banner564

İnsanlar isyan noktasında

Yeşilköy sakinleri, gençlere ev yapmak için arazi alamıyor, mezarlık dolduğu için 2-3 ölüyü aynı çukura gömüyor, doktor ve hemşire bulamıyor

İnsanlar isyan noktasında
banner598

 Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY’ın haberi sayfa

   Bir zamanlar patates ve kolakasıyla ün yapan Karpaz’a bağlı Yeşilköy’de yaşayan insanlar; ağır ihmaller yüzünden patlama noktasına geldi.
   Gençlere kırsal kesim arazisi alamadıklarını belirten Yeşilöy sakinleri, 100 kişilik mezarlığın dolması nedeniyle de ölülerini 2’şer 3’er aynı çukura gömüyor ve bunun üzüntüsünü yaşıyorlar.
   Yaklaşık 40 gün önce meydana gelen sel felaketi nedeniyle Köy Kooperatifi’ne ait benzin istasyonunun kullanılamaz hale geldiğini söyleyen köylüler, hükümetin bu kadar uzun sürede karar üretemediğine dikkat çekerek, bir an önce gerekli adımların atılmasını talep ediyor. 

Halk Meclisi’nde sorunlar dile getirildi
Yeni Erenköy Belediye Başkanı Emrah Yeşilırmak’ın ev sahipliğinde CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ve HP Milletvekili Mesut Genç’in yanı sıra bölge muhtarları ve vatandaşların yoğun katılım gösterdiği programda sel felaketinin yarattığı sıkıntılar konuşuldu. 
Programda konuşan Yeşilköy Muhtarı Perol Mavili, köydeki mezarlık alanının dolduğunu, bu nedenle cenazelerin üst üste gömüldüğünü söyledi.
Bu sorunu çözmek için yetkililerle görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını ifade eden Muhtar Mavili şunları söyledi:
“Mezarlık yeri talep ediyoruz. Mezarlık alanımız şu anda orman arazisi olarak geçiyor. Tarım Bakanlığı’ndan buranın mezarlık yeri olarak verilmesini talep ettik. Sayın Bakan bize başka yer vereceğini söyledi ama biz burayı istiyoruz. 
Biz iki kişiyi üst üste gömdük zaten böyle giderse üçüncüyü dördüncüyü de gömeceğiz. 
Canlılara saygı yok, gençlere arazi verilmiyor bari ölülerimize yer verilsin.” 

Sel felaketi bitirdi
Yeşilköy Muhtarı Mavili, sel felaketinin yanı sıra kırsal kesim arazilerinin dağıtılmaması konusunda da İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’a mesaj gönderdi: 
“Son yağışlar sonrasında doğal afetler oluştu köyümüzde. Hasar tespitleri yapıldı fakat buradaki hasarın giderilmesi konusunda adım atılmadı. Vatandaş mağdurdur. Ürettiği ürün aşırı yağış nedeniyle verim alamadı üreticimiz. Bunun yanı sıra kırsal kesim arsaları önemli bir sorunumuzdur. Defalarca söz verildi ancak kırsal kesim arsaları bir türlü verilmedi. Alt yapısı da hazırdır. Duyumlarımıza göre İçişleri Bakanı vermek istiyor ama parti meclisi karşı çıkıyormuş. Alt yapısı olan arsalara dağıtım yapılabilir. Biz bunu istiyoruz.”

Yeşilırmak :Karpaz bölgesi her zaman mağdur
Yeşilköy’ün bağlı olduğu Yeni Erenköy Belediyesi Başkanı Emrah Yeşilırmak da bölge “Karpaz bölgesi her zaman mağdurdur. Sadece bu hükümet tarafından değil, eski hükümetler tarafından da görmezden gelindi” dedi. 
Bölgede çok ciddi sorunlar olduğunu ifade eden Yeşilırmak, Karpaz bölgesi için devletin politikalar belirlemesi gerektiğine dikkat çekti. 
Emrah Yeşilırmak şunları söyledi:
“Devlet Karpaz bölgesinde yatırımın önünü açmalı. Emirnamelerden dolayı arsalarımız değer kaybetti. Sit alanları da var. Emirname geçicidir buraları planlamayla imara açılmalıdır. Karpaz bölgesi öncelikli yatırım alanı ilan edildi ama neden yatırım yapılmıyor. Bir üniversite yapılacaksa neden başlamıyor.
Burayla ilgili devletin teşvik sistemini değiştirmesi lazım… Tarımı da öldürdük. Tütün işini bitirdiler. Yaşadığımız sel felaketi bizde çok ciddi sıkıntılar yarattı. Birinci sel felaketinde Girne’de can kayıpları yaşandı bizde de sıkıntılar oldu ama sesimizi çıkarmadık. Ama ikinci kez yaşadık. Çok ciddi hasarlarımız var. Bir kriz masası oluşturulmalıydı yapmadılar.   Evleri yıkılan insanlar var. Karpaz bölgesi gerçekten mağdurdur. Bu bölgeye sahip çıksınlar.”


Baykurt: Biz ölülerimizi üst üste gömüyoruz
Yeni Erenköy Belediyesi eski meclis üyesi, Yeşilköy Kooperatifi görevlisi Haşim Baykurt da, mezarlık alanı konusunda uzun süre uğraş verdiklerini, dilekçeler yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Baykurt,  “Bizim mezarlığımız dolmuş durumda… Biz ölülerimizi üst üste gömüyoruz. Bu konuda defalarca dilekçe verdik ama bir türlü ilgilenen olmadı” dedi. 

Petrol istasyonu 40 gündür kapalı
Sel felaketine de değinen Baykurt, Yeşilköy Kooperatifi’nin sahip olduğu akaryakıt istasyonunda 400 bin TL’lik zararı olduğunu söyledi. Baykurt, şunları ifade etti: “Çok büyük bir felaket geldi. İstasyonda yer altındaki depolar sularla doldu ve şiddet nedeniyle birbirlerine vurup depolar patladı. Yetkililere bildirim yaptık. Şimdi burayı biz kooperatif olarak 400 bin TL’lik ihaleye çıktık. Petrol istasyonu 40 gündür kapalı. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz. 14 çalışanımız var ancak da kendi kendimizi çeviriyoruz. Hatta 4 arkadaşımızı ekonomik durum nedeniyle izne göndermek zorunda kaldık. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz.”

Vekiller de dert yandı

Programa katılan HP Milletvekili Mesut Genç ile CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da bölgenin sorunlarına değindi. Genç, “Bu emirnameler bölgeye yatırımı engelledi” derken, Hamzaoğulları ise “Bu ülkede 1994 – 2004 yılları arasında bugüne kadar doğal afet parası verilmedi” şeklinde konuştu. 

Mesut Genç (HP Milletvekili)
Bugüne kadar Karpaz bölgesinde beklenen adımlar atılmamıştır ama 30 yılın sorunlarını bir yılda çözmek mümkün değildir. Emirname bölgede bir sıkıntı… Bu emirnameler bölgeye yatırımı engelledi. Emirname konusunda iyileştirme bekliyoruz. Bölgeye üniversite yatırımı konusunda da İTÜ ileriye yönelik olarak çok büyük bir kampus düşünüyor burada. O yapıldığı durumda tüm Karpaz’ı besleyecektir. 

Biray Hamzaoğulları (CTP Milletvekili)
Bu ülkede 1994 – 2004 yılları arasında bugüne kadar doğal afet parası verilmedi. Burada bir popülizm ve bir de ajitasyon yapıldı. Devletin uzak olduğu yerde devletin olmadığı yerde küçük krallıklar hortluyor. Bakanlar Kurulu’na 3 üniversite izni geldi. İskele’ye yapılacaksa izin verilecek. 44 yıldır neredeydiniz. Bu Karpaz'da sağ partilere yüzde 87 oy vardı. Ne yapıldı?

Bölge halk çok dertli

Programa katılan bölge muhtarları ile bölge sakinleri de sıkıntılarını dile getirdi. Kimisi doktor bulunmadığından, kimisi sel felaketinden dolayı oluşan zararın bellerini büktüğünden kimisi de Karpaz bölgesinin kaderine terk edildiğinden dert yandı. 

Göksan Hacıhasanoğlu (Sipahi Muhtarı)
Bölge muhtarları olarak yaşanan sel felaketinden dolayı Başbakan’dan randevu talep ettik ama bir cevap gelmedi. Alsancak bölgesinde yaşanan selde herkes para topladı ama orada halk villalarda yaşıyor. Burada da sel felaketi oldu kimse yardım yapmadı. 

Mustafa Şah ( Kaleburnu Muhtarı):   
Bu doğal afet diye geçti ama ham ham afetiydi bu. Yollar yapılırken ham ham yapıldığı için böyle oldu. Her iş temelden başlar. Eski ulaştırma bakanlarımız köprüleri es geçti ve bunlar yaşandı.

Rezvan İnlen ( Avtepe Muhtarı)
Ziyamet’ten Kaleburnu’na olan anayol artık kullanılmaz bir durumda. Bir de eşekler konusu. Bize illallah geldi. Can ve mal güvenliği ve ekinlere verdikleri zarar açısından... Bir ara bariyer yaptılar yetersiz kaldı. Bir şeyler yapılsın artık.

Osman Zorlu
Mehmetçik Sağlık Ocağı’nın dış ünitesiyle ilgili Sağlık Bakanı’na çağrıda bulunmak isterim. Sadece koltuk geldi ama aletler gelmedi. İlaç yok, dolap yok. Koltuk ve doktor var. 2,5 aydır bu malzemeler gelmedi, doktor var ama çalışamıyor.

Pınar Körük:
Babam astım bronşit hastası. Bir gece saat 12.00’da hastalandı. Erenköy Hastanesi’ne götürdük doktor yok, izinliymiş. Mehmetçik hastanesine gönderdiler kendisini ambulansla orada da doktor yok. Son olarak Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne gönderdiler.  Doktor ve hemşire eksikliğimiz var.

Zorba Cansoy:
Köylü olarak sellerden 3 milyon TL zararımız var. Kim karşılayacak bu maddi hasarımızı. Yol kapandı, belediye olmasa yol da açılmayacaktı. Hala bir asfalt dökemediler. Üretimden bahsettiniz.. Biz bu elektrik fiyatlarıyla patates ve bullezi üretemeyiz.

Aytekin Con:
Ben hayvancılıkla uğraşıyorum.  ‘Hayvanımızı biz alacağız’ diye Bakanımız bir açıklama yaptı ama böyle bir şey olmadı. Kasapla bizi baş başa bıraktı ve kasaplar bizimle oynuyor. Arpa fiyatlarının ucuzlaması gerekiyor.

Yılmaz Güler:
Birçok sorunumuz var. Karpaz’ı görsünler artık. Haksızlığa uğruyoruz. Eski kaymakamımız hapse atıldı ama başka yerlerde neler yapılıyor görüyorsunuz. Biz zaten haksızlığı Kemal Yılmaz’da gördük umarım başka haksızlığa uğramayız. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473