banner564

KKTC'de yeni dönem

Halkın siyasi partilere olan tepkisi ve çözüm istenci sandıklara yansıdı, ikinci tur seçimi yüzde 60,50 oranında oy alan Mustafa Akıncı kazandı

KKTC'de yeni dönem
banner598
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışan adaylardan Mustafa Akıncı yüzde 60,50 oranında oy alarak KKTC’nin 4’üncü Cumhurbaşkanı seçildi. Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise yüzde 39,50 oranında oy alarak seçimi kaybetti. 
Seçimi kazanan Mustafa Akıncı dün akşam İnönü Meydanı’nda halka hitaben yaptığı konuşmada, tüm kesimleri kucaklayacağını ve Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olacağını söyledi. Akıncı; Kıbrıs’ta her iki toplumun da acılar çektiğini vurgulayarak, çözümün gerçekleşmesi için çalışacağını kaydetti. 
Akıncı, Lefkoşa İnönü Meydanı’nda düzenlenen kutlama mitinginde 45 dakikalık bir konuşma yaptı.
Akıncı’ya eşi Meral Akıncı ve ailesi yanında, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, bazı milletvekilleri ile LTB Başkanı Mehmet Harmancı da eşlik etti.
Akıncı’nın konuşması sırasında sık sık “Kıbrıs’ta barış engellenemez” sloganı atıldı.

Destek verenlere teşekkür etti
Akıncı, seçim döneminde kendisine destek veren TDP ve BKP’ye, ikinci tur öncesinde destek veren CTP ve SDP’ye teşekkür ederek, seçimde farklı siyasi partiler olsa da, seçimin bir siyasi partiler yarışı değil, bir liderlik seçimi olduğunu; KKTC’yi tanımayanların bile bugün Kıbrıs Türk toplumunun liderini seçtiğini bildiğini bu nedenle çok önemli bir seçim olduğunu söyledi.

“Eroğlu ve Talat’la istişareye hazırım…”
Halka, bu demokrasi sürecine yaptıkları katkılar nedeniyle teşekkür eden Mustafa Akıncı, seçim döneminin bittiğini, yeni bir umut döneminin başladığını ifade etti ve özetle şöyle konuştu:
“Yeni bir beyaz sayfa açıyoruz. Şunu unutmayalım. Sayın Eroğlu’nu destekleyenlerin de Cumhurbaşkanı olacağım. Sayın Eroğlu’na bundan sonraki yaşamında sağlık ve huzur diliyorum, başarılar diliyorum.
Kendisi ‘Önümüzdeki süreçte benimle istişare etmek isterse hazırım’ dedi. Bunu da dikkate alacağım. Sayın Mehmet Ali Talat olsun, Sayın Eroğlu olsun bu ülkede Cumhurbaşkanlığı yapmış insanların katkılarından yararlanmak elbette isterim çünkü bu ülke hepimizin, bu ülkenin geleceği hepimizi ilgilendiriyor.”


“Verdiğim tüm sözlerin arkasında duracağım…”
Seçim kampanyası boyunca halka söylediği tüm sözlerinin arkasında durmaya devam edeceğini vurgulayan Akıncı, bunun çok net bilinmesini istedi ve çözüm odaklı bir siyaset izleyeceğini, güven artırıcı önlemlerle desteklenecek bir çözüm vizyonu olduğunu yineledi.

“Anastasiadis ile aynı kuşağın insanlarıyız…”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in kendisini telefonla arayarak kutladığını, çok yakın gelecekte, formalitelerin tamamlanmasının ardından ilk fırsatta kendisiyle bir araya geleceklerini ifade eden Mustafa Akıncı, “Bu ülkenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur” diye konuştu.
Anastasiadis’le aynı kuşağın insanları olduklarını, aralarında bir yaş fark bulunduğunu ifade eden Akıncı, “Bizden önceki kuşakların bu adanın sorunların çözmesini çok arzu ederdik olmadı. Eğer biz de çözemezsek bizden sonraki kuşaklar için daha büyük yük haline gelebilir. Bunu O’na da söyledim, o da aynı görüştedir” dedi.


“Birbirimizin acılarını artık sarma zamanı”
1950’li, 60’lı yıllarda Kıbrıslı Türklerin belki daha çok acı yaşadığını, ancak Kıbrıslı Rumların da 1974’te acılar yaşadığını ifade eden Akıncı, “Artık birbirimizin acılarını sarma zamanıdır. Geçmiş kuşaklar bu acıları paylaştı, gelecek kuşaklar bu adanın nimetlerini paylaşsın, güzelliklerini paylaşsın…” diye konuştu.


“Rehberlik eden cumhurbaşkanı”
Akıncı, seçim kampanyası boyunca hangi alana el atsa orada bir sorun olduğunu gördüğünü belirterek, uzman kadroların bu konuları inceleyerek hazırlayacağı bilimsel raporlar ışığında tüm bu sorunların çözümüne yarından itibaren rehberlik edecek bir cumhurbaşkanı profilinin olacağını söyledi.

Türkiye kökenlileri aldatamazlar artık…
Mustafa Akıncı, Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı kişilikli bir ilişki istediğini vurgulayarak bunu söylediği zaman, rakibinin taraftarlarının özellikle TC kökenli yurttaşlara “Akıncı’yı seçerseniz TC ile kavga edecek, belki de maaşlar ödenmeyecek, bavullarınızı hazırlayın, sizi gemilere doldurup gönderecek” gibi sözler ettiğini kaydetti.
“Bunların artık bayatlamış sözler olduğunu da anlamak istemediler” diyen Akıncı, TC kökenli yurttaşların tüm bunlara güldüğünü, “Artık vazgeçsinler, bizi çok istismar ettiler, oylarımızı çok aldatarak aldılar, artık geçti, bir daha aldatamazlar” dediğini anlattı.
Akıncı, “Nitekim öyle oldu. İnsanlarımızın hiçbirini aldatamadılar, parayla pulla yönlendiremediler. Sizlerin desteğiyle, çok ciddi bir oy desteğiyle bu seçimi kazandık. Bu, çok büyük tarihi anlamı olacak bir başarıdır” dedi.

“Hamaset çok eskilerde kaldı…”
Akıncı, “Ben Türkiye ile kardeşlik ilişkisi istiyorum. Hamaset çok eskilerde kaldı. Federal yapının eşit ortağı olarak Avrupa Birliği içerisinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak -ki öyle olmamız lazım- artık bu bebeğin, bu yavrunun ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten kendi kendini yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerinin değil TC’nin de çıkarınadır. Böyle bir varlık karşısında eşit muhatap bulacağı için çok daha sağlıklı ilişkiler gerçekleştireceği için Rum tarafının da isteğidir. Böyle bir varlık TC’nin de istediğidir” diye konuştu.
Mustafa Akıncı, kendisinin cumhurbaşkanlığı döneminde çözüm vizyonuyla hareket eden bir KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti varlığı olacağını söyledi.

Maraş’ı insanların yapmak akılcı değil mi?
Akıncı, Türkiye ile Yunanistan ilişkilerine işaret ederek Kıbrıs gibi küçük bir adanın da neden eşitlik ve güvenlik içinde yaşayacakları bir coğrafya olarak planlanmayacağını sordu.
Çözümün güven artırıcı önemlerle desteklenmesi gerektiğini belirten Mustafa Akıncı, yıllar önce Kapalı Maraş ile kapalı Lefkoşa Havaalanı’nın BM gözetiminde açılmasına ramak kaldığına işaret etti ve “40 yıldır hatta 41 yıldır yılanlara, farelere terk edilmiş kapalı Maraş’ı insanların yapmak çok daha akılcı, barışçı, insancıl değil mi?” diye sordu.

Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474