banner564

Harmancı’yı eleştirdi

LTB Meclisi’nin, yeni bir borçlanma için yetki kararını oy çokluğu ile aldığını belirten Kanatlı, kendinin karara ret oyu kullandığını belirtti

Harmancı’yı eleştirdi
banner598

Yeni Kıbrıs Partisi’nden (YKP) Lefkoşa Belediye Meclisi üyesi olan Murat Kanatlı, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Belediye Meclisi’nin, yeni bir borçlanma için yetki kararını oy çokluğu ile aldığını, kendilerinin buna karşı olduklarını ve karara ret oyu kullandıklarını belirtti.

Kanatlı, “usulsüz borçlanmaların ödenmemesi ve buna sebep olanlarda hesap sorulması ile işe başlanabilecekken, Belediye’ye yüksek borcu olan şirketlerin deşifre edilmesi ve borçların tahsis edilmesi için tüm hukuk süreci zorlanabilecekken, ezberden iş yapmaya devam ediliyor. Bu sebeplerle, ‘yeniden yapılandırma’ adı altında, yine ve yeniden bir borçlanma sürecine karşı çıkmaya devam edeceğiz” dedi. Kanatlı, alınan karar nedeniyle TDP’li meclis üyeleri ve LTB Başkanı Mehmet Harmancı’yı da eleştirdi.

“Alınan karar yeni borçlanma”
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Murat Kanatlı, alınan kararın yeni bir borçlanma olduğunun kabul edilmesi gerektiğini dile getirerek, “kelime oyunlarının arkasına sığınarak, bunun borçlanma olmadığı yönünde açıklama yapmak, kamuoyunu yanıltmaktır” ifadesini kullandı. Kanatlı, özetle şunları aktardı:
“Lefkoşa Belediyesinin mali konulardan sorumlu şubesinin resmi olarak bizlere verilen tablolar incelendiğinde ‘borç stok tablosunda’ Lefkoşa Belediyesinin dört bankaya borçlu olduğu görülmektedir. Çangar Finansa olan kapatılmayan diğer borç 12 ay sonra kapanacak durumdadır. Geriye kalan üç bankanın kalan taksit sayısı da 26, 27 ve 28 aydır… En son borç 28 ay sonra kapanacak durumdadır. Yani Lefkoşalılar 2 yıl 4 ay sonra bankalara borç ödemekten kurtulacakken, 4 yıl daha borç ödemeye devam edecektir. 

“Banka borçları 4 yıla yayıldı”
Yani durumun özeti; Cemal Bulutoğluları'nın aldığı, daha sonra ödeyemediği için ‘yeniden yapılandırdığı’, bu yeniden yapılandırılma ödenemediği için Kadri Fellahoğlu tarafından Haziran 2013’te alınan Belediye Meclisi kararı ile bir kısmı ikinci defa yeniden yapılandırılan bu borcun ödenmesinde sıkıntı olduğu için Temmuz 2014’te Mehmet Harmancı'nın başkanlığında Lefkoşa Belediye Meclisi, YKP ret oyu nedeniyle oy çokluğuyla, yine ve yeniden yapılandırılmasına ve banka borçlarının 4 yıla yayılmasına karar verdi.
Finans kurumundan bir önceki dönem yapılan borçlanmanın yasadışı olduğu, bunun açık şekilde yasada yazıldığını, raporlara girdiğini daha önce defalarca açıklamıştık. Tam da bu nedenle bu yasadışı borçlanmanın alınması sırasında sorumluluğu bulunan özellikle Belediye Meclisi üyeleri ve Belediye Başkanın yargılanması gerektiğini ve bu borcun bu kişiler ve buna onay veren dönemin bakanlar kurulu üyeleri tarafından da ödenmesi gerektiğinin vurgulamıştık. Ancak geçen dönem Lefkoşa Belediye Meclisinde yasadışı borç alınan kurum ile uzlaşma onaylanmıştı. Bunun anlamı tüm partiler kendi partililerini kurtarmak için borcu bir kez daha Lefkoşalıların sırtına yıkmıştır. Lefkoşa Belediye Meclisinin aldığı bu karar ile hem usulsüz alınan borç Lefkoşalara kaldı hem de usulsüzlüklerin üstü kapatılmaya çalışılması yolunda önemli bir adım atılmıştı.”

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2014, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474