banner564

Güven veren mesaj

1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı törenlerinde konuşan Algan, “KKTC’ye yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek, azim ve kararlılıktayız” dedi

Güven veren mesaj
banner598

 Rahme ÇİFTÇİOĞLU             

1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı çerçevesinde, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GKK) 42’nci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) 60’ıncı kuruluş yıldönümleri ile Kıbrıs’ın fethinin 447’nci yıl dönümü nedeniyle dün Lefkoşa iki tören düzenlendi. İlk tören Atatürk Anıtı’nda, ikinci tören Şehitler Anıtı’nda oldu.
Törenlere, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu, bazı milletvekilleri, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Genel Başkanı Yılmaz Bora,  askeri ve polis yetkilileri, dernek, kurum ve kuruluşlardan temsilciler ve vatandaşlar katıldı.
Atatürk Anıtı’ndaki tören saat 09.30’da çelenklerin protokol sırasına göre anıta sunulmasıyla başladı. Sayı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekildi.
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, anıt özel defterini imzaladı. Ulaştırma Binbaşı Ömer Öztürk de günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yaptı. 

Öztürk: Özgürlük için hayat pahasına mücadele
1 Ağustos’un “Barış ve özgürlük için hayat pahasına mücadele etme” olarak özetlenebileceğini kaydeden Öztürk, “Bu günü daha iyi anlayabilmek ve hatırlamak için Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethedildiği 1571’deki Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kurulduğu, 1958’deki, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığımızın teşkil edildiği 1976’daki 1 Ağustoslara nasıl, hangi şartlar altında gelindiğini incelemek gerek” dedi.
Öztürk, 1 Ağustos 1571’i “Bu tarih sadece Kıbrıs’ın vatanlaştığı bir savaşın zafer ve muzaffer askerlerin torunlarının gurur günü değil, aynı zamanda yerel ve bölgesel ölçekte insanlar için daha iyi bir geleceğe başlangıç günü” olarak niteledi. 
Türk Mukavemet Teşkilatı’nın kardeşlik duyguları içinde çalışan, huzur ve güvenlik kaynağı olmuş birleştirici bir unsur olarak kısa sürede tüm Kıbrıs halkının gönlünde özel bir yer edindiğini de söyleyen Ömer Öztürk, “Kıbrıs’ta her Türk ailesinin bu mücadelede bir payı olmuştur” dedi.

Algan, anıt özel defterlerini imzaladı
Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, her iki törende de anıt özel defterini imzaladı.
Tuğgeneral Algan, Atatürk Anıtı’ndaki Anıt Özel Defteri’ne şunları yazdı:
“Aziz Atatürk, Kıbrıs’ın Fethinin 447’nci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 60’ncı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve özgürlüğünün yılmaz bekçisi Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 42’nci kuruluş yıldönümünde huzurunuzda bulunmanın gururunu yaşıyoruz. Kahraman Kıbrıs Türkü manevi mirasınız olan ilke ve inkılaplarınızdan aldığı ışıkla çağdaş medeniyet yolunda asla duraksamadan akıl ve bilimden ayrılmadan yürümeye devam edecektir. Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı olarak bizler de halkımızdan aldığımız destek ve kuvvetle göstermiş olduğunuz düşünce sistemine bağlı kalarak anayasa ve hukuktan ayrılmadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelecek her türlü tehdidi bertaraf edecek, azim ve kararlılıktayız. Bu duygu ve düşünce ile manevi huzurunuzda eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”
Tuğgeneral Algan, Şehit Özel Defterine şunları yazdı:
“Kıbrıs’ın Fethinin 447’nci, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın 60’ncı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlık ve özgürlüğünün yılmaz bekçisi Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın 42’nci kuruluş yıldönümlerinde bir kez daha manevi huzurunuzdayız. 447 yıl önce atalarımızın canlarını feda ederek vatanlaştırdığı bu kutsal topraklarda Türk varlığını korumak için üzerinize düşen görevi yaparken şahadet mertebesine ulaştınız. Bugün şanlı bayrağımızın gölgesinde özgürce yaşayabiliyor ve geleceğe güvenle bakabiliyorsak bu sizlerin kahramanca mücadelesi neticesinde olmuştur. Bilmenizi isteriz ki Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı olarak bizler emsal mücadelenizden aldığımız feyzle aziz hatırlarınızı sonsuza kadar yaşatma ve emanet ettiğiniz değerleri sonsuza kadar koruma azim ve kararlığındayız.  Sizleri minnet ve şükranla anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhlarınız şad olsun.”
1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı dolayısıyla başkent Lefkoşa’nın yanı sıra bütün ilçe merkezlerindeki Atatürk anıtlarında tören düzenlendi. Ayrıca Lefkoşa’da, Cumhuriyet Parkı Anıtı’na da çelenk konuldu. 


İskele’de de tören düzenlendi
Öte yandan 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı İskele’de düzenlenen törenle kutlandı. 
Yapılan açıklamaya göre, İskele Ecevit Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene İskele Belediye Asbaşkanı İldeniz Elbasan, GKK adına Piyade Yarbay Mustafa Horkal, İskele Polis Müdür Vekili Ahmet Beşerler, Sivil Savunma Teşkilatı İskele Bölge Müdürü Ali Orçanve TMT İskele Mücahitler Derneği katıldı.


Özersay’dan 1 Ağustos mesajı
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, halkın 1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı’nı kutladı.
Özersay sosyal medya hesabından mesaj yayımlayarak, bir halk olarak var olabilmek için toplumsal birlikteliğin gücüyle direnildiğini ifade etti.

Tatar: Sıkıntılı dönemler yaşandı
Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa milletvekili, Ersin Tatar, Toplumsal Direniş Bayramı dolayısı ile bir mesaj yayımladı. 
Tatar, Kıbrıs Türk Halkının Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs’ı Yunan yapma hayalleri dolayısıyla çok sıkıntılı dönemler yaşadığını, çok bedeller ödeyerek, acılar çekilerek bugünlere geldiğini belirterek,  oysa,Kıbrıs’taki Türk varlığının bundan tam 447 yıl önce başladığını ve adanın Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmesi ile Ortodoks Rumlar hem dini hem de mali açıdan çok güzel günler yaşamaya başladıklarını söyledi.
Tatar mesajının devamında şu ifadelere yer verdi;
“Bir anlaşma olsun. Kimse olmasın demiyor. Ama bu bizim haklarımızı, güvenliğimizi teslim etmemiz pahasına gerçekleştirilemez. Türkiye’nin tek yanlı müdahale hakkını içeren etkin ve fiili garantisinin devamı bizim için vazgeçilmezdir. Egemen eşitliğimizin devamı bizim için yaşamsaldır. Sulandırılmamış iki kesimlilikten asla vazgeçemeyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle Toplumsal Direniş Bayramımızı candan kutlar, bugünlere gelmemizi sağlayan tüm şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi saygı ve şükranla anarım.” 


Savaşan: Yeni bir düzen için çalışmalıyız
Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Başkanı Ahmet Savaşan,1 Ağustos Toplumsal Direniş Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.
Kıbrıs’taki iki taraftan birini, bütün Kıbrıs’ın tek yasal sahibi sayıp diğer toplumu dışlayan, izole eden anlayışın çözüme değil, statükonun devamına hizmet ettiğini vurgulayan Savaşan,  elli yıllık müzakere sürecine bir daha aynı çerçevede, ucu açık, sonuçsuz, takvimsiz olarak devam edilmesini kimsenin beklemeye hakkı olmadığını belirtti. 
Sürekli çözüm bekler bir durumda hareketsiz kalmak yerine yaşananlardan ders çıkartılması gerektiğini dile getiren Savaşan, “her şeyi çözüm sonrasına ertelemek yerine, gerçekçi bir anlayış ile çalışmalı, üretmeli ve Devletimizin ayakları üzerinde durabileceği, insanımızın mutlu olacağı yeni bir düzen yaratmak için üzerimize düşeni yapmalıyız” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473