banner564

İflası kapıda

Zararı 11 milyona ulaşan Koop Levazım’da çalışan 54 kişi, kurumun kredi alabilmesi için 3 aylığına maaşlardan yüzde 30 kesinti yapılmasını kabul etmeyince yeni başkan da istifa etti

İflası kapıda
banner598

 (Diyalog Özel)

   Kooperatif Merkez Bankası ve Koop Süt’ün ortağı olduğu Kooperatif Zirai Levazım 11 milyona ulaşan zarar ve kredi almada yaşanan sıkıntılar yüzünden kapanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
  Levazım yönetimi, yaşanan sıkıntıları dikkate alarak, borçlanmanın önünü açabilmek için 
54 çalışana maaşlarından 3 ay süreyle yüzde 30 kesinti yapılmasını önerdi. Ancak çalışanlar bunu kabul etmedi
   Hasan Tosunoğlu’nun Yönetim Kurulu Başkanlığı’ndan istifası sonrasında yeni göreve atanan Salih Yücesoylu görevi almasından birkaç gün sonra görevinden istifa etti. Yücesoylu ile birlikte yönetim kurulu üyelerinin de istifalarını sunacakları öğrenildi. 
İstifalar sonrasında Şirketler Mukayyitliği ile levazımın sahibi konumundaki Kooperatif Merkez Bankası ve Koop Süt Kurumu’nun bir araya gelerek gidilecek yolu belirlemesi gerekiyor. 
Levazımda örgütlü Koop-Sen’in Başkanı ayni zamanda Koop Zirai Levazım Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Güröz, Diyalog’a yaptığı açıklamada, yaşanan sıkıntıları anlattı. 
Kesintiyi kabul etmediler
Koop Levazım’ın nakit sıkıntısı yaşadığını söyleyen Başkan Güröz, sözlerini şöyle dedi: 
“Kurum maalesef Kooperatif Merkez Bankası’ndaki kredibilitesini yitirdi. Çünkü alabileceği borç yasalar çerçevesinde bellidir. Levazım bu limitleri doldurmuş durumdadır. Levazım bankadan 5 milyon TL’ye yakın borç istedi.  Bunun 2 milyon 800 bin TL’si teminat mektubu, 2 milyon TL de nakitti. Ancak limitlerin dolmasından dolayı bu kredi talebi borçlanma kuruluna sunuldu. Kurulda hükümet de temsil ediliyor. Kurul önce borçlanmayı kabul etmedi, sonrasında bazı şartlar sundu.  Bu şartlardan biri de toplam 54 kişi (35’i kadrolu) olan çalışanların maaşlarından yüzde 25-30 oranında 3 ay yapılacak kesintiydi. Zaten kurum son 3 aydır maaş ödemekte zorluk çekiyordu. Bu konuda ben sendika başkanı olarak çalışanlarla konuştum. Ancak çalışanlar maaşlarından kesintiyi kabul etmedi.”
Koop-Sen Başkanı Güröz, Koop Levazım’ın ticari hayatını devam ettirebilmesi için gübre getirmesi gerektiğini anımsatarak, “Eğer şirket bu krediyi alamazsa gübreyi de getiremeyecek. Gübreyi de getirip satamazsa yılsonuna işlevsiz kalacaktır” diyerek tehlikenin büyüklüğünü ortaya koydu. 
“11 milyon birikmiş zararı var” 
Yaşanan gelişmeler üzerine Koop Levazım’daki yönetim kurulu üyeliğinden istifa eden Güröz, “Kurumun 11 milyon TL birikmiş zararı var” diyerek sıkıntının büyüklüğüne dikkat çekti, şu bilgileri paylaştı: 
“Koop Levazım 2016 yılında 1 miyon 900 TL, 2017’de 2 milyon 100 bin TL zarar etti. Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan ekonomik protokolde “2 yıl üst üste zarar edenler iştirakler kapatılır” maddesi bulunuyor. Levazım 3’üncü yıl da zarar ederse kapanacak endişesiyle ben gidip Maliye Bakanı ile de görüştüm, bir açılım istedim. Orada bana Borçlanma Kurulu’nun önerilerini göz önünde bulundurun dendi. Tüm bu konular hakkında çalışanlara detaylı bilgi verdim… Çalışanlar maaşlarından kesintiye onay vermedi. Bu yaşananlardan sonra ben de Yönetim Kurulu Başkanı Salih Yücesoylu da istifa etti. Yönetim Kurulu 5 kişiden oluşuyor. Bildiğim kadarıyla diğer arkadaşlar da istifa edecek.”
Mukayyitlik devreye girecek 
Yönetim Kurulu’nun istifasını Şirketler Mukayyitliği’ne sunması sonrasında konu Koop Levazım Şirketinin sahiplerine intikal edecek. Kooperatif Merkez Bankası ve Koop Süt ya yeni bir yönetim atayacak ya da Koop Levazım’a kayyum atanmasına yönelik bir süreç yaşanacak. 
Koop Levazım Salih Yücesoylu (Başkan),  Başak Tekerek,  Ahmet Yeşilada, Orhan Kürşat ve Mehmet Ali Güröz’den oluşuyor.
KTHY vakasına benzetiliyor
Koop Levazım’da yaşanan süreç bir başka devlet kurumu olan ve batan Kıbrıs Türk Hava Yolları’na benziyor. Yıllar içerisinde yöneticilerin yanlışları ve istihdam yükü kurumu batma noktasına getirdi. KTHY’nin de yüzdürülebilmesi için çalışanlardan maaş kesintisi talep edilmiş, çalışanlar da aynen bugün Levazım’da olduğu gibi kabul etmemişti. Bir süre sonra KTHY iflas etmiş, çalışanlar işsiz kalmıştı. 
Son üç yıl Hasan Tosunoğlu yönetti
Koop Zirai Levazım Şirketi’nde üç yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüten Hasan Tosunoğlu sağlık sorunlarını gerekçe göstererek 5 Ekim 2018 tarihinde Binboğa Yem Fabrikası ile Zirai Levazım, Makine ve Gıda Pazarlama Kooperatifi’ndeki görevlerinden istifa etmişti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473