banner564

Moskova’nın perde arkası

Rumlar, Güvenlik Konseyi’ni Kıbrıs’ın içine çekmeye çalışıyor

Moskova’nın perde arkası
banner598
Güvenlik Konseyi’nin 5 Daimi Üyesinin Kıbrıs’la ilgili düzenlenecek bir konferansa katılımı gündeme gelirken, Rum yönetiminin buna destek verdiği bildirildi. 
   Fileleftheros gazetesi “5 büyük güç ile Uluslararası Konferans… Moskova Kıbrıs Sorunu İçinde”  başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Rusya ziyaretinin ‘perde arkasını’ aktardı.
   Gazete Rusya’nın Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde daha etkin bir katılım göstermek istediğini belirterek, Kıbrıs’la ilgili yeni bir konferansın Güvenlik Konseyi 5 Daimi üyesinin de katılacağı uluslararası konferans niteliğinde olması gerektiğine işaret ettiğini yazdı. 
   Gazete, Rum yönetiminin de Kıbrıs’la ilgili yeni bir konferansa Güvenlik Konseyi 5 Daimi Üyesinin katılmasına olumsuz bakmadığını kaydetti. 
   Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in salı günü Moskova’da Anastasiadis’le yaptığı görüşmede, BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi Üyesinin, Kıbrıs’la ilgili uluslararası bir konferansa katılma arzusunu dile getirerek, bu durumda da uluslararası krizlerle ilgili durumlardaki örneğin izlenmesi gerektiğine işaret ettiğini aktaran gazete, elde ettiği bilgilere göre Rusya’nın, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov aracılığıyla gerek Güvenlik Konseyi’nde, gerekse başka bir yerde Kıbrıs sorununda her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu da dile getirdiğini belirtti. 
   Habere göre Putin ayrıca, ülkesinin herhangi bir hakemlik ya da yapay takvim dayatmasını kabul etmeyeceğini belirtti. 
   Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) konusunda ise Putin, Barış Gücü’nün işleyişinin kesintisiz devam etmesinin önemi üzerinde durdu. 
   Anastasiadis ise görüşmede Putin’e Crans Montana’da olanlarla ilgili bilgi vererek, Kıbrıs sorununun iç boyutlarına ilişkin diyaloğun yeninden başlamasına hazır olduğunu dile getirdi. 
   Uluslararası boyut konusunda ise gerekli hazırlığın yapılması gerektiğini savunan Anastasiadis, Rusya’yı, BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi 5 Daimi Üyesiyle konuşup onları, katılacakları uluslararası konferansın hazırlanması için bütünlüklü bir çabanın olması gerektiğine ikna etmeye çağırdı. 

Sözcü’nün açıklaması

   Gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Rum Devlet Radyo ve Televizyon Kurumu’na (RİK) yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyi tüm Daimi Üyelerinin etkin katılımının aranması olasılığını açık bıraktığını yazdı.
   Hristodulidis “Mevcut aşamada BM Genel Sekreteri ve BM Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleriyle iş birliği içerisinde konferansın toplanmasına ilişkin koşulların nasıl yaratılacağına bakacağız”dedi.
    Hristodulidis, böyle bir şeyde başarılı olunursa beş daimi üyenin katılımının arzu edileceğini söyledi. 
   Bunun mümkün olup olmadığı sorusuna ise Hristodulidis, “Olumlu bir gelişmenin olması arzu edilirse, neden başarıya ulaşılmasın?” sorusuyla karşılık verdi. 
    Olumlu gelişme olmasını istemeyen bazı kişilerin buna olumlu bakmadığını söyleyen Hristodulidis, “BM’nin Kıbrıs sorununun çözümü sürecinde rol sahibi olacağını ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinin orada olmasını istemediğimizi nasıl söyleyebiliriz?” diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2017, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473