banner564

İşler kesat

Geçmişi mumla aradıklarını belirten Lefkoşa esnafının birçoğu, artık faturalarını ödemekte bile zorlandığını söylüyor

İşler kesat
banner598
Kerem YILDIZ
Ülkemizin her yerinde olduğu gibi başkent Lefkoşa’daki esnaf da işlerinin kötü gitmesinden şikayet ediyor. Geçmişi mumla aradıklarını belirten Lefkoşa esnafının birçoğu artık faturalarını ödemekte bile zorlandığını söylüyor. Lefkoşa esnafının çoğu ülkede kurtuluşun ancak bir anlaşma ile olabileceğini söylüyor, ama bir anlaşma olacağına da inanmıyor.
Lefkoşa esnafı, içinde bulundukları durumu ve beklentilerini Diyalog gazetesi ile paylaştı.

Esnaf ne dedi...


Bekire TATARLAR
“Malesef satışlarımız fiyasko denilecek durumda, satışlar çok az, bütün gün müşteri içeri girsin diye bekliyoruz. Ülkedeki vatandaşın alım gücü çok azaldı, ekonomik durumum çöktü ve açıkcası ben de dibe vurdum. Ödemelerimde tabiki sıkıntı çekiyorum fakat şu an için aşırı sıkıntı içerisinde olduğum söylenemez, ancak böyle devam ederse yakın bir gelecekte büyük sıkıntıya düşeceğim aşikardır. Bu ülkede hangi gelecekten bahsedebiliriz, benim gelecekle ilgili hiçbir beklentim maalesef ki yok. Burada anlaşma için ufukta bir ışık görmüyorum çünkü anlaşma için izin vermeyen, buna engel olan dış güçler var.”

İsmail YUMURTACIOĞLU
“Bizde satışlar çok düştü, bayram için hazırlıklar yapmıştım ama bu dönemde de beklediğimiz satışları yapamadık. Ekonomik durumum ancak beni idare edecek kadar iyidir, ne çok kötü nede çok iyi durumda. Geçimimi az çok sağlayabiliyorum. Ödemelerle ilgili şimdilik bir sıkıntı yaşamıyorum. Geçmişte olduğu gibi şu anda da geleceğe dair tek beklentim, daha olumlu şartlarda ve daha düzenli bir ülkede yaşamaktır, gerçi çok ümidim yok ama ümitsiz de yaşanmaz. Aslında 5,6 ay önce anlaşma olacağını düşünüyordum fakat şu sıralarki düşüncem anlaşma için yan çizmeye başladılar. Anlaşma olmalı fakat gidişad olmayacak gibi görünüyor. Çünkü  bu işe hızlı başladılar, ama erken yoruldular.”

Erkan TAYFUR
“Şu andaki satışlar hiçde iyi durumda değil, daha doğrusu çok kötü. Sıkıntılar çok ve  esnafın tamamı aynı konudan şikayet ediyor. Ekonomik durumum satışların azalması ile her geçen gün biraz daha zayıflıyor ve ne yapacağımı da bilmiyorum. Şu anda bazı ödemelerimi yapabiliyorum ama mesela vergilerimi karşılayamıyorum. Gelecekle ilgili bir beklenti içerisinde değilim, zaten gelecekte daha iyi olacağız diye bir beklenti içerisinde olmak büyük hayaldir. Ben şahsen Eylül ayından sonra anlaşmanın olmasını bekliyorum ve bunu istiyorum. Çünkü anlaşma olursa ekonomimiz düzelecektir, bunun  nedeni ise bir anlaşma ile Rum tarafından daha fazla ziyaretçi gelecek, alışverişler serbest olacak böylece bizim satışlarımız da daha iyi bir seviyeye gelecek.”

Esra İKİNCİSOY
“İşlerimiz Allaha şükür zaman zaman iyi zaman zamansa kötü olabiliyor, değişiyor yani. Ekonomik durumum şu anda başa baştır diyebilirim. Bunun nedeni ise kira ödemekteyim ve kazancımın çoğu kiraya ve diğer ödemelere bölünüyor, kalanla da idare ediyoruz. Şu anda elektrik, su, kira, vergi gibi konularda ödeme yapsam da zorlanıyorum ve işler biraz daha azalırsa herhalde bazılarını ödeyemeyeceğim. Malesef gelecekle ilgili bir planım yok, ben bu güne bakarım, yani kısacası günlük yaşamaya çalışıyorum. Anlaşma ile ilgili fikir sahibi değilim. Olursa da olmazsa da güzel olur. Bu sonuçta hükümetin kararı ve ne olacaksa olacağına varır.”

Alev  GÖNÜLAÇAR
“Satışlar çok kötü durumda, üç gündür siftah bile yapamadım. Herşey her yerde durgun ve bunun bir ekonomik dram olduğunu düşünüyorum. Esnafın büyük bölümü ayni durumdadır, şu anda zaten kötü olan durumumuz sanırım çok daha kötü olacak. Şu anda ekonomik durumum çok kötü, önüme gelen hiçbir faturayı rahatça ödeyemiyorum.  Ödemelerimi geriye dönük olarak aşırı zorlanarak ödemekteyim. K.K.T.C’li olmama rağmen sosyal bir güvencem yok ve bu durum karşısında çok zorlandığım oluyor. Artık bu ülkeden hiçbir beklentim yoktur. Hem kendim hemde toplum adına hiç bir beklenti içerisinde değilim. Bu ülkede artık düzgün bir ilerleme olacağına inanmıyorum, yıllardır herşey daha kötüye gidiyor. Herhangi bir anlaşmanın olacağını sanmıyorum. 40 yıldır çözün bulamadılar 40 yıl sonra mı çözüm bulacaklar.”

Zehra CENGİZ
“Satışlarda her yıl sürekli olarak azalma vardır ve bu tüm adada böyledir. Bizde yurt dışı ile bağlantıların azalması nedeniyle yabancı turistik grupların azalması, güneye gelen turistlerin de tatillerinin bittiği son gün kuzeye tura gelmesi satışlarımızı etkileyen etmenlerdendir. Şu andaki kazancımız geçmiş yılların yarısının bile çok altına düşmüştür. Ülkede herşeyin fiyatı artıyor ama bizm satışlarımız düşüyor, dolayısı ile şu anda çok kötü durumdayız. Ekonomik durumum iyi değildir, biz çoğu şeyi sterlin yada euro üzerinden ödeme yaparız, sonra dönüp Türk Lirası olarak satış yaparız, yani buradan da zarar ediyoruz. Şu anda kendi kendini geçindiremeyen bir işletmem var ve sigorta ödemeleri için zorlandığımızdan dolayı yıllardır ciddi borç altındayım ve ödemlerimde çok büyük sıkıntı içerisindeyim.Ülkeden hala daha umudumu yitirmeden, bağımsız bir Kıbrıs mücadelesi ile hayatıma devam ediyorum, en büyük beklentim savaşsız bir yaşam ve savaşsız barış içinde yaşanan bir dünyadır.
Ben anlaşma olmayacağını düşünüyorum. Çözüm emperyalist güçlerin elindedir ve barışçıl bir çözüm olmayacağını düşünüyorum. Olacaksa eğer birleşik bir Kıbrıs olacaktır.”

Oya ÖZİMER
“Satışlar zaman zaman iyi zaman zamansa kötü durumda. Özellikle Mayıs ve Haziran ayında iyi durumdaydı ancak şu sıralar memnun edici durumda değil. Ben emekli memurum ve maaşım olmazsa bu işletmeden ev geçindirecek durumda değilim. Ödemelerle ilgili sıkıntım yok çünkü bunu da emekli maaşımla karşılıyorum. Gelecekle ilgili beklentim tüm bu yaşananlardan daha iyi ve olumlu olan bir yaşamdır. Anlaşma yıllarca olacak diye bekledik fakat olmadı, ben inşallah olur diye bekliyorum. Aslında olsada ne fark edecek onu bilemiyorum. Rum tarafı ile ilişkiler iyi gibi fakat anlaşma bir yerde devlet büyüklerine bağlı olan bir durumdur.”

Tuncat AKKAY
“Şu anda satışlarım orta şekerli, ne çok iyi diyebilirim nede çok kötü. Ama geçmişe göre satışlarımızda azalma var. Ekonomik durumum şu an için iyi durumdadır diyebilirim, gelirimi burada yaptığım satışlardan sağlıyorum. Önüme gelen faturalarla ilgili ödemelerimde herhangi bir sorunum yoktur. Bu ülkede gelecekle ilgili bir herhangi bir beklenti içerisinde değilim, öyle yaşayıp gidiyoruz. Kıbrıs konusunda bir anlaşmanın artık olacağını düşünüyorum.  Bana göre bir anlaşma yapıldı ama halka açıklamak için doğru zamanın gelmesini bekliyorlar.”

Güncelleme Tarihi: 02 Ağustos 2014, 10:10
YORUM EKLE
YORUMLAR
Derya Akmaz
Derya Akmaz - 4 yıl Önce

Umuyorum kimse bu bilimsel verilerle birbirine yaklaşmıyordur. Her şeyde olduğu gibi doğanın size verdiği sermayeyi iyi ve doğru kullanmalı.

Bilimsel Merak
Bilimsel Merak - 4 yıl Önce

Ayrıca ne erkek bir faredir, ne de kadın bir tabak yemek! (Bir yorumda iddia edildiği gibi)

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474