banner564

Halk kazandı

Bellapais Manastırı yanında arıtma tesisi yapılması mahkeme kararı ile engellendi

Halk kazandı
banner598
Sonuç CEVİZCİ

Bellapais Manastırı yanında yapılması planlanan arıtma tesisine mahkeme izin vermedi. Kararın İyi İdare Yasası göz önünde tutularak verildi. Manastırda geçmişte restoran ve eğlence izni veren Anıtlar Yüksek Kurulu ile ilgili bakanlıkların, bu karardan sonra tutumlarını gözden geçirmesi istendi.
Karara göre, “İzinsiz olduğu” gerekçesiyle Girne Belediyesi tarafından mühürlenmiş olan inşaat da sökülecek. Yüksek İdare Mahkemesi tarafından dün verilen kararda, proje ile ilgili her türlü çalışmanın hükümsüz olduğuna hükmedildi.
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında, Girne’ye bağlı Beylerbeyi’nde bulunan Bellapais Manastırı’nın kuzeye bakan duvarının hemen altında atık su arıtma tesisi yapılacağı gerekçesiyle inşaat çalışması başlatılması tepkilere neden olmuştu. Özel koruma alanı ilan edilen bölgede yapılan çalışmaların devam etmemesi için bölge halkı tarafından mahkemeden ara emri kararı alınmıştı.

Boyra: Zor bir davaydı
Avukat Boysan Boyra, yaşanılan süreci ve ortaya çıkan sonucu  Diyalog’a değerlendirdi.
Boyra, “Çok zor bir davaydı. Düşünün karşınızda Turizm Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Eski Eserler, Anıtlar Yüksek Kurulu, İçişleri Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Girne Belediyesi ve Savcılık olduğu halde yürütmekte olduğumuz ve başarı elde ettiğimiz bir davaydı. Eski eserlerin korunması gerekir ve bu konuda yetkili olan müesseseler bizim karşımızdaydı. Bizde hayır durun buna zarar vereceksiniz diyorduk. Genellikle eski eserlere zarar vermek isteyen, vatandaş olur ya da birileri ve korumak isteyende eski Eserler Dairesi veya Bakanlık olması lazım normalde ama burada tersine oldu” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2015, 09:54
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473