banner564

Kırık not verdi

“Ekonomi şu an adeta kontrolsüz bir gemi gibi sürükleniyor” diyen Ticaret Odası Başkanı Toros, hükümetin bir yılını değerlendirdi

Kırık not verdi
banner598
Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, ekonominin şu an adeta kontrolsüz bir gemi gibi sürüklendiğini savunarak, hükümetten iyi bir ekonomi yönetimi talep ettiklerini belirtti. 
Toros, artık hükümetin yasa geçirmekten söz ettiğini değil, yasaların uygulandığını görmek istediklerini kaydetti.
Toros, hükümetin bir yılını değerlendirdiği, Ticaret Odası’nda düzenlediği basın toplantısında, geçen yıl iş başına gelen hükümetin beklenen (%5’in üzerinde) büyüme hızını sağlayacak politikalar ve icraatlarla ilgili yeterli performans gösteremediğini ileri sürdü.
Daha hızlı bir büyüme için hükümetin gündeminde herhangi bir madde bulunmadığını savunan Toros, ayrıca KKTC Merkez Bankası verilerine göre, tahsili gecikmiş banka alacaklarının sürekli arttığını, KKTC makamları ve bürokrasisinin adeta yabancı yatırımları caydırmak için çaba harcadığını öne sürdü. 

“Yatırım olmadan büyüme olmaz...”
Toros, ülkede denetim kurumlarının iş yapamaz hale gelmesi, güncel istatistiki veri üretimi konusunda yaşanan sıkıntıların halen devam eder olması ve kamu görevinde günlük sorunlara öncelik verme eğiliminin devam etmesinin hükümet programında yer alan “Kamu Reformu”nun sadece bir vaat olarak kaldığının, arzu edilen seviyede somut ilerleme kaydedilmediğinin göstergesi olduğunu savundu.
Yatırım olmadığı sürece ekonomik büyümeden söz edilemeyeceğini kaydeden Toros, Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamış olmasının Kuzey Kıbrıs’ta iş ve yatırım yapma ortamını olumsuz etkilediğini, siyasi koşullar gerekçe gösterilerek, iş ve yatırım yapmak konusunda yapılabileceklerin yapılmadığını anlattı.

“Çare üretmek zor değil”
Toros bu duruma çare üretmenin sanıldığı kadar zor olmadığını söyleyerek “TC’nin desteği ile sürdürülen ve esas olarak KOBİ’lerin finansmanını sağlamayı amaçlayan faiz farkı ödemeli krediler genişletilerek, en azından orta büyüklükteki yatırımlar için de kullanılabilir hale getirilmeli; Türkiye Cumhuriyeti ile özel anlaşmalar imzalanarak, bankalarımızın yatırımlar için daha düşük faizli ve uzun vadeli krediler kullandırılmasının yolları bulunmalıdır” şeklinde konuştu.
Daha iyi okullar, daha iyi yetişmiş iş gücü, daha iyi hastaneler, daha sağlıklı yurttaşlar, daha iyi ulaşım altyapısı vs. için kamu yatırımlarının yapılmasının şart olduğunu kaydeden Toros, KKTC bütçesinin yatırım yapabilecek durumda olmadığını da savundu.

“Ekonomik büyüme sağlanmadan...”
Toros, ekonomik büyüme sağlanmadan, gençlere iş olanağı sağlamanın mümkün olmadığını kaydederek, sosyal güvenlik fonlarını korumanın da ancak ekonomik büyümeyle mümkün olduğunu dile getirdi.
Ülkenin en önemli gelirini turizm, yüksek öğrenim ve yabancılara yapılan emlak satışından elde ettiğini belirten Toros, her üç sektörün de yaşanabilir kentlere ve iyi korunmuş bir doğaya sahip olmayı gerektirdiğini söyledi. 

“Adil ve kalıcı çözüm istiyoruz...”
Toros konuşmasında, KTTO’nun Annan Planı’nın gündeme geldiği günlerden bu yana, Kıbrıs sorununa adil, kalıcı ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunması için ortaya konan tüm çabaları destekleyip, çoğu zaman bazı inisiyatifler geliştirdiğini de söyledi.
Kıbrıslı Rumlarla ilişkileri geliştirmek ve çözüm sürecine katkı koymak için sürekli bir çaba içinde olduklarını da ifade eden Toros, Kıbrıs sorununun çözümüne yardımcı olacağını düşündükleri tüm taraflarla işbirliğini sürekli olarak geliştirdiklerini anlattı.

Güncelleme Tarihi: 05 Eylül 2014, 09:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473