banner564

Samaras ile kritik randevu

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Atina’yı ziyaret edecek

Samaras ile kritik randevu
banner598
   Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, III. Makarios’un ölüm yıldönümü nedeniyle  Panayia Cikko Kilisesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in  Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’la Atina’da yapacağı görüşme öncesinde “AB’nin desteğini bekliyoruz” dedi. 
   Bu desteğin, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs sorununun çözüm sürecine daha aktif katılımıyla olacağı görüşünü ortaya koyan Kasulidis, varılacak çözümün “temel özgürlüklerden daimi sapmalar içermeyeceğinin, AB’yi işlemez hale getirip, kötü emsal teşkil edecek bir yapıda olmayacağının bu şekilde güvence altına alınacağını” savundu. 
  Yoannis Kasulidis, Rum tarafının, Türk tarafının birincil hukukla ilgili talebini kabul etmesinin de söz konusu olmadığını açıkladı.

“Tehlikeler var”

   Kasulidis, “Juncker’den Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs sorununun çözüm prosedürüne aktif katılmasını isteyecekler” değerlendirmesinde bulunarak, şunları da ekledi:
   “AB, Kıbrıs sorununun çözümünün birçok sorunu da çözeceğini düşünmemeli. Tehlikeler var. Özellikle de ‘siz bulun, biz de müktesebatı ona göre uyduralım’ tezinde. Bu tehlikeler, Avrupa’yı ciddi işleyiş sorunlarına sürükleyebilir. Temel özgürlüklerden sapma olmamalı. Kıbrıs Türk tarafının birincil hukukla ilgili tezi kabul edilmemeli. Bunun kabul edilmesi asla söz konusu değil. Avrupa Komisyonu’nun müzakerelerdeki temsilcisi Pieter Van Nuffel, görev ve yetkilerini keşke yerine getirebilse. Kıbrıs Türk liderliği bunun bile olmasına müsaade etmiyor. BM Genel Kurulu’nun yapılacağı eylül ayı, Kıbrıs sorunu açısından belirleyici olmasa bile çok önemlidir. Sorunların, en azından usulle ilgili sorunların aşılması gerekir.”

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2014, 10:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473