banner564

Kirazın alıcısı yine de az

Açık pazarda kilosu 8 TL’den satılan kiraz, sıcakların da etkisiyle 5 liraya kadar düştü

Kirazın alıcısı yine de az
banner598
Melin DOBRAN


   Başkent Lefkoşa’daki Otobüs Terminali’nde kurulan açık pazarda, vatandaşların en fazla ilgi gösterdiği meyve kilosu 1 litraya satılan karpuz oldu. Pazara sabah erken saatlerde giden vatandaşlar, kilosu 8 liradan satılan kirazı seyretmekle yetindi. Buradaki esnaf, geçtiğimiz hafta 14 liradan satılan kirazın 8 liraya düşmesine rağmen, dar gelirli vatandaşların bu parayı kıyamadığını söyledi.
   Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu başkent Lefkoşa’daki pazara öğleden sonra gidenler ise, kilosu 5 TL’den kiraz alabildi.
   “Ne yapalım elimizde kalırsa eriyip, çöpe atılacak” diyen esnaf, zararına kiraz sattıklarını söyledi. Vatandaşlar ise “fiyatlar düştü ama, cepte para olmayınca sadece zorunlu olanları alıyoruz ve en ucuzunu seçiyoruz”dedi.


Kirazın faydaları:

Antioksidant açısından en gözde meyvelerden olan kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olur.
Bazı kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.
Ürik asitin vücuttan atılmasını sağlayabilir. Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılabilir. Kabızlığı önlemede etkilidir.
Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir ve varsa zamanla dökülmesine yardımcı olur.
Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Nikotinin vücuttan atılmasında yardımcı olur.
A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz problemlerinin önlenmesinde yardımcı olur.
30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırlayacağınız çay, böbrekleri çalıştırarak, diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyicisi, safra akımını sağlayıcı, bağırsak düzenleyici etki gösterebilir.
• 100 gram kirazda, 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır. Her insanın günde 60-80 miligram C Vitamini alması gerekiyor.
• B1, B2, B5 vitaminleri, magnezyum ve kalsiyum da bulunur.



Belediye pazarında sebze ve meyve fiyatları

Domates ucuzladı

   Lefkoşa’daki açık pazarda en ucuz meyvenin karpuz olduğu görüldü. Kesmece karpuzun fiyatı 1.5 TL iken, yazın bir diğer sevilen meyvesi olan kavunun kilosu 2.5 liradan satıldı.
   Diğer meyve ve sebzelerin dünkü satış fiyatları şöyleydi:
   “Barbunyanın kilosu 8, bamyanın 6, acı biberin 7, taze fasulyenin 3, domatesin 1, armudun 10, çileğin 5, kayısının 5, erik ve nektarinin kilosu ise 2.50 lira.  
   Esnafa göre, 5 kilo ağırlığında bir karpuz alan vatandaş 5 TL ödüyor. Yaz akşamları, ağır yemek yerine bir adet karpuzu paylaşan 4 kişilik bir aile 2 tane ekmek ve en az 1 adet de hellim için de 3 lira ödüyor.

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2015, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473