banner564

Kontrol dışı

Bilişim Yasası Meclis’te bekliyor, sıradan vatandaşlar gibi siyasiler de sosyal medyadaki küfürlerin artmasından şikayet ediyor

Kontrol dışı
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Sosyal medyada eleştirilerin yanı sıra ağır küfürlerin giderek artması, sadece sıradan vatandaşları değil siyasileri de rahatsız ediyor. Ancak bunu önlemek için hazırlanan ‘Bilişim Yasası’ bir türlü Meclis’ten geçmiyor. CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, “Bu yasanın mutlaka geçmesi gerekiyor ama ben buna ihtimal vermiyorum. Çünkü sırada bekleyen çok sayıda öncelikli yasa tasarısı vardır” diyor.
   Diyalog’a konuşan UBP Milletvekili Ersin Tatar da “O yasaya sıra zor gelir” derken, sosyal medyada küfürlerin artmasından yakınıyor. YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, “Yazışmalarda iğrenç ifadeler görüyoruz ve bu yasanın geçmesi için uğraş veriyoruz” derken, HP Milletvekili Hasan Topal ile TDP genel Sekreteri Cemal Varoğlu, hakaret ve küfür içerikli yazıların önlenmesi gerektiğini belirtiyor.
İşte görüşler:


Biray Hamzaoğluları: Ağzı olan konuşuyor. Herkes sosyal medya üzerinden klavye kahramanlığı yapmaya çalışıyor. Keşke güzel eleştiriler getirseler, keşke bazı konularda katkı yapmaya çalışsalar. Bunu yapacaklarına küfürlü konuşuyorlar, hakaret ediyorlar, aşağılıyorlar. Tabi bir süreç sonucunda bu hale geldik biz. Kültür ve eğitim seviyemiz çok düştü. Bu durum da en bariz şekilde kendisini sosyal medyada belli ediyor. Herkes görüşünü söylesin. Ben bunun taraftarıyım. Ama o görüşün içerisine hakaret, küfür, aşağılamak girerse cezası da ne ise çeksin. Bilişim Yasası Meclis’te bekliyor. Ama açık söyleyeyim size, o yasaya sıra zor gelir. Bekleyen o kadar çok şey var ki. Bir de Bilişim Yasası ne kadar önünü alacak bunların? Kültür ve eğitim seviyesini yükseltmemiz şart. 
Ersin Tatar: Ülkemizde herkes özgürdür, dilediği gibi konuşur. Buna saygımız sonsuzdur. Ancak insanlara hakaret etmek, küfretmek, bel altı vurmak yanlıştır, kabul edilebilir bir durum değildir. Ayrıca Kıbrıs Türk halkına yakışmaz. Mutlaka yasal bir düzenleme olmalıdır. Yasal düzenleme sonunda verilecek ceza da caydırıcı nitelik taşımalıdır. Caydırıcı bir ceza olmadığı takdirde, bunun önünün alınabilmesi mümkün değildir. Bunun yanında tabi yasa da tek başına işe yaramaz. Eğitim ve kültür de geliştirilmelidir. Eğitimde ne yazık ki birçok şey yanlış gidiyor. Yani özetle konunun yasa, eğitim, kültür ve ahlak boyutunda ele alınması gerekir. Bu konuda toplumsal bir anlayış geliştirmemiz lazımdır. Yapılan yorumlar çoğu zaman kabul edilebilir değildir. 
Hasan Topal: Bilişim Yasası bir an evvel Meclis’ten geçmeli. Her isteyenin her istediğini dile getirmesi özgürlük değildir. Kimse kimseye küfür edemez, hakaret edemez. Bunun adına özgürlük denmez. Bir an önce bilişim yasası geçmeli, gereken cezalar verilmeli.
Erhan Arıklı: YDP adına bu konuyu defalarca Meclis kürsüsünde dile getirdim. Bilişim Yasası’nın gerekliliğine her fırsatta vurgu yapıyorum. Bunu Cumhurbaşkanı ile olan toplantılarda da defalarca söyledim. Sosyal medyada gerek gerçek hesaplarla gerekse de sahte hesaplarla kişilik haklarını ihlal eden son derece ‘iğrenç’ yorumlar yapılıyor, iftiralar atılıyor. Türkiye’de bu konuda ciddi tedbirler varken, biz de hiçbir şeyin olmaması üzücü. Açıkçası bu konuda herhangi bir önlem alınması da gündemde değil. Biz Meclis açılır açılmaz, bu konuda kendimizin hazırladığı bir yasa önerisi var. Onu Meclis’e sunmayı ve bu konuda ivedilik talep etmeyi düşünüyoruz. Aslında Cumhurbaşkanı, Başbakan, İçişleri Bakanı bu konuda çok rahat adım atabilirler. Yapılmıyor. Bu böyle devam ederse sosyal medyada hakaretlerin ardı arkası kesilmeyecek. Üstelik bu halk arasında kamplaşmaya da neden olacak. Meclis açılır açılmaz Bilişim Yasası geçirilmeli.
Cemal Varoğlu: Sosyal medyadaki hakaret içerikli yazılar her kesimi rahatsız ediyor. Bilişim Yasası ne yazık ki hala Meclis’ten geçmedi bu yüzden şu anda yapılabilecek bir şey yok. Tek diyebileceğim şu ki, Bilişim Yasası ivedi olarak Cumhuriyet Meclisi’nden geçirilmeli. Tabi ki ifade özgürlüğünden yanayız ama birisine hakaret etmek, aşağılamak ifade özgürlüğünün bir parçası olmamalı. Dediğim gibi bu konuda bir an önce gerekli önlemler alınmalı.   

Güncelleme Tarihi: 06 Ağustos 2018, 10:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473