banner564

Haydi Kıbrıs

Terör olayları ve gelecek belirsizliği nedeniyle KKTC vatandaşlarının Türkiye ve Avrupa turlarına ilgisi yüzde 30 oranında azaldı

Haydi Kıbrıs
banner598
Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY
Türkiye ve Avrupa’da meydana gelen teör olaylarının yanı sıra gelecekle ilgili belirsizlik, KKTC vatandaşlarının yurt dışı seyahat alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiledi.
   Diyalog muhabirlerinin görüşlerine başvurduğu seyahat acentelerinin yetkilileri, yurt dışı turlarda yüzde 30 dolayında azalma olduğunu söyledi. ‘Bakalım ne olacak’ diyerek birikimlerini harcamak istemeyen ve yurt dışı turlarına katılamayan vatandaşlar bu yıl KKTC’de tatil yapacaklar.

Talepler azaldı

   Akgünler Turizm Satış Sorumlusu Doğuş Barçın, yurt dışı gezilerle ilgili görüşlerini şöyle özetledi: 
   “Türkiye’ye olan rağbet bu yıl geçmiş yıllara oranla yüzde 20 ile yüzde 30 oranında düştü. Türkiye’de yaşanan terör saldırıları etkili oldu. Ama az sayıda da olsa Antalya’yı tercih edenler oluyor. Avrupa turlarında ise genellikle Orta Avrupa tercih ediliyor. Avrupa ‘ya minimum 199 avro ile 800 fiyatlarımız var. Fakat bu fiyatlar tarih ve sezona göre değişkenlik gösteriyor. Cruise turlarımızda bir düşüş yok. Zaten bu turları tercih edenler genellikle ekonomik standardı yüksek kişilerdir. Genellikle Yunan Adaları tercih ediliyor bunun dışında Barcelona ve Cenova terihleri de vardır. Yunan adalarına en düşük 210 ile 250 avro arası değişen fiyat aralığı var ama Barcelona ve Cenova bin ile 3 bin avro arasında değişen fiyat aralığı bulunmaktadır.” 

Ekonomik durum iyi değil

   Polatkan Turizm Sahibi Ali Polatkan “önce ekonomik durum, sonra terör olumsuz etkiledi” diyor ve şunları söylüyor:
   “Bu yıl yurt dışı gezilerine rağbet geçmişte olduğu gibi değil. Terör olaylarının etkisi, ülkemizdeki ekonomik şartların da kötü olması nedeniyle insanlar artık tatil düşünemiyor. Türkiye’ye gidişler çok azaldı. Özellikle de her yıl fazlasıyla rağbet alan İstanbul destinasyonunda gözle görülür fazlaca bir düşüş var. İnsanlar gitmek istemiyor. Genellikle iş seyahati ya da sağlık nedeni ile İstanbul tercih ediliyor. Bunun yanında Antalya’ya rağbet iyi. Geçen yıl da Antalya iyi rağbet görüyordu. Bu yıl da Antalya’yı tercih eden kişi sayısı fazla. Otellerin her şey dahil sistem olması ve bölgenin de terör olaylarına bugüne kadar hiç tanıklık etmemesi vatandaşların Antalya’yı seçmesine çok büyük bir etken. Kemer ve Belek bölgeleri Rus turistlerin yokluğundan etkilenen bölgeler. Bu bölgelerde vatandaşlar uygun fiyata otel bulabiliyor. 2 bin TL’den başlayan fiyatlarla Antalya’da her şey dâhil sistemle bir haftalık güzel bir tatil yapabiliyorsunuz. Ancak ülkemiz insanlarının ekonomik şartları iyileştirilmeli. Şimdiki haliyle tatil yapmakta zorlanıyorlar.
    Avrupa turlarına bu yıl ilgi her zamanki gibi, güzel. Özellikle İsveç, Norveç, Danimarka, İspanya bölgeleri ülkemizden yoğun turist alıyor. Bir de Avrupa turlarının fiyatlarını olabildeğince düştü. Bugün 300-400 Euro’ya Avrupa’da güzel bir tatil yapabilirsiniz. Gemi turları da tercih ediliyor. İnsanlar gemi turlarında kendilerini rahat ve güvenli hissettiklerinden gemi turları da en çok sattığımız ürünler arasında bulunuyor.

Bazı turlar iptal oldu
   
Sayar Turizm Yurt dışı ve Cruise operatörü Fethiye Karahasanoğlu “Güneydoğu Anadolu Turları bu  yıl yok” diyerek şunları kaydetti:
    “Ne yazık ki Türkiye’de yaşanan terör olayları nedeniyle satışlarımızda az da olsa bir düşüş oldu ama bu genele yansımadı. Sadece Türkiye’de terör yok biliyorsunuz Avrupa ülkelerinde de var. Türkiye’de geçmiş yıllarda Güney Doğu Anadolu grup turlarımız vardı bu yıl tamamen durdu. Ama Marmara, Karadeniz, Ege, Akdeniz turları gayet güzel bir şekilde devam ediyor. En çok tercih edilen Karadeniz Turları şu anda. Bunun yanında Kapadokya ve Ege turlarımız da tercih ediliyor. Yurt dışı turlarından ise en çok Yunan Adaları tercih ediliyor. Avrupa’da İtalya ve İskandinav ülkeleri tercih edilen öncelikli turlarımız. Türkiye turlarında sezon ve gününe göre Bin 550 TL den başlayan ama 2 bin TL’yi bulmayan fiyat aralığımız vardır. Yunan adalarına gemi turlarımız 199 avrodan başlıyor. Cruise turlarımız da yine seçilen kabin ve gün ile ülkeye göre değişkenlik göstermekle birlikte minimum 199 avro, maksimum bin 999 avroya kadar değişken fiyat aralığımız bulunuyor.” 

En kötü yıl

   Zümrüt Turizm Sahibi Sami Güdenoğlu “bu yaz çok kötü geçecek” diyerek şunları söyledi:
   “Ne yazık ki Türkiye’deki ve Avrupa’daki terör saldırıları turizmi adeta bitirdi. İnsanlar yurt dışına gitmeyi bırakın artık evlerinden çıkmaya bile çekiniyorlar. Bölgede huzursuzluk ve istikrarsızlık hâkim. Hal böyle olunca, fiyatlar iyi bile olsa, insanlar gitmiyor, gitmek istemiyor. Özellikle son Brüksel’de meydana gelen terör saldırısının ardından insanlar Avrupa’ya gitmekten de vazgeçmeye başladı. Türkiye’de keza aynı şekilde. ‘Yanımızda bomba patlar mı’ korkusu herkesi evine kapatıyor. Bunun yanında devamlı müşterilerimiz bile artık aramaz oldu. Bu yaz sanıyorum ki çok kötü geçecek. Geçen yıl bu durumda değildik. Geçen yıl gerek Türkiye, gerekse de Avrupa’ya birçok tur yaptık. Bunun yanında Türkiye’ye bakacak olursak genelde Karadeniz turuna ilgi var diyebiliriz ama. Onun da sebebi sanıyorum ki bölgenin diğer yerlere nazaran daha huzurlu ve tehlike arz etmiyor olması. Gemi turu derseniz, biz acente olarak gemi turu yapmıyoruz. Sebebi de insanların çoğunluklu olarak gemide zaman geçirmesi, gezememesi. 3-4 günlük bir Avrupa turu yapmak isteyen bir vatandaş bin Euro’yu gözden çıkarmalı. Türkiye’de de Karadeniz turu düşünen birisi 2 bin TL’lik bir ücret eder.”

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2016, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474