banner564

Hepsi de reform niteliğinde

Bakanlar Kurulu, mali konular ve gıda güvenliğiyle ilgili 8 yasa tasarısını onaylayarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sevk etti

Hepsi de  reform  niteliğinde
banner598

Bakanlar Kurulu, mali konular ve gıda güvenliğiyle ilgili 8 yasa tasarısını onaylayarak, Cumhuriyet Meclisi’ne sevk etti.

Bu çerçevede Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Geçici Kurallar Yasa Tasarısı, Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasa Tasarısı, Kamu Alacaklarının Tahsili Usulleri, Kurumlar Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı onaylanırken; taşınmaz mal alım satımında bulunan vatandaşlara “profesyonel ve amatör” ayrımı konusunda yasal düzenleme yapıldı.

Bakanlar Kurulu, gıda güvenliği ile ilgili hükümleri bilinçli olarak ihlal edenlere uygulanan cezaları 15 kat artıran yasa tasarısını da onaylayarak Meclis’e sevk etti.

 

“Öncemli yasa tasarıları kabul edildi”

Bakanlar Kurulu’nun haftalık olağan toplantısının ardından açıklama yapan Kurul Sözcüsü, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Bakanlar Kurulu’nda dün bir çok konunun görüşüldüğünü ancak esas olarak Maliye Bakanlığı’nın alanına giren konularda önemli yasa tasarılarının kabul edilerek Meclis’e sevk edildiğini söyledi.

Nami, bu çerçevede onaylanan Vergi Usul (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın, önemli ve kapsamlı bazı değişiklikler öngördüğünü vurguladı.

Buradaki ana fikrin, gelişen teknolojiyi vergi denetiminde daha etkin bir şekilde kullanmak olduğunu belirten Nami, tasarının bu yönde yapılan önemli değişiklikleri içerdiğini kaydetti.

 

“Üst komisyon oluşturuldu”

Aynı yasa içerisinde “Üst İtiraz Komisyonu” oluşturulduğunu ifade eden Nami, komisyonda, Maliye Bakanlığı yetkililerinin yanında, hukukçu ve yetkili muhasip murakıpların da bulunacağını, bu şekilde daha etkin bir itiraz imkanı bulunacağını söyledi.

Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması Geçici Kurallar Yasa Tasarısı hakkında da bilgi veren Nami, bu tasarıda da bilançoların aktif ve pasiflerinin güncel değerlere kavuşturulabilmesine yönelik düzenlemeler yapıldığını belirterek, bu sayede şirketlerin bankalardan kredi imkanlarını geliştirebileceğine dikkat çekti.

 

KDV’sini düzenli ödeyene indirim

Katma Değer Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın da, 3 yıl katma değer vergisini düzenli ödeyenlere bir sonraki yıl ödeyecekleri vergide belirli bir indirim öngördüğünü belirten Nami, bunun düzenli katma değer vergisi ödenmesinin teşvik edilmesi amacıyla yapıldığını vurguladı.

 

Aracı kayıttan düşenlere kolaylık

Özdil Nami, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasa Tasarısı’nın ise, ekonomik şartlardan dolayı ödemesini geciktiren, cezaya giren veya aracı kayıttan düşen vatandaşlara rahatlama getirmek için ceza silmeyi içerdiğini, bunun yanında 4 yıl düzenli ödeme yapanlara bir sonraki ödemesinde yüzde 5 indirim öngördüğünü anlattı.

 

Vergisini 3 yıl düzenli ödeyen indirim var

Kamu Alacaklarının Tahsili Usulleri ile ilgili yasa tasarısı ve Kurumlar Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın da önemli düzenlemeler içerdiğini anlatan Nami, 12 yıl geriye gidecek kadar belgelerini muhafaza etmek zorunda olan kurumlar için bu sürenin 7 yıla indirildiğini kaydetti.

Nami, tasarının, kurumlar vergisini 3 yıl düzenli ödeyenlere 4. yıl indirim öngördüğünü; ayrıca gelir vergisinin 2 taksitte ödenebileceğini de anlattı.

 

Taşınmaz mal alım satımı...

Taşınmaz mal alım satımında bulunan “profesyonel ve amatör” ayrımı konusunda da çalışma yapıldığını ifade eden Nami, bu konuda da çalışma yapıldığını, belirli bir miktarda taşınmaz malı alıp satan insanların belirli bir zaman sonra profesyonel olarak kabul edildiğini ve şu anki uygulamayla profesyonel tanımı içerisine giren vatandaşların bu tanımdan çıkmadığını, az mal satsa da aynı vergiyi ödemek zorunda kaldığını anlattı. Nami, yapılan değişiklikle, profesyonel kapsamına girdikten sonra 3 yıl süre ile satış yapmayanların tekrar amatör kapsamına alınabileceğini, böylece daha az vergi ödeyebileceğini anlattı.

 

Gıda güvenliğinde yasal düzenleme

Dışişleri Bakanı Nami, Bakanlar Kurulu’nun, gıda güvenliği ile ilgili bir karar aldığını da kaydetti.

Nami, son zamanlarda gıda ile ilgili bazı yasakların bilinçli olarak ihlal edildiğine dikkat çekerek, bununla ilgili yasaların gözden geçirildiğinde yasaların yeterince caydırıcı olmadığının gözlemlendiğini ve bilinçli olarak ihlal halinde cezaları mevcut halinin 15 kat daha fazlasına kadar artırma imkanı getiren bir yasal düzenleme yapıldığını ekledi.

 

Yorgancıoğlu’nun Ankara ziyareti

Öte yandan Bakanlar Kurulu öncesi açıklama yapan Başbakan Özkan Yorgancığlu, davet üzerine gideceği Ankara’da hem Kıbrıs, hem ülke sorunları hem de iki ülke arasındaki ilişkileri görüşme fırsatı bulacaklarını söyledi. Başbakan Yorgancıoğlu, hükümeti kurduklarından bu yana değişik nedenlerle gerçekleştirmeleri mümkün olmayan Ankara ziyareti için pazartesi akşamı bir davet aldıklarını söyledi.

Yorgancıoğlu, “Hem Kıbrıs sorunu, hem ülke sorunları, hem de iki ülke arasındaki ilişkileri görüşmek üzere Ankara’ya yarın sabah gidiyorum. Dışişleri Bakanı, müsteşarım, özel kalemim benimle gelecek” dedi.

Ankara’da hem Başbakan, hem de TBMM Başkanı ile görüşeceğini söyleyen Yorgancıoğlu, Cumhurbaşkanı’nın yurt dışında olmasından dolayı görüşme şansı olmayacağını kaydetti.

 

“Dövize müdahale edemeyiz, ancak...”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, dövize müdahale etme gibi bir konumu olmayan KKTC hükümetinin ülke ekonomisini düze çıkarmak amacıyla birtakım kararlar alacağını söyledi. Yorgancıoğlu, ekonomiyi, özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri harekete geçirmek için ürettikleri kararların Bakanlar Kurulu’nda görüşülüp, sonuçlandırılacağını belirtti.

Başbakan Yorgancıoğlu, son bir haftadan beri dövizdeki yükseliş nedeniyle ülkede artan ekonomik sorunlara yönelik yoğun bir tartışma yaşandığını söyledi.

Hükümetin kendine düşen görevleri yerine getirmeye çalışacağını kaydeden Yorgancıoğlu, “Esas olan, ekonominin canlandırılmasıdır, insanlarımızın alım gücünün artırılmasıdır ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu istihdamın yaratılmasıdır” dedi.

Yorgancıoğlu, ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olan eğitim sektöründe de neler yapılabileceğinin tartışılıp, görüşüldüğünü kaydetti.

Üniversitelerin birçoğunun dövizle ilgili kendi ölçeklerine uygun kararlar üretmeye başladığına işaret eden Yorgancıoğlu, geriye kalan üniversitelerin de öğrenci sayısıyla birlikte kaliteyi de korumak için dövizle ilgili karar üretmesi temennisinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 03:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473