banner564

İşler değişti

Hükümet ortaklığı sona eren CTP ve UBP milletvekilleri dünkü Meclis Genel Kurulu’nda birbirlerini eleştirdi

İşler değişti
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu saat 10.20’de Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Genel kurulda ilk olarak Genel Kurul’a sunuşlar yapıldı. 
Bu bölümde Danışma Kurulu’nun, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın merkez şubesinden Güzelyurt şubesine para transferi sırasında meydana gelen soygun olayı hakkında oluşturulan araştırma komitesi başkanlığına CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu’nun Başkan Vekilliğine de DPUG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu’nun getirildiği bilgisi verildi.
Bu sırada TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı hükümetin bozulması konusunda söz aldı. Halkın hükümetin neden bozulduğunu bilmediğini söyleyen Çakıcı, istifa eden milletvekillerine değindi. 

Çakıcı: Bir film oynayamazsınız
UBP’nin “Hiçbir gerekçe göstermeden bir yola girdiğini” savunan Çakıcı, “Bu meclis aritmetiği bugünden itibaren değişmiştir ve bu aritmetikle herhangi bir senaryo, protokolün imzalanmasıyla ilgili bir film oynayamazsınız. Kimsenin bunu yapmaya hakkı yoktur. Erken seçimle bir hükümet gelir bunu imzalar, başkasının hakkı yoktur” dedi. 

Çakıcı’ya Dinçyürek cevap verdi
Bunun üzerine söz alan Hakan Dinçyürek, “Sayın Çakıcı her halde son zamanlarda hesap kitapla pek haşır neşir değil. Bizler partilerimizden neden istifa ettiğimizi açıkladık. Farz edin ki istifa etmedik, nerede duracaktık? Demokrat Parti’de. Yani olası bir durumda aritmetik yine değişmeyecekti. Biz istifa ettiğimizde bir makam alamayacağımızı bilerek istifa ettik. Benim DP’nin ne tabanı ne örgütleriyle bir sıkıntım yoktur olamaz da” diye konuştu.

Kalyoncu’dan eski ortağa eleştiri
Hükümeti bozan UBP’nin meclis oturumunda bulunmadığını kaydeden Başbakan Ömer Kalyoncu, “UBP’deki muhalif kanat sürekli mecliste oldu, diğer kanat ise hiçbir şekilde mecliste olmadı” diye konuştu.
Bunun nisaba etki ettiğini ifade eden Kalyoncu, bu durumun bile hükümetin kurulduğu ilk günden beri tartışıldığını söyledi.
“39 milletvekiliyle kurulan hükümetin başarısız olması için sanki gereken her şey yapıldı” diyen Kalyoncu, son maaşın ödeme konusunda yaşanacak sıkıntının önceden görülebilecek bir durum olduğunu anlattı.
Maaşların bir gerekçe olarak öne sürüldüğünü ancak hükümeti bozmaya önceden karar verildiğini anlatan Kalyoncu, “UBP yetkililerinin hiçbir zaman attıkları imzaların arkasında durmadığını, buna Türkiye ile imzalanan mali protokollerin de dahil olduğunu” belirtti.
Kendisinin hükümetin bozulduğu gün DNA farklılığı konusundan bahsettiğini hatırlatan Kalyoncu, “UBP’nin belirli sınavlar yapılmadan istihdam yapma taraftarı olduğunu” belirtti. 

Denktaş’a esprili cevap…
Daha sonra DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, ekonomik protokolü kamuoyuyla paylaşmayı düşünüp düşünmediklerini sordu. Kalyoncu’nun bunu UBP’li bakanlarla paylaştıklarını söylemesi üzerine Denktaş kendileriyle de paylaşıp paylaşmayacaklarını sordu. Kalyoncu bunun üzerine “Neden hazırlık mı yapmak istiyorsunuz?” dedi.

DNA konusu Çavuşoğlu’nun ağrına gitti
Daha sonra UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı. DNA konusunun ağırına gittiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Siz UBP’yi öyle bir pozisyona sokuyorsunuz ki sanki istihdam yapmaktan başka derdi olmayan bir anlayıştaymış gibi gösteriyorsunuz. Ama bunun tam aksine söz vermiş olmanıza rağmen, usulsüz şekilde istihdam yapıyorsunuz” dedi.
“Geçtiğimiz günlere kadar gazetelere hükümetten memnun olduğunuzu ifade ederken şimdi UBP’yi kötülüyorsunuz” diyen Çavuşoğlu, “Zor hedefler için zor bir dönemde bu hükümeti kurduk ancak işe yaramadı” dedi.
“Hiçbir hükümet bozulmak için kurulmaz” diyen Çavuşoğlu, “maalesef bu yolculuk kısa sürdü. Birbirimizi kırmaya gerek yok” dedi. 


Erhürman, atılan imzaları hatırlattı
Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra CTP Milletvekili Tufan Erhürman söz aldı.
Çavuşoğlu’nun konuşması sırasında en önemli noktanın, hükümet programının altının doldurulmasının zor olduğunu söylemesi olduğunu belirtti.
Bunu hükümet programı okunurken, UBP’li milletvekillerinin de ifade ettiğini anlatan Erhürman, “Ama o dönem UBP’nin kurultay dönemiydi belki bu parti içi çekişmelerin sonucuydu diye düşündük. Çünkü bu gibi bir eleştiri muhalefetten beklenirdi” dedi. 
“Biz hükümette oluruz veya olmayız lütfen kim neyin altına imza attıysa hem arkasında durmalı hem de bunların bir an önce gerçekleşmesi için elinden geleni yapmalı” diyen Erhürman aksi halde siyasetçiye güvenin daha da aşınacağını anlattı.

Denktaş: Birkaç bakanlığa fit olmayacağız…
Ardından DP-UG genel başkanı Denktaş söz aldı. Ekonomik protokolün içinde ne olduğunu bilme hakları olduğunu anlatan Denktaş, protokolün bir tek bürokratın elinde olduğunu ve buna bir türlü ulaşamadıklarını dile getirdi. 
“Buna kahkaha atmak meseleyi sadece bir koltuk derdi olarak görmektir” diyen Denktaş, “DP birkaç bakanlığa fit olacak ve başka hiç bir şeye karışmayacak sanıyorlarsa kapımızı çalmaya bile gelmesinler” dedi. Denktaş bu protokolün son hali ne ise kendilerine bugün ulaştırılmasını talep ettiklerini dile getirerek, basında yer alan taleplerin doğru olup olmadığını sordu.
Meclis Başkanı Sibel Siber’in, gruplar arası varılan mutabakat gereği dünkü gündemin 11 Nisan Pazartesi gününe ertelendiğini açıklamasının ardından Genel Kurul bugünkü oturumunu tamamladı. Sonraki toplantı 7 Nisan Perşembe günü yapılacak.

UBP’li bakanlar istifa etti 
Öte yandan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Ulusal Birlik Partisi (UBP) Koalisyon Hükümeti’nde görev alan 5 UBP’li bakan dün istifa etti. 
UBP’li bakanlar istifalarını Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplantısı sırasında Başbakan Ömer Kalyoncu’ya sundu. 


Gündüz’den UBP-DP koalisyonuna destek
Lefkoşa, 4 Nisan 16 (T.A.K.): Bağımsız Milletvekili Menteş Gündüz, Demokrat Parti’ye geri döneceğine ilişkin haberleri yalanladı ve “Bağımsız milletvekili olarak devam edeceğim” dedi.
TAK muhabirine konuşan Gündüz, muhtemel koalisyonlar arasında yer alan UBP-DP hükümetine bağımsız olarak destek vereceğini, CTP-DP-TDP koalisyonu gibi bir seçeneği ise desteklemeyeceğini söyledi.

Dürüst: Görevimin başındayım
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan istifasının ardından açıklama yapan Kemal Dürüst, yeni hükümet kurulana kadar görevinin başında olduğunu kaydetti.
Görev süresi boyunca Milli Eğitim Yasası dışında adım atmadığını belirten Dürüst, “Bundan sonraki görevlerde de aynı ilkeler ışığında topluma hizmet etmeye devam edeceğim” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Nisan 2016, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473