banner564

İMO, çöken inşaatla ilgili iç soruşturma başlattı

Kuralsızlığa prim yok

İMO, çöken inşaatla ilgili iç soruşturma başlattı
banner598
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) önceki gün Yeşilyurt’ta çöken inşaatla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı.
İMO Başkanı Seran Aysal, konuyla ilgili açıklamasında, söz konusu inşaatın bulunduğu arazide 17 Aralık 2014’te İMO Vize Bürosu’nun mesleki denetiminden geçen bir bina dosyası olduğunu ancak çöken yapıyla dosyadaki projenin aynı olmadığına işaret etti.
Bu olayın, diğer çökme olaylarından farklı olduğunu kaydeden Aysal, şöyle devam etti:
“Vizelenen projenin yerinde uygulanmadığı; ön değerlendirmede inşaa edilen yapıda temelden çatıya kadar uygulama ve teknik hatalar olduğu; ana taşıyıcı (kalıcı taşıyıcı) toptan göçtüğü; inşaa edilmeye çalışılan yapı tipinin İMO Yönetim Kurulunun yayınladığı “Soğukta işlenmiş ince cidarlı çelik elemanlı yapılar hakkında teknik önlemler ve kurallarına” uymadığı; İnşaat Mühendisliği ana tasarım ilkesi ‘yapının öngörülen yükler altında ayakta kalması’ ilkesine uyulmadığı tespit edilmiştir”
Seran Aysal, kalıcı taşıyıcı sistemde yaşanan toptan göçme olayının, inşaat aşamasında yaşanması ve can kaybı olmamasının büyük bir şans olduğuna vurgu yaptı.

“Projelerle inşa edilen yapılar farklı”
Son zamanlarda vizelenen projelerle, inşa edilen yapıların farklı olduğu yönünde bilgiler bulunduğunu kaydeden Aysal, “Yaşanan olayla bu gerçeklik kötü bir sonuç ile ortaya çıktı” dedi.
Aysal, konuyla ilgili iç soruşturmayı başlatan İMO’nun yasal ve kamu menfaati gereği, kaçak ve proje dışı uygulamalar hakkında sözlü, yazılı ve basın aracılığıyla ilgili izin makamları ve İnşaat Encümeni’ni uyardığını söyledi.
Seran Aysal, “Gelinen aşamada başta izin makamları olmak üzere İnşaat Encümeni’ni, herhangi bir vatandaşımızın can ve mal güvenliğini riske atmadan sorumluluklarının gereğini yerine getirmeleri ve bu tip inşaatların faaliyetlerini durdurmaları gerektiğini tekrar hatırlatırız” dedi.
Aysal, bu tip prefabrik yapılarda, İMO ve İnşaat Mühendisi Müellifi’nden vizeli proje ile uyum hakkında görüş almaları tavsiyesinde de bulundu.

Güncelleme Tarihi: 07 Şubat 2015, 07:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473