banner564

Kiprianu: ‘Çözümün maliyetini üstlenmeli’

Türkiye’ye “askerini ve vatandaşlarını Kıbrıs’tan çek” diyen AKEL Lideri Kiprianu, üstüne bir de para istiyor

Kiprianu: ‘Çözümün maliyetini üstlenmeli’
banner598
   Türkiye’nin, adadaki tüm askerlerini ve vatandaşlarını geri çekmesini, ayrıca garantörlükten vazgeçmesini talep eden AKEL Genel lideri Andros Kiprianu, bu kez çözümün maliyetini de Türk hükümetinin karşılamasını istedi.
   Çözümün ekonomik maliyetini hangi kaynaklardan sağlanacağını tartışmak için henüz erken olduğunu belirten Kiprianu, ancak çözümden sonra en çok ekonomik destek vermesi gereken ülkenin Türkiye olduğunu ileri sürdü.
   Simerini gazetesi “Çeyizi Türkiye Versin... AKEL, Ankara’yı İstila ve İşgalin Ekonomik Maliyetini Üstlenmeye Çağırdı” başlıklı haberinde, Kiprianu’nun dün bir ziyareti sırasında gazetecilerin, çözümün ekonomik finansmanıyla ilgili sorularına verdiği cevapları aktardı.
Habere göre, Kıbrıs sorununun çözümünden sonra Türkiye’nin ekonomik katkısı sorulan Kiprianu, “Bu çabada en büyük katkıyı koyması gereken, istila ve süregelen işgaliyle sorunu yaratan Türkiye’dir ancak herhangi bir şey söylememiz için henüz erken” dedi.
Kiprianu, “Zannederim şu anda nasıl, hangi kaynaklar bulunacağını hatta ne kadar kaynak bulunacağını kimse tahmin edemez. Bekleyip meselelerin nasıl gelişeceğini görelim. O zaman çok daha büyük ölçekte yorum yapabilecek durumda olacağız” ifadesini kullandı.

Bizde böyle güç yok

   Andros Kiprianu, Rum Yönetimi’nin IMF ve Avrupa Yatırım Fonu’ndan kredi alma ihtimali sorulduğunda ise, “Kıbrıs Cumhuriyeti, son yıllardaki gibi bir (ekonomik) çözümü daha kaldıramaz. Acele etmeyelim, bekleyip olguların nasıl gelişeceğini görelim. Bütün bu konuları tartışacak zamanımız olacak” ifadesini kullandı.
New York’ta yürütülen çözüm sonrası dönemin finanse edilmesine ilişkin kulisler de sorulan Kiprianu, “Bu konuda hiçbir şeye karar verilmedi ve devletin, çok büyük olacak bu bedeli karşılayacağını söylemek için de daha çok erken” dedi. AKEL Genel Sekreteri Kiprianu, “Devletin böyle bir maliyeti üstlenme olanağı yoktur, aksine çaba, başka yerden bazı kaynaklar bulunmasıdır” vurgusunu yaptı.

HDP’nin tezlerini beğeniyor

   Andros Kiprianu, Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak seçimlerle ilgili görüşü sorulduğunda, iktidarda kim olacağının önemli olduğunu ve Kıbrıs sorunu açısından katalizör olup olmayacağının seçim sonuçlarına bağlı olacağını söyledi.
   Kiprianu, HDP’ye işaret ederek şunları söyledi:
    “Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili tezleri Kıbrıs Rum tarafınınkilere çok yakındır. Tayyip Erdoğan’ın partisinde farklı yaklaşımlar var ve Sayın Ahmet Davutoğlu ve Ahmet Çavuşoğlu, Türkiye’de farklı bir şey olabileceğine dair umut veren tezler ortaya koydu. Önemli olan çıkacak sonuç ve hükümetin hangi güçlerden oluşacağıdır. Zannederim bütün bunlar daha sonra, Kıbrıs müzakerelerinin gelişimini bir dereceye kadar etkileyecek.”

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2015, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474