banner564

İlanihaye süremez

Başbakan Özgürgün, Cenevre konferansının Kıbrıs görüşmelerinde son olması gerektiğini söyledi

İlanihaye süremez
banner598
Başbakan Özgürgün, Türkiye’deki Ulusal Kanal’a Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Yapılan açıklamaya göre, Başbakan Hüseyin Özgürgün, Cenevre konferansının Kıbrıs görüşmelerinde son olması gerektiğini söyledi. Kıbrıs Rum tarafının Cenevre’ye kerhen gideceğine işaret eden Özgürgün, “Enosis diyen, Türk askeri çıksın diyen birisine beşli konferans dediğinizde ne çıkacak. Yani, beşli konferansa iş olsun diye gidiliyor havası var” dedi.
   Kıbrıs görüşmelerinin 50 yıldır devam ettiğini, şimdi de ilanihaye Cenevre konferanslarına dönüşmemesi gerektiğini belirten Başbakan Özgürgün, “Bana göre bu konferans son olmalı. Bu konferansta anlaşıldı, anlaşıldı. Anlaşılmadı, Kıbrıs’ta artık federal bir yapının kurulamayacağı, Kıbrıs’ta yan yana iki devletin varlığının olduğu gerçeğinin BM tarafından ilan edilmesi gerekiyor. Bu kadar basittir” diye konuştu.

“Asker giderse çatışma çıkar…”
    Türk askeri Ada’dan çıkarsa çatışma çıkacağını, Türkiye’nin garantisinin hiçbir şekilde sulandırılmaması gerektiğini vurgulayan Başbakan Özgürgün, toprak konusundaki tek tavizinin, Cumhrubaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı gibi, Maraş’a karşılık Erenköy’e karadan bağlantı verilmesi olduğunu, bunun resmi görüş olduğunu söyledi.

 “Sonuç çıkmayacaksa…”
    İki defa toplanan beşli konferanslardan sonuç çıkmayacaksa, konferanslar dizisine dönülmemesi gerektiğini vurgulayan Başbakan Özgürgün, “Beşli konferanslar toplantısından sonuç çıkması lazım. 50 yıllık bir görüşme sürecinden bir sonuç çıkmayacaksa tekrar devam ettirmenin bir anlamı yok. Yan yana iki devlet gerçeğinin de kabul edilmesi gerekiyor. Bu federal yapıyı kuramıyorsak, bir taraf zorla Yunanistan’a bağlamak istiyorsa, Ada’nın tamamını istiyorsa biz de buna razı gelmiyorsak, ki gelmeyiz, Türk toprağı olan bir yeri Yunanistan’a vermeyiz, bu kadar basit” dedi.

 “Türkiye’nin garantisi sulandırılmamalı”
     Başbakan Özgürgün, müzakere masasında askerin çekilmesi, toprak tavizi konularının olmaması gerektiğinin vurgulayarak, “Hiçbir şekilde Türkiye’nin garantisi sulandırılmamalı. Ama Rum tarafı sadece ‘bu ikisini konuşurum’ diyor. Böyle bir ortamda görüşme sürecinin artık Cenevre’de son bulması lazım. Rum tarafının niyeti, Türkiye’nin garantisini ve askeri kaldırmak, toprak tavizi koparmak” dedi.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2017, 11:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474