu; bunun Rum Dışişleri Bakanı ve ana muhalefet partisinin lideri tarafından da söylendiğini kaydeden Akıncı, “Bunun yanlış olmadığı düşüncesindeyiz. İçinde bulunulan dönemde, bu birkaç aylık süreç içerisinde herhangi yeni bir girişimin olabileceğini değerlendirmiyoruz” dedi.

Guterres çerçevesi çarpıtılıyor
Antonio Guterres’in İsviçre’de yer alan son zirvede ortaya koyduğu çerçeve ile ilgili olarak da Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Guterres’in ortaya koyduğu çerçevenin içerisinde kalarak görüş sunduğunu, açılımlar yaptığını, ancak bu konuda Rum tarafının oldukça çarpıtarak haberler yayımladığını kaydetti.
Akıncı, “Guterres’in ortaya koyduğu çerçevenin netleşmesi için de görüşlerimizi söyleyeceğiz” dedi.

Sonuç odaklı anlayış ile yola devam etmek istiyoruz
Akıncı, “Çözüm odaklı, sonuç odaklı bir anlayışla yola devam etmek arzusundayız. Bu tek taraflı niyetle olacak bir şey değil. Muhtemelen güneydeki seçimlerden sonra ortaya çıkan tablo ışığında Genel Sekreter yeniden bir durum değerlendirmesi yapmak isteyecektir” dedi.
Akıncı, New York’ta Guterres ve Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’le herhangi bir üçlü toplantının planlanmadığını da vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 20 Eylül 2017, 11:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474