banner564

İbret verici

1963’te 6 bin 350 kişinin yaşadığı Kaymaklı’daki evlerin tamamına yakını yıkıldı

İbret verici
banner598
Melin DOBRAN

   Küçük Kaymaklı Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği, 1963 yılı sonunda başlayan ve 1964 yılında devam eden Rum saldırıları yüzünden yakılıp, yıkılan Türk evlerini yıllar sonra hem KKTC yönetiminin, hem de dünyanın gündemine taşıdı.
   Diyalog’u ziyaret eden dernek yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Altuner ve Ali Zeybekoğlu, Küçük Kaymaklı’daki evlerin yüzde 97’sinin yıkıldığını belirterek, o evlerde oturanlar insanların bir kısmının hayatta olduğunu ifade etti. 
   Altuner, “1963 olaylarında 5.126 Türk, 1.133 Rum ve 91 de yabancı uyruklu olmak üzere toplam nüfus 6.350 idi. 1963 olaylarında 50 ev tamamen tahrip olurken, 220 ev kısmen tahrip oldu” dedi.

“Üsküdar Bar tamir edilsin”
Dernek faaliyetlerini yürütebilmek için bir binaya ihtiyaçları olduğunu söyleyen Mehmet Altuner ve Ali Zeybekoğlu, bu konuda 2 ay önce Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu, 1 yıl önce de Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu ziyaret ettiklerini söyledi. 
Ali Zeybekoğlu, derneğin bu köyün insanları tarafından kurulduğuna dikkat çekerek, Küçük Kaymaklı’nın geçmişine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, “Dernek olarak yeni bina istediğimizi ilgililere aktardık. Cumhurbaşkanımız, Başbakan ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı, bize konuyla ilgileneceklerini söyledi. Bugün 60-70 yaşına gelen, baba kelimesini kullanamayan ve halen hayatta olan kayıp ailelerimizin çocukları acı çekiyor. Diğer isteğimiz ise Küçük Kaymaklı’da sembol olmuş Üsküdar Bar’ın tamir edilmesidir. Bizlere verilmese bile bir müze haline getirilmesini istedik. İnşallah çok bedeller ödemiş Kaymaklı halkının adına derneğimizin istediği yerine gelir” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 22 Şubat 2015, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474