banner564

İki ayrı tarih algısı

TDP ile EDEK görüşmesinde Kıbrıs sorunu tanımlanırken; Özyiğit 50, Omirou 40 yıl ifadesini kullandı

İki ayrı tarih algısı
banner598

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, çözümsüzlük nedeniyle Ada’nın her iki tarafında ciddi sıkıntı ve sorunlar yaşandığını belirterek, Kıbrıs’ta erken, adil ve kalıcı barışa biran önce ulaşılmasının elzem bir gereklilik olduğunu belirtti.

Cemal Özyiğit Başkanlığı’ndaki TDP heyeti, dün, Yiannakis Omirou Başkanlığındaki EDEK heyeti ile görüştü.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmede EDEK’in Güney Lefkoşa’daki Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmede, Dışilişkiler Sekreteri Deniz Birinci ile Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi Cemal Varoğlu da hazır bulundu.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit görüşmeden sonra düzenlenen basın açıklamasındaki konuşmasında, Kıbrıs Sorunu açısından farklılıklar olsa da, çözüme ulaşmak adına birlikte çalışmak gerektiğine inandıklarını söyledi.

 

“50 yıldır yaşanan sorun...”

Özyiğit, 4 Mart 1964’ten 2014’e 50 yıldır ortada yaşanan bir sorun olduğunu, soruna biran önce çözüm üretmek gerektiğini kaydederek, “Bu sorunun biran önce kalıcı bir barışa ulaşılması gerektiğine inanmaktayız” dedi.

Cemal Özyiğit, çözümün şeklinin de 1977-79 doruk anlaşmalarında ifade edilen, iki toplumlu, iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözüm olduğunu; tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek kimlik olgusunu desteklediklerini kaydetti.

 

“Rum tarafına sunulan öneriyi destekliyoruz”

TDP’nin, 14 Aralık 2013’te Kıbrıs Türk tarafının, Rum tarafına sunduğu öneri paketini desteklediklerini de belirten Özyiğit, o önerinin tek egemenlik olgusunu içerdiğini vurguladı.

Tıkanıklık yaşanan ve bir türlü başlayamayan müzakerelere önem verdiklerini söyleyen Özyiğit, ortak açıklama üzerinde biran önce uzlaşılarak müzakere sürecinin başlatılması gerektiğini kaydetti. Özyiğit, varılacak çözüme her iki taraftaki barış güçlerinin ortak mücadelesiyle sağlanabileceğine inandığını bildirdi.

 

Maraş devredilsin, fakat...

Garantiler konusunun görüşme sürecinin sonuna bırakıldığını kaydeden Özyiğit, garantiler konusunun varılacak anlaşmanın sonunda, mevcut garantörler ve diğer ilgili taraflarla birlikte değerlendirileceğini belirtti.

Görüşmede Maraş konusunu da gündeme getirdiklerini belirten Özyiğit, TDP’nin Maraş’ın BM kontrolünde yasal sahiplerine devrine karşılık, Mağusa Limanı’nın serbest ticarete, Ercan Havalimanı’nın da direkt uçuşlara açılması yönünde görüşleri olduğunu yineledi.

Maraş’ın da, Kıbrıs Sorunu gibi kanayan bir yara olduğunu dile getiren Özyiğit, Maraş’ın ‘bütünlüklü çözümün parçasıdır’ söylemi arkasına saklanmaktan vazgeçilerek, hayalet kent olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

 

Omirou: Kıbrıs sorunu 40 yıldır sürüyor

EDEK Başkanı Yiannakis Omirou ise konuşmasında, TDP heyeti ile Kıbrıs Sorununa yönelik yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Görüşmede, Kıbrıs Sorunu’nun “40 yıldır” süren çözümsüzlüğünden duydukları endişeleri ve sıkıntıları dile getirdiklerini belirten Omirou, müzakerelerin başlamasıyla ilgili sürecin de yolunda gitmediğine dikkat çekti.

 

TDP’nin tutumu memnuniyet verici

Omirou, EDEK olarak, iki liderin müzakerelerde sadece iç sorunları görüşmesi, adadaki Türk askerlerinin durumu, Türkiye’den gelen göçmenler ile garantiler konularının ise görüşmelerden ayrı tutularak, ABD, İngiltere, Türkiye Yunanistan ve iki tarafın bir arada olacağı uluslararası bir konferansta konuşulması yönünde görüşleri olduğunu söyledi.

Omirou, TDP’nin 1977-79 Denktaş- Kiprianou Doruk anlaşmalarına verdiği destek ile Kıbrıs Sorununa bulunacak çözümde, tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek vatandaşlık olgusuna destek vermesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

 

“Direk uçuşlara sıcak bakmıyoruz”

TDP’nin Maraş’ın BM kontrolünde yasal sahiplerine devredilmesi, bunun karşılığında ise Mağusa Limanı’nın serbest ticarete, Ercan’ın da uluslararası ticarete açılması yönündeki önerilerinin güven artırıcı önlem çerçevesinde değerlendirilebileceğini belirten Omirou, ancak, Ercan’ın direkt uçuşlara açılmasına sıcak bakmadıklarını kaydetti.

İki sosyal demokrat parti olarak ilişkileri daha ileri götürmek konusunda görüş birliğine vardıklarını söyleyen Omirou, bu çerçevede birer temsilci atayacaklarını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2014, 03:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473