banner564

İki eşit güç

Ali Babacan, “Kıbrıs’ta, ezilen ve ezen tarafın olmadığı bir çözüm için çalışmamız gerekecek” dedi

İki eşit güç
banner598
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayicilerle akşam yemeğinde bir araya geldi.
Babacan burada yaptığı konuşmada dünya ve Türkiye'nin oldukça kritik dönemlerden geçtiğini belirterek, küresel krizin etkilerinin hala atlatılamadığını söyledi.
Babacan konuşmasının ardından sanayicilerin yazılı olarak ilettiği soruları yanıtladı.
Kıbrıs sorunun Türkiye-AB ilişkilerine etkisine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Babacan, bu konuda garantör ülke olarak Türkiye'nin görüşlerinin önemli olacağını ifade etti. 
Bu konunun bir müktesebatı bulunduğunu belirten Babacan, şunları kaydetti:
 "Buna uygun bir çözüm çok önemli olacaktır. Kolay değil. Çok şehit verdik. Mutlaka ve mutlaka iki kurucu devletin yer aldığı, halklar açısından baktığınızda Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların en ufak bir ayrıma tabi olmadığı, iki eşit güç olarak oturacakları bir çözümü isteriz. Ezilen ve ezen tarafın olmadığı eşitler olarak masada oturulduğu ve yönetimin de eşitler arasında paylaşıldığı bir çözüm için mutlaka çalışmamız gerekecek."
Kıbrıs konusunun pek çok ülke için bir mazeret konumunda bulunduğuna dikkati çeken Babacan, AB'nin, Fransa ve Almanya'nın karar alma mekanizmalarında yer aldığı bir yapı olduğunu söyledi. 
Türkiye'nin ise üye olduğu anda nüfusu ve ekonomisiyle sonradan geldiği halde bu yapının merkezine oturacağını belirten Babacan, "Artık merkezde karar verici iki değil, üç ülke olacak. Bunu bir türlü kabul edemiyorlar. Buna hala hazır değiller" diye konuştu.
AB'ye yeni katılan ülkelerin hep kurucu ülkelerden daha küçük olduklarına işaret eden Babacan, "AB, onları hazmede hazmede büyümüş ama Türkiye öyle kolay hazmedilmez. Türkiye oraya oturduğu zaman kendi ağırlığını mutlaka koyar" ifadelerini kullandı.

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2015, 10:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474