banner564

Kıbrıs’ta etkilenir

Özgürgün, Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi kararının, bölgedeki sorunları daha da büyüteceğini söyledi

Kıbrıs’ta etkilenir
banner598
Başbakan Hüseyin Özgürgün, ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak ilan etmesi ve Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliği’ni Kudüs’e taşıma kararının, bölgedeki sorunları daha da büyüteceğini söyledi.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’deki A Haber’in sorusu üzerine, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’le ilgili açıklamasını ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina ziyareti sırasında Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamayı değerlendirdi.
Yapılan açıklamaya göre, Ortadoğu’nun dünyada, sorunların en çok yaşandığı bölge olduğuna ve sürekli kan aktığına işaret ederek, Kıbrıs da dahil, yıllardır çözülememiş sorunların bölgede yığıldığını kaydeden Başbakan Özgürgün, Trump’ın açıkladığı kararın Ortadoğu’da akan kanı durdurmayacağını ve barışı sağlamayacağını, tam tersi gelişmelere yol açacağını söyledi.
Kıbrıs’ın bölgeye yakınlığına ve gelişmelerden etkileneceğine dikkati çeken Başbakan Özgürgün, Kıbrıs’ta yıllardır devam eden sorunu çözmek değil büyütmek isteyenlerin, şimdi aynısını Ortadoğu’da yaptığını kaydetti.

“Kıbrıs’ta yapılanlar şimdi Kudüs’e yapılıyor”
Başbakan Özgürgün, Kıbrıs’ta da sorunun çözülmek istenmediğini, Anavatan Türkiye’nin Kıbrıs’ta anlaşma sağlanması için her dönem olumlu adım attığını ve barış elini sürekli uzattığını belirterek “Kıbrıs’ta 43 yıldır anlaşma olamamasının müsebbibinin Rum tarafı olduğunun net olarak görüldüğü bir ortamda hâlâ somut bir adım atmayanlar, şimdi de Kudüs olayını ortaya atarak, daha da büyük soruna yol açıyorlar” diye konuştu.
Konunun Kıbrıs’la da bağlantısı olduğunu düşündüğünü ifade eden Başbakan Özgürgün, Kıbrıs sorununun büyümesini ve devam etmesini isteyenlerin Ortadoğu’da da aynı yaklaşımı sergilediğini vurguladı.
Başbakan Özgürgün, Kıbrıs’ta Anavatan Türkiye sayesinde kan dökülmediğini, barışın sağlandığını ifade ederek ancak Kudüs konusunda alınan kararın, bölgedeki sorunları ve istikrarsızlığı büyüteceğini ve daha karmaşık hale getireceğini, alınan karardan bu sonucun çıktığını söyledi.

“Erdoğan’ın açıklaması çok doğru ve yerinde”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Atina’da Kıbrıs konusunda yaptığı açıklamanın çok doğru ve yerinde olduğunu belirten Başbakan Özgürgün, Kıbrıs’ta bir çözüm olmasını, dıştaki güçlerin de yardımıyla Rum tarafının engellediğini, Rumların, tüm görüşmelerde, son olarak da İsviçre’de yapılan görüşmelerde uzlaşmazlığını ortaya koyduğunu anlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Anavatan Türkiye hükümetlerinin bulundukları her ortamda ve her dönemde Kıbrıslı Türklere ve Kıbrıs sorununun çözülmesine olan desteğini ortaya koyduğuna işaret eden Başbakan Özgürgün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Atina’da, Kıbrıs’ın tamamına sahip olmak isteyen Rumlara, “bu hayalden vazgeçin” mesajı verdiğini ifade etti.
Özgürgün, Kıbrıs Türkleri ile Anadolu halkı arasında gönül bağı olduğunu, bu ilişkinin bir menfaat ilişkisi olmadığını vurguladı.
Rum Başpiskopos Hrisostomos’un, “Kıbrıs’taki Türkler İslamlaştırılmış Hristiyanlardır” iddiasına da atıf yapan Başbakan Özgürgün, “Kudüs’teki hareket de bölgedeki kötü niyetleri hep ortaya koyan ve çok ciddi tepkimize yol açan hareketlerdir. Bunların ardı arkası kesilmiyor” dedi.

Tajani’nin ziyaretini değerlendirdi
Öte yandan Başbakan Hüseyin Özgürgün, Avrupa Parlementosu Başkanı Antonio Tajani’nin Güney Kıbrıs ziyareti ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanının Yunanistan ziyaretini BRT’ye değerlendirdi.
Başbakan Özgürgün, Avrupa Parlementosu Başkanı Antonio Tajani nin Güney Kıbrıs’ı ziyaret ederek, kuzeye geçmemesinin çok büyük bir sürpriz olmadığını söyledi.

Özgürgün, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusuna bakışında ezelden beri ciddi bir sorun olduğunu belirterek, Annan Planı’na “Hayır” diyen Rum tarafını, tek taraflı olarak AB’ye alan bir zihniyetten daha iyisini beklemenin mümkün olmadığını ifade etti.
AB’nin Kıbrıs konusunda her zaman bir taraf olduğunu ve bu tarafın da Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı olduğunu kaydeden Özgürgün, AB’nin bunu her vesile ile gösterdiğini söyledi.
Başbakan Özgürgün, AB’nin Kıbrıs Rum tarafına ‘Kıbrıs’ta bir anlaşma ve çözüm için mücadele edin sonra sizi AB’ye alalım’ tavrıyla yaklaşmış olması halinde çözümün zaten olmuş olacağına işaret ederek, AB’nin son toplantılarda da Rum tarafının yanında yer alıp Kıbrıs görüşmelerinin sonuçsuz kalmasında büyük etken olduğunu vurguladı.

Erdoğan’ın Atina ziyareti
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan ziyaretine de değindi.
Başbakan Özgürgün, “bu ziyaret olumlu olarak görünse de yapılan açıklamalardan anlaşılıyor ki Kıbrıs Rum tarafı ve Yunanistan Türkiye’yi hala aynı zihniyetle Kıbrıs’ta işgalci ve Türk ordusunu da temizlenmesi gereken bir unsur olarak görüyor” dedi.
Özgürgün, Kıbrıs’ta 1974’ten beri barışı sağlayanın Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu ve adada kan akmayan dönemin 1974’le bugün arasındaki dönem olduğunu kaydetti.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye’nin varlığının Adadaki tek sebebinin Kıbrıs’ta bir anlaşmanın tarafı olarak Kıbrıs Türklerinin eşit haklarını korumak olduğunu anımsattı.
Kıbrıs’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’nin varlığının güvencemiz ve barışı sağlayan unsur olduğunu kaydeden Özgürgün, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kıbrıs’ta bir çözüm için çok destek vermişlerdir, Kıbrıslı Türklerle beraber barış elini uzatmışlardır ama bu el hiçbir zaman tutulmamıştır” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2017, 11:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474