banner564

Kıbrıs’ta barış engellenemez

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla ara bölgedeki Çetinkaya Sahası’nda ortak etkinlik düzenlendi

Kıbrıs’ta barış engellenemez
banner598
1 Mayıs İşçi Bayramı, Lefkoşa ara bölgede düzenlenen iki toplumlu etkinlikle kutlandı. 131 yıl önce işçi sınıfının günde 8 saat çalışması ve insanca çalışma koşullarına sahip olması için verilen mücadelenin anısına her yıl dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Kıbrıs’ta da kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla dün akşam KKTC ve Güney Kıbrıs’tan bazı sendikalar Çetinkaya Sahası’nda saat 19.30’da ortak etkinlik düzenledi.
Etkinlik; KKTC’den Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ), Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası(KTOEÖS), Belediye Emekçileri Sendikası(BES),  Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN) ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) ile Güney Kıbrıs’tan Tüm Kıbrıs İşçi Federasyonu (PEO) işbirliğinde düzenlendi. Etkinliğe KKTC ve Güney Kıbrıs’tan binlerce kişi yanında, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, bazı sivil toplum örgütleri yanında, CTP, Toplumcu Demokrasi Partisi, Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler, Birleşik Kıbrıs Partisi ve Yeni Kıbrıs Partisi de katılarak destek verdi.

Kortej Çetinkaya Sahası’nda buluştu
Ortak etkinlik öncesinde Kuzey’de Kuğulu Park’tan, Güney’de ise Maliye Bakanlığı önünden ara bölgedeki Çetinkaya Sahası’na kortej yürüyüşü düzenlendi. Kortej yürüyüşlerinin ardından Çetinkaya Sahası’nda Kıbrıs Türk sendikalar adına DEV-İŞ Başkanı Hasan Felek Türkçe olarak, PEO adına da PEO Genel Sekreteri Bambis Kritsis Yunanca olarak ortak açıklamayı okudu.
Etkinlik boyunca “Kıbrıs’ta Barış Engellenemez” sloganı atıldı. Açılan pankartlar arasında “Sömürüsüz Emek Savaşsız Toplum”, “Sendikasız Çalıştırma Yasaklansın”, ”Ortak Vatanı İnşa Ediyoruz” yazılı pankartlar da yer aldı. Etkinlikte okunan ortak açıklamanın ardından Arda Gündüz ile Prospektus Müzik Grubu sahne aldı.

Ortak açıklama
Ortak açıklamada, işçi sınıfının mücadelesine ışık saçan ABD’nin Chicago eyaletinde 1886’da yer alan isyanda öncü rol oynayan eylemciler ve Kıbrıs işçi sınıfının temel kazanımları için ortak ve çetin sınıfsal mücadele veren Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk işçi hareketi öncüleri hatırlatıldı.
“Bu yıl da 1 Mayıs’ı, emperyalist müdahalelerin yoğunlaşarak arttığı, dünyanın zengin kaynaklarını kontrol altına almak istediği, ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin giderek arttığı koşullarda gerçekleştiriyoruz” denilen açıklamada, “emperyalizmin saldırganlığının” Doğu Akdeniz bölgesinde hızla genişleyen savaşlara yol açtığı kaydedildi.

Akıncı: İş kazalarını önlemek insani bir sorumluluktur
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ülkedeki iş kazalarına işaret ederek, kazaların önüne geçmek için gerekli tedbirleri almanın, sosyal devlet olmanın ötesinde insani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Akıncı, yayımladığı 1 Mayıs İşçi Bayramı mesajında, geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ı kutlarken, diğer sorunlar yanında birçok işyerinde, işçilerin can güvenliğinden yoksun olarak çalıştırıldığına ve iş kazalarında çok sayıda yaralanmalar ve hatta ölümler olduğuna dikkat çektiğini hatırlatarak, “Ne yazık ki geçtiğimiz yıldan bu yana durumda bir iyileşme olmamıştır. Neredeyse yılda ortalama 7 ölümlü iş kazasının olduğu ülkemizde, geçen yılın ilk dört ayında, üç emekçi iş kazasında yaşamını yitirmişti. Bu yılın ilk 4 ayında ne yazık ki yine 4 yaşam iş kazalarında son bulmuştur” ifadelerini kullandı.

Örgütler de 1 Mayıs İşçi Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı
Bazı sivil toplum örgütleri, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Mesaj yayınlayan örgütler şu şekilde: Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi, KKTC Karadeniz Kültür Derneği, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), KUİR Kıbrıs Derneği.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2017, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473