banner564

Herkesin yararına

Akıncı, "Kıbrıs'ın kuzeyinde AB normlarında bir devlet kimsenin zararına değil” dedi

Herkesin yararına
banner598

Uğur İRTEM

Uluslararası Diplomatlar Birliği’nin (UDB) “Bir Adım İleri” isimi zirvesi dün Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) yapıldı.
GAÜ Uluslararası Kongre Merkezi Spectrum Hall’da yer alan zirve, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, UDP Başkanı Günther Meinel ve UDB Başkan Yardımcısı, Kıbrıs Başkanı ve GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Daha sonra zirveye; “Kıbrıs: Bir Adım Önde”, “Geleceği Düşünen Sektörler”, “Bölgesel Ekonomik Tahminler”, “Risk Alanlar, Girişimciler” ve “Günün Değerlendirilmesi” başlıkları altında 5 panel ile devam edildi.
Zirve toplantısına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın yanı sıra Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, UDB Başkanı Günther Meinel, UDP Başkan Yardımcısı, Kıbrıs Başkanı Serhat Akpınar, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, GAÜ Rektörü Kutsal Öztürk, bazı sivil toplum örgütü ve kurum kuruluşların temsilcileri ile GAÜ’lü akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Akıncı: 5 aydır AB’den heyet gelmiyor…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı zirvedeki konuşmasında, Kıbrıs’ın kuzeyinde tanınmasa da AB normlarında bir devlet ve toplumun varlığının, kimsenin zararına olmadığını aksine herkesin yararına olduğunu söyledi. 
Akıncı, müzakereler çerçevesinde oluşturulan ve Kuzey Kıbrıs’ın gümrük mevzuatı, gıda, çevre, sağlıklı kalkınma kapasitenin geliştirilmesi için teknik yardımlarda bulunan Ad-Hoc komitenin çalışmalarına Crans-Montana sonrası Güney Kıbrıs’ın koyduğu engele AB’nin de uyduğunu ve 5 aydan beri AB’den hiçbir heyetin Kuzey Kıbrıs’a gelmediğini bildirdi.
Zirve toplantısına, toplantı öncesinde AB yetkilileriyle görüşerek gelen ve AB’nin Kuzey Kıbrıs’ı istikrarlı şekilde destekleyeceği mesajını aktaran UDP Başkanı Günther Meinel’e teşekkür eden Akıncı, Meinel’in zirve dönüşü yeniden bir araya geleceği AB yetkililerine AB değerlerini benimseyen, demokratik, laik bir toplum olan ve Annan Planı referandumunda “evet” diyerek AB’ye girme iradesini ortaya koyan Kıbrıslı Türkler’in birliğin nimetlerinden toplum ve devlet olarak yararlanamadığını iletmesini istedi.

Meinel: Geleceğe daha entegre olmak için buradayız
UDB Başkanı Günther Meinel, Kıbrıs’ta uzun süredir devam eden Kıbrıs sorunu gibi uzun zamandan beri başkanlığını yürütmekte olduğu UDB’de de zaman zaman diplomatlar arasında sorunlar da yaşanabileceğini belirtti.
Meinel, Kuzey Kıbrıs’a sorunların çözümüne katkı yapabilme amacıyla geldiklerini söyledi.
Meinel, zirve toplantısına gelmeden önce AB yetkilileriyle görüştüğünü belirterek, AB’nin uzey Kıbrıs’ın ekonomi ve turizminin güçlenmesine daha fazla katkı yapması için çaba harcayacağına söz verdi.

Akpınar: Refah ve mutluluğunu artırmayı amaçlıyoruz
UDB Başkan Yardımcısı, Kuzey Kıbrıs Başkanı Serhat Akpınar ise zirve toplantısına üniversite ve ülke olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti belirterek, Kıbrıs’ı bir adım ileriye taşımak isteyen GAÜ, küresel bilim ailesi ve UDP’nin ülke ve insanının refah ve mutluluğunu artırmayı amaçladığını ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2017, 09:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473