banner564

İki tarafa da ‘Kırık not’

ABD’nin, Kıbrıs’la ilgili ‘İnsan hakları’ raporunda hem Rum, hem de Türk yetkililer ‘yolsuzlukla’ suçlanıyor

İki tarafa da ‘Kırık not’
banner598
  ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ‘2014 İnsan Hakları Raporu’ adanın her iki kesimindeki yönetimleri ‘yolsuzlukla’ suçluyor.
  Raporda, Kıbrıs’ın güneyinden ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’, kuzeyinden ise “Kıbrıslı Türkler tarafından yönetilen bölge” olarak söz ediliyor.
  Her iki bölgede seçimlerin demokratik ortamda gerçeleştiği belirtilirken, insan hakları, kadına şiddet ve cezaevlerindeki kapasite sorunlarına dikkat çekiliyor.

  Güneyde 2011 yılındaki milletvekilliği seçimlerinden olduğu gibi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 2013 yılında “özgür ve dürüst bir seçimle” başkan olduğu kaydedildi. 
  İnsan kaçakçılığı, kadına-çocuğa şiddet, polisin yetkilerini kötüye kullanması, cezaevinin kapasitesinden fazla dolu olması, bazı dini yerlerle ilgili erişim ve yönetim eksikliği, azınlıklar ve etnik gruplara karşı ayrımcılık ve şiddet gibi sorunlardan söz edildiği raporda, Hükümetin, yetkilileri aleyhine yolsuzluk ve yetkilerini kötüye kullanmaktan yargılandığına da işaret edildi. 

KKTC ‘tırnak içinde’

  Raporun KKTC ile olan kısmında “Tanınmamış organlar” için tırnak işaretleri kullanılıyor.
Meclis’in demokratik ve özgür bir şekilde seçildiğinin belirtildiği raporda, KKTC’de olduğu savunulan mahkûmlara karşı polis şiddeti, yasadışı insan ticareti, siyasi iltica talebinde bulunanların haklarının sınırlanması, cezaevinin kapasitesinden fazla dolu olması, ibadet alanlarına erişimin sınırlanması, vandallık, kadına şiddet, hükümet ve yasama organlarında yolsuzluk ve adam kayırma gibi iddialardan söz edildi.
  Raporda, polisler aleyhine yapılan şikâyetlerin araştırılması konusunda gerekli adımların atıldığına da değinildi. 

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2015, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473