banner564

Hükümet kararlı

Bakan Baybars, kamu ve yerel yönetim reformunun artık bir gereklilik haline geldiğine vurgu yaptı

Hükümet kararlı
banner598

 İçişleri Bakanı Baybars, katıldığı bir televizyon programında, gündemdeki yasalar ve bakanlığın hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. 

Bakanlık Basın Bürosu’ndan verilen bilgiye göre, programda yerel yönetimler konusunda bilgi veren Baybars, “Ülkemizde reform denince akla iki konu geliyor. Bir tanesi kamu reformu ve diğeri de yerel yönetimler reformudur. Maalesef üzerinde uzun yıllardır konuştuğumuz ve aslında sonuçlandıramadığımız iki büyük konu. Belki de reform niteliğini bile geçmiş durumda artık bir gereklilik haline gelmiştir” dedi.

Artık gereklilik
Baybars, şöyle devam etti:
“Tabi ki kamu reformu bir yana yerel yönetimlere baktığımız zaman göreve geldiğimizde şunu gördük, dışardan da baktığımızda yerel yönetimler sürdürülebilir bir yapıda olmaktan çıktı. Nasıl çıktı? Biliyorsunuz yasada yüzde 9.25 bir katkı payları var devletten aldıkları ve bir de kendi yerel gelirleri var. Birçok belediye özellikle kırsal bölgelerde gelir kaynakları kısıtlı olan oralarda belli sektörlerin gelişmediği kırsal kalkınma veya ekonomik kalkınmanın çok fazla ilerlemediği bölgelerde ciddi anlamda gelir sıkıntıları vardır.”

Sürdürülebilir bir yapı
Bugün yerel yönetimlerin merkezi hükümete çok fazla muhtaç olmadan devlet katkı payıyla değil de kendi yerel gelirleriyle sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmalarının temel hedef olması gerektiğini kaydeden Baybars, “Bu konuda belediyelerimiz gerçekten de katkı istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Yeni Belediyeler Yasa Tasarısı 
Yeni Belediyeler Yasa Tasarısı’nda idari ve mali denetim noktasında da sıkıntıların giderilmesi için düzenleme yapıldığını anlatan Bakan Baybars,  “Belediyelerimiz artık üç ayda bir finansal mali tablolarını hazırlayacaklar ve iç muhasebe tutulacaklar. Üç ayda bir denetime tabi olacaklar, faaliyet raporlarını sunacaklar, strateji planlarını ortaya koyacaklar. Bununla birlikte belediyelerin temel de devlet katkısının nüfusa göre verilmesi getiriliyor. Tabi bu merkezde olanlara, büyük belediyeler daha çok katkı sağlarken kırsal belediyelerin sürdürülebilirliğini etkiliyor” dedi.
Bu konuda dünyadaki diğer uygulamalara bakıldığı zaman sadece katkı payları nüfus oranına göre değil, gelişmişlik düzeyi, kırsal bölgelerdeki coğrafi konumları gibi durumlara göre yüzde 10, 15’lik hatta yüzde 30’a kadar değişken bir katkı parametresi olduğuna dikkat çeken Baybars, bakanlık olarak bu konuyu tartışmaya açtıklarını kaydetti.

“Çok enteresan idari sınırlar” 
2008 yılında köylerin ve aslında muhtarlıkların da bağlanmasıyla birlikte çok enteresan idari sınırlar doğduğuna işaret eden Baybars, Mesarya bölgesinde yolun karşı tarafında olan köylerin başka bir yere bağlanabildiğini ve buralara hizmet götürmekte sıkıntılar oluştuğunu kaydetti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473